Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1956. Elvis Presley snimio je prve snimke za RCA Records u The Methodist television, radio & TV Studijima u Nashvilleu. Jedna od snimljenih pjesama bila je i Heartbreak Hotel.

Događaji

1953. Jo Stafford je bila na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "You Belong To Me". Izvorno pjevačica s Tommyjem Dorseyem do 1942., Stafford je bila prva žena koja je zauzela broj 1 na britanskoj ljestvici singlova.

1957. Tommy Steele And The Steelmen su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Singing The Blues". Guy Mitchell je bio na broju 1 prethodnog tjedna sa svojom verzijom, a zatim se vratio na broj 1 sljedeći tjedan.

1958. ‘Great Balls of Fire’ Jerryja Leeja Lewisa našla se na vrhu britanske ljestvice singlova. To je jedan od najprodavanijih singlova svih vremena, a Rolling Stone ju je postavio na 96. mjesto svoje liste najboljih pjesama svih vremena.

1964. The Rolling Stonesi su snimili pjesmu "Not Fade Away" u Olympic studiju u Londonu. Navedena pjesma bila je prvi singl grupe u SAD-u.

1964. The Beatlesi su objavili prvi albumu SAD-u, "Introducing... The Beatles" objavljen je putem izdavačke kuće Vee-Jay.

1976. CW McCall dosegao je prvo mjesto liste singlova u SAD-u singlom "Convoy". U britaniji je došao do broja 2. CW McCall je bio agent za oglašavanje čije pravo ime je bilo Bill Fries.

1978. The Sex Pistols su po prvi puta nastupili na američkoj televiziji – u showu ‘Variety’.

1981. deset godina od kada je snimljen, Lennonov hit "Imagine" počeo je četverotjedni boravak na broju 1 britanske liste singlova. Toga tjedna Lennon je imao još dvije pjesme u top 5, "Happy Christmas, (War Is Over)" i "(Just Like) Starting Over".

1984. Cyndi Lauper postala je prva dama u 17 godina koja je nominirana za pet Grammyja u jednoj godini.

1995. Rory Gallagher održao je svoj posljednji koncert u životu. Nizozemski koncert bio je posljednja prilika vidjeti i čuti irskog gitarista uživo, budući da je preminuo pet mjeseci kasnije. Gibson ga je imenovao 42., a Rolling Stone 57. najboljim gitaristom svih vremena.

1997. James Brown je dobio zvijezdu na holivudskom Šetelištu slavnih. Pjevaču je dotad već niz puta bila odana počast, primjerice uključenjem u Rock and Roll Hall of Fame 1986. i uručivanjem Grammyja za životno djelo 1992.

2003. član grupe Bee Gees Maurice Gibb borio se za život nakon što je u svom domu na Floridi doživio srčani udar.

2008. ‘In Rainbows’ Radioheada popeo se na prvo mjesto američke ljestvice albuma. Album se prodavao putem interneta, po cijeni koju je odredio sam kupac. Radiohead su već imali album na vrhu američke ljestvice, ‘Kid A’ iz 2000. godine.

Rođeni

1917. Gerald ‘Jerry’ Wexler, glazbeni novinar, producent i poduzetnik, suvlasnik Atlantic Recordsa te Warner Bros. Recordsa od 1975. Skovao je izraz ‘rhythm and blues’. 1987. inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame. Preminuo je 2008. u 92. godini života.

1927. američki pjevač, tekstopisac, pijanist i tinejdžerski idol Johnnie Ray, koji je 1956. imao singl na britanskom broju 1 i američkom broju 2, "Just Walking In The Rain", plus još preko 20 singlova na top 40 između 1952. i 1960. godine. Preminuo je od zatajenja jetre 21. veljače 1990. godine u dobi od 63 godine.

1939. Scott McKenzie, rođen kao Philip Wallach Blondheim, američki kantautor. Najpoznatiji je po hitu ‘San Francisco’ iz 1967. godine. Preminuo je 2012. godine.

