Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Rock 'n' Roll Hall Of FameDogađaji
1986. Održana je prva inauguracija u Rock and Roll Hall of Fame. Ušli su Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, The Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard i Elvis Presley, a kao ‘early influences’ inaugurirani su Jimmy Rodgers, Jimmie Yancey i Robert Johnson.

1965. ‘Downtown’ Petule Clark postao je prvi američki singl broj jedan nekog ženskog izvođača nakon Vere Lynn 1952. godine. Pjesma je dosegla drugo mjesto britanske ljestvice singlova.
1971. Springsteenov bend Steel Mill održao je svoj posljednji nastup. Kasnije je nastupao sa sastavom koji će ubrzo uzeti legendarno ime E Street Band.
1988. Nirvana je u Seattleu snimila demo od 10 pjesama koji im je kasnije donio ugovor sa diskografskom kućom Sub Pop.
1990. David Bowie je najavio svoju posljednju svjetsku turneju u karijeri pod nazivom ‘Sound and Vision’. Preko lokalnih radio postaja svaki je grad iz turneje birao redoslijed izvođenja pjesama na koncertu.
1994. U Hollywoodu je održan dobrotvorni koncert Rock for Choice, a nastupili su Rage Against the Machine, Screaming Trees, Eddie Vedder, Mary's Danish, 7 Year Bitch i Green Apple Quick Step.
2005. U velškom Cardiffu održan je dobrotvorni koncert za pomoć unesrećenima u tsunamiju koji je pogodio jugoistok Azije u prosincu prethodne godine. Nastupili su Eric Clapton, Manic Street Preachers, Keane, Charlotte Church, Snow Patrol, Embrace, Feeder, Craig David i Liberty X, a od ulaznica je prikupljeno oko 2 milijuna dolara.

Rođeni:
1910. Jean ‘Django’ Reinhardt, francuski gitarist romskog porijekla. Smatran je jednim od najboljih i najutjecajnijih gitarista svih vremena. Proslavilo ga je brzo sviranje u jazz i gypsy stilu sa samo dva prsta, budući da je ostao bez druga dva prsta lijeve ruke zbog opekotina. Najveću popularnost dosegao je 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća nastupajući sa svojim kvintetom. Brojne njegove skladbe danas su jazz standardi, poput ‘Minor Swing’, ‘Daphne’, ‘Belleville’, ‘Djangology’, ‘Swing '42’ i ‘Nuages’. Iznenada je preminuo u dobi od 43 godine. Inspirirao je, osim jazz glazbenika, i mnoge suvremene gitariste, poput Jeffa Becka, Tonyja Iommija, Jerryja Garcie i Joea Bonamasse.
1950. Daniel Paul ‘Danny’ Federici, američki glazbenik, najpoznatiji kao organist i klavijaturist E Street Banda. Kao njihov član je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 2014. godine. Preminuo je 2008. godine.
1953. Robin Wayne Zander, američki pjevač i gitarist, član skupine Cheap Trick.

Umrli:
1978. Terry Alan Kath (r. 1946.), američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist, back vokal i osnivač grupe Chicago. Počeo je na bendžu i bubnjevima, da bi prešao na bas te , neposredno prije osnivanja Chicaga, na gitaru. Njegove gitarističke i skladateljske sposobnosti najviše su se istaknule na prva dva albuma grupe, ‘The Chicago Transit Authority’ (1969.) i ‘Chicago’ (1970.). U 70-ima su ga pratile bolesti i ovisnost o narkoticima. Preminuo je u 32. godini života nakon što se slučajno upucao puškom.
1990. Larkin Allen Collins Jr. (r. 1952.), američki gitarist, najpoznatiji kao suosnivač i član southern rock grupe Lynyrd Skynyrd. Bio je jedan od sukreatora najvećih hitova grupe u njenoj izvornoj postavi. U avionskoj nesreći, koja je uzela život trojici članova grupe, teško je ozlijeđen, a doživio je i automobilsku nesreću 1986. Tada je poginula njegova djevojka, a on je ostao paraliziran od struka naniže te više nikad nije svirao na pozornici. Preminuo je zbog komplikacija uslijed paralize u dobi od 37 godina.