Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1957. iako su ih neke američke radijske postaje zabranile zbog sugestivnih tekstova, The Everly Brothers su imali je svoj prvi broj 1 na američkoj ljestvici singlova sa "Wake Up Little Susie".

Događaji

1955. Buddy Holly nastupio je kao predizvođač Billu Haleyju & His Comets u svom rodnom gradu Lubbocku, Texas te pridobio pažnju glazbenih izdavača. Kratka, ali plodna karijera trajala mu je svega četiri godine prije smrti u avionskoj nesreći s 22 godine.

1959. Bobby Darin imao je američki singl broj 1 s obradom standarda ‘Mack the Knife’. Pjesma je Darinu priskrbila Grammy, a 2003. ju je Rolling Stone proglasio 251. najboljom pjesmom svih vremena. Praksa obrađivanja tog glazbenog komada u svijetu popularne glazbe tada je tek počela te je pjesma otada doživjela brojne obrade, a među posljednjima je ona Marka Lanegana. Original pjesme, pod imenom ‘Die Moritat von Mackie Messer’, skladali su Nijemci Kurt Weill i Bertolt Brecht za svoju ‘Operu za tri groša’.

1964. bubnjar The Rolling Stones, Charlie Watts, oženio je Shirley Ann Shepherd, s kojom je u braku do danas. Na isti datum, 45 godina kasnije, jedan glazbeni par je najavio rastavu: Thurston Moore i Kim Gordon, oboje članovi Sonic Youth.

1966. dogodila su se dva velika debija. S istočne strane Atlantika, Pink Floyd su prvi puta zasvirali čitav set originalnih pjesama, maknuvši se s obrada R&B pjesama. S druge strane 'Velike bare', 26-godišnja Grace Slick prvi je puta zapjevala s Jefferson Airplane.

1971. Little Richard je tužio Creedence Clearwater Revival zbog sumnje na plagijat svog hita ‘Good Golly Miss Molly’ u Creedenceovoj ‘Travelin’ Band’. Dva izvođača su naposljetku sklopili nagodbu.

1972. Michael Jackson je dospio na 1. mjesto američke ljestvice singlova sa "Ben", svojim prvim solo brojem 1. Pjesma je u Velikoj Britaniji bila na 7. mjestu.

1977. David Bowie je objavio album ‘Heroes’ samo devet mjeseci nakon svog posljednjeg albuma, ‘Low’. Bio je to drugi album nastao za njegova boravka u Zapadnom Berlinu. Dosegao je treće mjesto britanske i 35. američke ljestvice. Izbacio je istoimeni hit, jednu od najprepoznatljivijih pjesama u Bowiejevom katalogu, no ostatak albuma sadrži uglavnom avangardniju glazbu na tragu prethodnika 'Low'. NME ga je proglasio albumom godine, a uvršten je i u knjigu ‘1001 Albums You Must Hear Before You Die’.

1978. samostalni albumi četvorice članova Kiss ušli su na američku top listu albuma. Album Acea Frehleya bio je komercijalno najuspješniji, dok su sva četiri albuma prodana u otprilike podjednako primjeraka kao njihov zajednički album ‘Love Gun’.

1998. B.B. King je dobio nagradu za životno djelo na MOBO (Music of Black Origin) nagradama u londonskom Royal Albert Hallu. Jedna je to od mnogih nagrada koje je King dobio u 67 godina dugoj karijeri.

2002. The Libertines su objavili svoj debitantski album ‘Up the Bracket’, koji je označio početak garage rock revivala te doživio instantni uspjeh. Izbacio je istoimeni singl i 'Time for Heroes'. NME je album proglasio drugim najboljim u tom desetljeću te 10. najboljim britanskim albumom svih vremena, dok ga je Rolling Stone proglasio 61. najboljim debitantskim albumom ikada.

2007. na New York Film Festivalu premijerno je prikazan dokumentarni film o Tomu Pettyu, ‘Runnin’ Down a Dream’, nazvan prema istoimenom hitu Pettya iz 1989.

2020. Post Malone je osvojio devet nagrada, uključujući nagradu za vrhunskog umjetnika na Billboardovoj glazbenoj dodjeli 2020. koja se održava u Dolby Theatreu u Los Angelesu. Lil Nas X je odnio četiri nagrade za svoj hit singl "Old Town Road".

Rođeni

1940. Harry Rodger Webb, poznatiji kao (Sir) Cliff Richard, britanski pjevač, glumac i filantrop. Karijeru je započeo kao rock and roll glazbenik uz pratnju The Shadows, prvog pratećeg benda u britanskoj povijesti koji će doživjeti samostalni uspjeh. John Lennon je rekao da prije Cliffa i njegovog hita iz 1958., ‘Move It’, nije bilo ničeg vrijednog slušanja u britanskoj glazbi. Richard se ubrzo okrenuo vjeri te počeo izvoditi pjesme koje su naginjale srednjestrujaškom popu. Vlasnik je nekoliko glazbenih rekorda u Britaniji: jedini je izvođač koji je imao pjesme na britanskoj top listi kroz šest desetljeća, a imao je i najviše pojedinačnih pjesama i albuma na britanskoj ljestvici. Dosad je prodao više od 250 milijuna albuma diljem svijeta, a samo u Britaniji preko 21 milijun singlova. Imenovan je vitezom 1995. zbog svojih zasluga u glazbi. Danas živi na Barbadosu.

1942. Billy Harrison, gitarist sjevernoirskog benda Them koji je 1965. imao britanske hitove "Baby, Please Don't Go" i "Here Comes The Night" s Van Morrisonom na glavnom vokalu. Morrison je napustio bend 1966. godine i nastavio uspješnu solo karijeru.

1945. Colin Hodgkinson, basist engleskog hard rock sastava Whitesnake, koji su 1987. imali singl na američkom broju 1 i britanskom broju 9, "Here I Go Again".

1946. William Daniel ‘Dan’ McCafferty, škotski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i pjevač hard rock grupe Nazareth. Prije nekoliko godina odlučio je prestati javno nastupati s grupom nakon 45 godina u njoj. Nazareth, koji je dobio ime po stihu iz klasika ‘The Weight’ The Banda, proslavio je album ‘Hair of the Dog’ iz 1975. te obrada ‘Love Hurts’ s tog albuma.

1946. Justin Hayward, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist Moody Blues od 1966. godine. Uz rad u Moody Blues, do danas je snimio i sedam samostalnih albuma.

1948. Marcia Barrett, članica njemačke vokalne skupine Boney M, koja je 1978. imala singl na britanskom broju 1 i američkom broju 30, "Rivers Of Babylon". Sa više od 150 milijuna prodanih nosača zvuka, jedna su od najprodavanijih skupina svih vremena.

1959. Anthony Jude Pero, bubnjar američkog hard rock / metal sastava Twisted Sister. Pero je preminuo od srčanog udara 20. ožujka 2015.

1975. Tricia Marie "Shaznay" Lewis, pjevačica britanske ženske grupe All Saints, koja je 1998. imala singl na britanskom broju 1 i američkom broju 4, "Never Ever". Njihov debitanski album iz 1997. je u Velikoj Britaniji postao treći najprodavaniji album neke ženske grupe svih vremena.

1978. Usher Raymond IV, američki pjevač, plesač i glumac. Karijeru je počeo sa samo 16 godina istoimenim albumom, a proslavio se već narednim 'My Way' iz 1997. godine. Sljedeće desetljeće ga je pretvorilo u jednu od najvećih američkih R&B zvijezda, a to razdoblje su obilježili singlovi: 'U Remind Me', 'U Got It Bad', 'Yeah!', 'Burn', 'My Boo', 'Love in This Club', 'OMG' i drugi. Usher je osvajač osam Grammyja, a prodano je oko 43 milijuna primjeraka njegovih albuma u svijetu. Član je Georgia Music Hall of Fame i Hollywood Walk of Fame te suvlasnik diskografske kuće Raymond-Braun Media Group (RBMG).

Preminuli

1977. Harry Lillis ‘Bing’ Crosby Jr. (r. 1903.), američki pjevač i glumac. Jedan je od američkih pjevačkih ikona prve polovice 20. stoljeća i prvi megapopularni glazbeni izvođač u svijetu. O tome svjedoče i rezultati ankete iz 1948., u kojoj su Amerikanci Crosbya proglasili ‘čovjekom kojem se najviše dive’, ispred tadašnjeg pape. Važan je i u razvoju prvog višekanalnog snimača u svijetu. Imao je 41 singl na američkom broju 1, a izvršio je presudan utjecaj na pjevače poput Franka Sinatre, Perrya Coma i Deana Martina. Bio je i iznimno uspješan glumac. Preminuo je od posljedica srčanog udara za vrijeme partije golfa u Španjolskoj.

1990. Leonard Bernstein (r. 1918.), američki skladatelj, dirigent, glumac, pijanist i predavač. Najpoznatiji je kao dugogodišnji glazbeni direktor njujorškog Fiharmonijskog orkestra te autor djela ‘West Side Story’, ‘Peter Pan’, ‘Candide’ i ‘On the Town’. Dobitnik je brojnih nagrada, među ostalim i devet Grammya. Preminuo je od posljedica srčanog udara samo pet dana nakon objave svog umirovljenja od dirigiranja.