1943. James Joseph ‘Jim’ Croce, američki folk i pop-rock pjevač. U razdoblju između 1966. i 1973. objavio je pet studijskih albuma i 11 singlova. Pjesme ‘Bad, Bad Leroy Brown’ i ‘Time in a Bottle’ dosegle su broj 1 američke liste singlova. Poginuo je u avionskoj nesreći 20. rujna 1973. tijekom ‘Life and Times’ turneje, nakon što se avion kojim je letio prilikom uzlijetanja s aerodroma u Natchitochesu (Louisiana) zaletio u drvo.

1945. Roderick David ‘Rod’ Stewart, britanski glazbenik. Bio je pjevač u The Jeff Beck Group i The Faces te još nekoliko grupa, istovremeno se baveći samostalnom karijerom (od 1969.). Imao je čak šest uzastopnih albuma na vrhu britanske ljestvice, a prodao je ukupno preko 100 milijuna albuma diljem svijeta. Najuspješniji singlovi bili su mu ‘Maggie May’, ‘You Wear It Well’ i ‘Do Ya Think I’m Sexy?’. Posljednji hit na broju jedan imao je 1983. s ‘Baby Jane’. Uključen je u Rock and Roll Hall of Fame 1994. Q ga je proglasio 33., a Rolling Stone 59. najboljim pjevačem svih vremena.

rs

1946. Aynsley Dunbar, bubnjar grupa Journey i Whitesnake.

1947. Martin Turner, gitarista grupe Wishbone Ash

1948. Donald Jay Fagen, američki glazbenik, suosnivač, pjevač i klavijaturist jazz rock sastava Steely Dan. Izdao je i četiri samostalna albuma.
1953. Pat Benatar, rođena kao Patricia Mae Andrzejewski, američka pjevačica. Najveću popularnost dosegla je 80-ih singlovima ‘Heartbreaker’, ‘Love Is a Battlefield’ i ‘Hit Me With Your Best Shot’. Dobitnica je četiri Grammyja.

1955. Luci Martin vokalista grupe Chic, (1978. SAD No.1 i UK No.7 singl "Le Freak").

1955. Michael Willy Schenker, njemački gitarist, najpoznatiji kao član hard rock grupa The Scorpions i UFO. Također je osnovao nekoliko grupa poput Michael Schenker Group. Kao uzora ga navode Kirk Hammett (Metallica) i Dave Mustaine (Megadeth).

1964. Brad Roberts, vokal i gitairsta kanadske grupe Crash Test Dummies s kojom je imao hit single 1993. "Mmm Mmm Mmm Mmm".

1965. Joseph Alberto ‘Joey’ Santiago, američki gitarist filipinskog porijekla, član Pixies. Snimao je i glazbu za filmove i dokumentarce. Osnovao je Pixies s cimerom Charlesom Thompsonom 1986. godine.

1973. Aerlee Taree, član američke alternativne hip-hop grupe Arrested Development, s kojom je 1992. u Britaniji imao na broju 2 i u SAD-u na broju 8 singl "People Everyday". Grupa je iste godine osvojila i dva Grammya, i to za najboljeg novog izvođača i najbolju rap izvedbu, a magazin Rolling Stone ih je proglasio bendom godine.

1978. Matt Roberts, gitarista američkog rock benda 3 Doors Down.

1979. Chris Smith iz grupe Kris Kross.

Preminuli

1976. Howlin’ Wolf, rođen 1910. kao Chester Arthur Burnett, američki blues glazbenik. Jedan je od najpoznatijih glazbenika Chicago blues scene. Njegove pjesme ‘Smokestack Lightning’, ‘Killing Floor’, ‘Back Door Man’ i ‘Spoonful’ postali su blues standardi. Preminuo je u dobi od 65 godina nakon zatajenja bubrega. Rolling Stone ga je postavio na 51. mjesto najboljih glazbenika svih vremena.

2001. Bryan Gregory, rođen kao Gregory Beckerleg 1951., američki glazbenik, suosnivač i gitarist The Cramps.

2005. Spencer Dryden, bubnjar grupe Jefferson Airplane.

2011. Boško Petrović (r. 1935.), hrvatski vibrafonist, skladatelj, vođa sastava, producent, promotor, diskograf i jazz edukator. Utemeljitelj je popularnog jazz sastava ‘Zagreb Jazz Quartet’, u kojem su osim njega svirali još Zlatko Kružić (glasovir), Zdravko Šatrak (kontrabas) i Ivica Gereg (bubnjevi). Bio je vlasnik B.P. kluba u Zagrebu u kojemu su nastupali brojni svjetski glazbenici. Bio je autor mnogih radijskih i televizijskih emisija, organizator brojnih glazbenih festivala, dok je u isto vrijeme djelovao kao producent i pedagog. Višestruki je dobitnik prestižne hrvatske diskografske nagrade ‘Porin’.

2013. Claude Nobs (r. 1936.), švicarski poduzetnik, osnivač i direktor Montreux Jazz festivala.

2016. David Bowie, rođen kao David Robert Jones 1947., britanski glazbenik, producent, glumac i umjetnik. Prve glazbene uspjehe postiže singlom ‘Space Oddity’ iz 1969., a početkom 70-ih postaje jedan od predvodnika britanskog glam-rock pokreta, ponajviše zahvaljujući svom alter egu ‘Ziggy Stardust’. Sredinom desetljeća uspijeva pridobiti i američku publiku, a u razdoblju od 1977. do 1979. snima tri albuma u Berlinu pod producentskom palicom Briana Ena. Takozvana ‘Berlinska trilogija’ bazirala se pretežno na njemačkoj elektronskoj glazbi te postaje najviši Bowiejev umjetnički doseg. Najveći pak komercijalni uspjeh dosegao je albumom ‘Let’s Dance’ iz 1983. te istoimenim singlom. Karijera mu usporava kasnih 80-ih, a nakon 2003. odlazi u glazbenu mirovinu, iz koje privremeno izlazi 2013. godine albumom ‘The Next Day’. Na svoj 69. rođendan, dva dana prije svoje smrti, objavljen je njegov posljednji album ‘Blackstar’. Glumio je i u nekoliko filmova (‘Čovjek koji je pao na Zemlju’, ‘Sretan Božić, g. Lawrence’...), a potkraj života sudjelovao u izradi mjuzikla ‘Lazarus’, baziranom na svojoj ulozi u filmu ‘Čovjek koji je pao na Zemlju’. Pažnju je, osim umjetničkim talentom, privlačio i svojim osobnim životom – seksualnošću, vjerskim opredjeljenjem i izgledom. Prodao je ukupno više od 140 milijuna albuma diljem svijeta. Rolling Stone ga je proglasio 39. najvećim glazbenikom i 23. najvećim pjevačem svih vremena, a BBC-jeva anketa 29. najvećim Britancem.

2018. Eddie Clarke, član heavy metal bendova Fastway i Motörhead.

2023. Geoffrey Arnold ("Jeff") Beck, britanski glazbenik, skladatelj i rock gitarist. Jedan je od trojice velikih gitarista, Eric Clapton, Jimmy Page i Beck, koji su svirali u sastavu The Yardbirds. Beck nikada nije dosegao komercijalni uspjeh kao gitarist sastava Yardbirds, međutim sastav mu otvara put za Rock and Roll Hall of Fame iz 1992. Mnoge skladbe iz njegove produkcije su instrumentalne, a od žanra najviše primjenjuje blues, rock, heavy metal i jazz, kao i u zadnje vrijeme spajanje rock gitare i elektroničke glazbe. Zbog njegove raznovrsnosti Becka je bilo teško slijediti i s njim surađivati. Pored svega toga Beck je dobio vrlo pozitivne kritike na svoj rad kao gitarista. Pobjednik je Grammy Awards nagrade u kategoriji za najbolju rock instrumentalnu izvedbu. Kada nije na sceni Beck je veliki kolekcionar Hot roda (tipični američki automobili prerađeni za brzu vožnju) i navodno ima najljepšu kolekciju u Britaniji. Hot rod bio mu je tema u mnogim njegovim albumima. (izvor: hr.wikipedia.org)

jb

Jeff Beck u Rimu 2018., foto: Irena Škarica (arhiva SG)



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici