Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

david bowie

1980. album Davida Bowieja ‘Scary Monsters And Supercreeps’ je postao njegov četvrti album na broju 1 u Britaniji. Na njemu su se nalazili hitovi ‘Ashes To Ashes’ i ‘Fashion’.

Događaji

1979. objavljen je 'Recent Songs', šesti studijski album Leonarda Cohena. Među brojnim gostima na eklektičnom albumu bili su Jennifer Warnes i Garth Hudson (The Band). Rolling Stone je pisao kako na albumu 'nema pjesme koja nešto ne nudi...a barem četiri ili pet njih su remek-djela'. Komercijalno, album nije bio uspješan, osim u Austriji gdje je doživio zlatnu nakladu.

1986. pjesma Beatlesa "Twist And Shout" je nakon više od 25 godina od prvog pojavljivanja pjesme, ponovno ušla na američku listu singlova, nakon što je bila dio soundtracka u filmu Ferris Bueller's Day Off.

1990. Marvin Gaye posthumno je dobio zvijezdu na hollywoodskom Šetalištu Slavnih. Preminuo je šest godina ranije, kada ga je upucao vlastiti otac dan prije Marvinovog 45. rođendana.

1993. izdan je 'Very', peti studijski album grupe Pet Shop Boys. Izbacio je čak pet singlova, među kojima je najbolje prošao 'Go West'. Album je dosegao vrh britanske ljestvice te se u svijetu prodao u preko pet milijuna primjeraka. Magazin Q ga je 2000. svrstao na 91. mjesto svoje liste najboljih britanskih albuma ikada, a uvršten je i u knjigu '1001 Albums You Must Hear Before You Die'.

1997. Bob Dylan odsvirao je ‘Knocking On The Heaven’s Door’ i ‘A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ za papu Ivana Pavla II. pred 200 000 ljudi u Bologni. Papa je to prepoznao kao priliku za povezivanje s mladima.

1998. Manic Street Preachers su sa svojim petim albumom ‘This Is My Truth Tell Me Yours’ uspjeli doseći vrh britanske ljestvice albuma. Najveći hit na albumu bila je pjesma ‘If You Tolerate This...’.

2000. U2 su održali nastup na vrhu svog hotela Clarence u Dublinu. Izveli su i dvije pjesme koje će se naći na narednom albumu grupe, ‘Beautiful Day’ i ‘Elevation’.

2005. 'Prairie Wind' je objavljen kao 27. studijski album Neila Younga. Album je posvetio svom netom preminulom ocu. 'Prairie Wind' je Youngu priskrbio dvije nominacije za Grammy te je dosegao 11. mjesto američke ljestvice.

2008. Metallica je započela trotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa "Death Magnetic", njihovim devetim studijskim albumom.

Rođeni

1943. Randy Bachman, gitarist i tekstopisac kanadskog rock sastava Guess Who, koji su 1970. imali singl na američkom broju 1, "American Woman". Pjesma je u Velikoj Britaniji dospjela tek do 19. Mjesta. Randy je kasnije osnovao Bachmana Turnera Overdrive s kojima je 1974. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "You Ain't Seen Nothing Yet Yet".

1944. Bernard William Jewry, poznatiji pod umjetničkim imenima Shane Fenton i Alvin Stardust, britanski pjevač. 1974. je imao singl na britanskom broju 1, "Jealous Mind", plus još 10 drugih singlova na britanskoj ljestvici top 40. Preminuo je 23. listopada 2014.

1947. Marvin Lee Aday, poznatiji kao Meat Loaf. Rođen je u Dallasu, no kao mlad se preselio u Los Angeles kako bi ostvario glazbenu karijeru. Najveći uspjeh doživio je s drugim albumom, ‘Bat Out Of Hell’, koji je do danas prodan u više od 43 milijuna primjeraka. Dobitnik je nagrade Grammy za pjesmu ‘I’d Do Anything For Love’. Preminuo je 22. siječnja 2022.

1947. Barbara Dickson, škotska pjevačica i glumica. 1985. je sa Elaine Paige imala singl na britanskom broju 1, "I Know Him So Well".

1953. Greg Ham, klavijaturist, saksofonist i pjevač australske rock grupe Men At Work. 1981. su imali probojni singl, "Who Can It Be Now?", a 1983. su imali singl na američkom i britanskom broju 1, "Down Under".

1966. Stephan Jenkins, pjevač američkog alternativnog rock sastava Third Eye Blind, s kojom je 1997. imao singl na američkom broju 4 i britanskom broju 33, "Semi-Charmed Life".

1975. Lee Brennan, pjevač britanskog boy benda 911, s kojim je 1998. imao singl na britanskom broju 2, "More Than A Woman".

1978. Bradley Kirk Arnold, pjevač američkog rock sastava 3 Doors Down. Svjetsku popularnost su stekli 2000. svojim prvim singlom "Kryptonite" koji je dospio u top 3 Billboardove ljestvice top 100. 2005. su imali album na američkom broju 1, "Seventeen Days".

1984. Avril Lavigne, kanadska pjevačica. 2002. je imala singl na britanskom i američkom broju 3, "Complicated", i iste godine album na britanskom broju 1 i američkom broju 2, "Let Go". 2007 je imala svjetski singl broj 1, "Girlfriend".

Preminuli

1986. Cliff Burton (r. 1962. kao Clifford Lee Burton), američki glazbenik, najpoznatiji kao basist Metallice. Pridružio se Metallici s nepunih 20 godina, prethodno privlačeći pažnju svojim virtuoznim sviranjem u grupi EZ Street. Svirao je na albumima ‘Kill ‘Em’ All’, ‘Ride the Lightning’ i ‘Master of Puppets’. Poginuo je u prometnoj nesreći u Švedskoj, kada je bendov autobus sletio s ceste i prevrnuo se. U blizini mjesta nesreće 2006. godine podignut mu je spomenik. Njegov život opisao je Joel McIver u biografiji ‘To Live Is to Die: The Life and Death of Metallica's Cliff Burton’.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima