Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Grateful Dead 1970

1967. u San Franciscu su uhićeni svi članovi grupe Grateful Dead zbog posjedovanja marihuane.

Događaji

1964. The Kinks su izdali svoj istoimeni debitantski album. Sadrži njihov prvi i do danas najveći hit, 'You Really Got Me', dok je ostatak albuma sadržan većinom od obrada glazbenika poput Chucka Berryja i Boa Diddleyja.

1970. Pink Floyd su objavili peti studijski album ‘Atom Heart Mother’. Snimljen je u slavnom studiju Abbey Road u Londonu. To je prvi album grupe koji je dosegao vrh britanske ljestvice, kao i prvi koji na naslovnici ne sadrži fotografije članova ni ime grupe. S tom praksom su nastavili tijekom 70-ih.

1971. singl Roda Stewarta ‘Maggie May’ popeo se na vrh britanske top ljestvice. ‘Maggie May’ je uvrštena na 131. mjesto najboljih pjesama svih vremena na listi Rolling Stonea.

1982. četvrti studijski album Dire Straitsa, ‘Love Over Gold’, popeo se na vrh britanske ljestvice, gdje će ostati četiri tjedna. Singlovi skinuti s albuma bili su ‘Industrial Disease’ i ‘Private Investigations’, no album je ostao upamćen po 14-minutnoj ‘Telegraph Road’.

1984. izdan je ‘Let It Be’, treći studijski album skupine The Replacements. Nazvan je prema omiljenom The Beatles albumu njihovog menadžera. Robert Christgau iz The Village Voice ga je nazvao 'vrhuncem američkog indie rocka', a magazini Rolling Stone, Pitchfork i Slant su ga uvrstili među najbolje albume 80-ih, dok je na listi najboljih albuma svih vremena Rolling Stonea zauzeo 241. mjesto. Pjesma ‘I Will Dare’ je uvrštena u popis ‘500 pjesama koje su oblikovale rock‘n’roll’ u Rock and Roll Hall of Fame.

1986. Everly Brothers dobili su zvijezdu na holivudskom Šetalištu Slavnih. Iste godine ušli su u Rock And Roll Kuću Slavnih.

1989. izašao je 'Freedom', osamnaesti album Neila Younga. Označio je njegov povratak u diskografsku kuću Reprise nakon neuspješne dekade u Geffenu. Smatran je albumom kojim je Young revitalizirao svoju karijeru, a izbacio je i hit 'Rockin' in the Free World'.

1992. objavljen je peti studijski album grupe Beat Happening, 'You Turn Me On'. Bio je to posljednji album grupe do 2002. godine. Producirao ga je Stuart Moxham iz Young Marble Giants.

1995. treći album 21-godišnje Kanađanke Alanis Morissette, ‘Jagged Little Pill’, dosegao je vrh američke ljestvice. Bio je to njen prvi album za diskografsku kuću Maverick u vlasništvu Madonne. Hit-singl skinut s albuma bio je ‘Ironic’, a album je do danas prodan u više od 33 milijuna primjeraka diljem svijeta. Rolling Stone ga je 2003. proglasio 327. najboljim albumom ikada.

1995. objavljen je drugi studijski album Oasisa, ‘(What’s The Story) Morning Glory?’. Debitirao je na vrhu britanske top ljestvice albuma (u SAD-u dosegao 4. mjesto), a prodan je u oko 22 milijuna primjeraka. Osvojio je nagradu na Brit Awards za najbolji britanski album 1995. godine, a na dodjeli istih nagrada 2010. izabran je kao najbolji britanski album u posljednjih 30 godina. Rolling Stone ga je imenovao 378. najboljim albumom svih vremena.

2000. izdan je 'Kid A', četvrti studijski album Radioheada. Označio je radikalan zaokret u izričaju benda, okrenuvši se sintisajzerima, ritam-mašinama i limenim instrumentima te utjecajima elektronske, krautrock, jazz i moderne klasične glazbe. Album je debitirao na vrhu britanske ljestvice te je postao prvi album benda na vrhu američke. Iako nije odmah naišao na odobravanje kritike, ona ga je s vremenom prihvatila kao ponajbolji rock album na prijelazu stoljeća: opisivan je kao album koji je 'izumio modernu glazbu', 'savršen album tog vremena', 'zvuk današnjice, ali desetljeće ranije' i kao 'najinovativniji album 2000-ih'. Pitchfork, Time i Rolling Stone su ga proglasili albumom desetljeća, a potonji 67. najboljim albumom svih vremena.

2017. festival Route 91 Harvest u Las Vegasu službeno je postao poprište najveće tragedije prouzročene pucnjavom u povijesti SAD-a. Policija je potvrdila kako je više od 50 poginulih te preko 200 ozlijeđenih. Pucnjava je počela tijekom nastupa popularnog pjevača Jasona Aldeana, koji je odmah potom napustio pozornicu. Kasnije je na Instagramu izjavio: 'Ovo večeras je bilo više od strašnog. Još uvijek ne znam što reći, osim da smo moj tim i ja na sigurnom. Moje misli i molitve su sa svima koji su svjedočili večerašnjem događaju. Srce me boli što se ovo dogodilo ljudima koji su došli na festival uživati.' Pokolj je u potpunosti samostalno počinio 64-godišnji Stephen Paddock.

Rođeni

1939. Lolly Vegas, gitarist i pjevač američke rock grupe Redbone, koja je 1971. imala singl na britanskom broju 2 i američkom broju 21, "The Witch Queen Of New Orleans", i 1974 singl na američkom broju 4, "Come And Get Your Love". Redbone su akreditirani u NY Smithsonianu kao prva indijanska rock/cajun grupa koja ima singl broj 1 u SAD-u i inozemstvu. Jimi Hendrix je izjavio da je Lolly Vegas bio njegov omiljeni gitarist i najveći utjecaj na glazbu. Lolly je preminuo 2010.

1945. Donald 'Don' McLean III, američki folk-rock glazbenik. Najpoznatiji je po svom drugom albumu ‘American Pie’ iz 1971. godine i istoimenom hitu. U glazbenom svijetu aktivan je od svoje 14. godine, a i dalje snima i nastupa. Godine 2007. objavljena je biografija Alana Howarda o McLeanovom životu pod nazivom ‘The Don McLean Story: Killing Us Softly With His Songs’.

1949. Richard Hell, rođen kao Richard Lester Meyers, američki glazbenik i autor, najpoznatiji kao frontman Richard Hell & the Voidoids. Bio je i članom Neon Boys, Television i the Heartbreakers Johnnyja Thundersa. Smatran je prvim pravim punkerom zbog osebujne frizure i poderane odjeće povezane zihericama koju je nosio sredinom 70-ih. Od kasnih 80-ih bavi se uglavnom pisanjem.

1950. Mike Rutherford, gitarist engleskog rock sastava Genesis, koji je 1986. imao singl na američkom broju 1, "Invisible Touch", 1992. singl na britanskom broju 7, "I Can't Dance". Mike je također bio član grupe Mike And The Mechanics, sa kojima je 1989 imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "The Living Years".

1951. Gordon Matthews Thomas ‘Sting’ Sumner, britanski glazbenik. Slavu je stekao pjevajući i svirajući bas gitaru u bendu The Police, aktivnom od 1977. do 1986. godine. The Police su slušatelje osvojili ponajprije zbog Stingovih romantičnih tekstova, njegovog scenskog nastupa te prepoznatljivog vokala, kao i zbog njegove glazbene pozadine koja je uključivala bavljenje jazz i reggae glazbom. Samostalan život započeo je kao jazz basist i učitelj u školi, a tek je preseljenjem u London iz sjeverne Engleske napravio ključni korak više, upoznavši bubnjara Stewarta Copelanda i gitarista Henrija Padovanija, kojeg je ubrzo zamijenio Andy Summers. S The Police je snimio pet albuma prije raspada grupe i početka samostalne karijere, koja zasad broji 12 studijskih albuma. Dio je Songwriters- i Rock And Roll Hall of Fame te dobitnik čak 16 Grammyja, uključujući one za rad u The Police. Magazin Paste izabrao ga je na 62. mjesto najboljih živućih kantautora, a magazin Q ga je svrstao na 80. mjesto najvećih glazbenih zvijezda 20. stoljeća. Ostvario je i brojne filmske i TV uloge, među kojima se ističe uloga Ace the Facea u filmu 'Quadrophenia'. Sting je poznat i kao istaknuti filantrop.

1955. Phil Oakey pjevač i tekstopisac engleskog synth-pop sastava The Human League. Osnovana u Sheffieldu u Engleskoj 1977., grupa je postigla veliki komercijalni uspjeh sa svojim trećim albumom "Dare" 1981. godine. Album je sadržavao četiri hit singla, uključujući singl broj 1 u SAD-u i Velikoj Britaniji, "Don't You Want Me". Human League su prodali više od 20 milijuna nosača zvuka diljem svijeta.

1969. Damon Goug, poznatiji kao Badly Drawn Boy, engleski indie pjevač, tekstopisac i multiinstrumentalist, koji je 2002. imao singl na britanskom broju 9, "You Were Right", i iste godine album na britanskom broju 10, "Have You Fed The Fish".

1971. Tiffany Renee Darwish, poznatija samo kao Tiffany, američka pjevačica. 1987. godine je imala singl na američkom broju 1 i 1988. na britanskom broju 1 sa "I Think We're Alone Now".

1971. Jim Root, američki glazbenik, tekstopisac i gitarist, najpoznatiji kao glavni gitarist američkog metal benda Slipknot i bivši glavni gitarist američkog alternativnog metal benda Stone Sour.

Preminuli

2012. Big Jim Sullivan, rođen kao James George Tomkins 1941., britanski glazbenik. Najpoznatiji je po svom sesijskom radu kao gitarist, a svirao je na brojnim hitovima 60-ih i 70-ih godina, uključujući: ‘Moon River’ Dannyja Williamsa, ‘Yeh Yeh’ Georgieja Famea, ‘It’s Not Unusual’ Toma Jonesa, ‘You Don’t Have to Say You Love Me’ Dusty Springfield, ‘Release Me’ i ‘The Last Waltz’ Engelberta Humperdincka te ‘Je t’aime... moi non plus’ Sergea Gainsbourga i Jane Birkin. Izdao je i dvadesetak samostalnih albuma.

2017. Tom Petty, rođen 1950. kao Thomas Earl Petty, američki glazbenik, producent i glumac. S deset godina je upoznao Elvisa, a jedan od prvih učitelja gitare mu je bio sumještanin Don Felder, kasnije član The Eagles. Otac mu je bio protiv njegovih glazbenih afiniteta, a i Pettyu je trebalo nekoliko godina da se uspije probiti na sceni. Nakon sudjelovanja u nekoliko neuspješnih bendova, Petty je odlučio pokrenuti samostalnu karijeru s 26 godina. Prateći bend je nazvan The Heartbreakers, a u idućih desetak godina postali su planetarno popularni glazbenici s hitovima poput ‘Breakdown’, ‘Listen to Her Heart’ i ‘Refugee’, dok je kulminacija Pettyeve slave stigla (nominalno prvim potpuno samostalnim) albumom ‘Full Moon Fever’ iz 1989., koji je donio hitove ‘I Won't Back Down’, ‘Free Fallin’ i ‘Runnin Down a Dream’. Istovremeno je osnovao supergrupu The Traveling Wilburys s Bobom Dylanom, Georgeom Harrisonom, Royom Orbisonom i Jeffom Lynneom. Glumio je i u nekoliko filmova i serija. Godine 2002. inauguriran je, zajedno s The Heartbreakers, u Rock and Roll Hall of Fame, a pet godina kasnije o njemu je snimljen dokumentarni film 'Runnin' Down a Dream'. Do danas je prodao preko 80 milijuna albuma diljem svijeta.