Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Beatles Abbey Road

1969. objavljen je ‘Abbey Road’, jedanaesti studijski album Beatlesa. Na njemu se nalaze hitovi ‘Come Together’, ‘Something’ i ‘Here Comes the Sun’. Omot albuma, na kojem članovi grupe prelaze zebru u blizini Abbey Road studija, barem je jednako slavan kao i sam album. Kritičari su u početku pisali da pjesme 'nisu ništa posebno' (The New York Times), da 'Moog sintisajzer kvari zvuk benda' (Rolling Stone) te da 'album nije među boljima od The Beatles' (Life). Retrospektivno, album je dobivao najbolje ocjene: PopMattters ga je prozvao 'inovativnim i bezvremenskim', Paste jednim od najboljih albuma grupe, a Daily Telegraph 'posljednjim ljubavnim pismom svijetu'. Rolling Stone je 2012. album proglasio 14. najboljim svih vremena, a uvršten je i u knjigu '1001 album koji morate čuti prije nego što umrete' .

Događaji

1964. ‘Oh Pretty Woman’ Royja Orbisona je naslijedio ‘House of the Rising Sun’ Animalsa na američkom broju jedan. Singl je nešto kasnije u dva navrata bio i britanskim brojem jedan. Radi se o najpoznatijoj Orbisonovoj pjesmi, koja je 1999. uvrštena u Grammy Hall of Fame, 2012. u američku Kongresnu knjižnicu, a Rock and Roll Hall of Fame ju je proglasila jednom od 500 pjesama koje su ‘oblikovale rock’n’roll’.

1965. pjevač grupe The Who, Roger Daltrey, izbačen je iz benda nakon tučnjave s bubnjarem Keithom Moonom na dan nastupa u Danskoj. Vratio se u sastav dan kasnije, a to je bila posljednja promjena u sastavu The Who do Moonove smrti 1978. godine.

1967. objavljen je Strange Days, drugi studijski album grupe The Doors. Na ovom albumu sastav pomalo napušta svoje blues korijene i kreće se više prema mračnijem i psihodeličnijem glazbenom stilu, iako je na albumu prisutna blues skladba "Love me two times". Mnogi kritičari drže Strange Days za najbolji album grupe "The Doors". Album zatvara još jedna "epska" (po trajanju) pjesma "When The Music's Over", kojoj je poput pjesme "The End" s prethodnog albuma glavna preokupacija čovjekov odnos prema smrti.

1981. pjevač Bruce Dickinson se pridružio heavy metal skupini Iron Maiden, zamijenivši dotadašnjeg pjevača Paula Di’Anna. S Dickinsonom su ‘Maideni’ doživjeli razdoblje najveće slave, naročito s albumima ‘The Number of the Beast’, ‘Seventh Son of a Seventh Son’ i ‘Fear of the Dark’, koji su zasjeli na vrh britanske ljestvice. Napustio je grupu 1993., no vratio se šest godina kasnije te je njen član do danas.

1987. ‘Bad’ Michaela Jacksona je debitirao na vrhu američke ljestvice albuma. Bio je prvi album ikada s kojeg je skinuto pet singlova koji su završili na vrhu američke ljestvice. Jacksonu je album priskrbio dva Grammyja, a prodao se u više od 30 milijuna primjeraka diljem svijeta. Rolling Stone ga je proglasio 202. najboljim albumom svih vremena.

1995. izdan je '1. Outside', 19. studijski album Davida Bowieja. Radi se o konceptualnom albumu čija se priča vrti oko lika detektiva Nathana Adlera, a bio je to prvi album nakon ''Berlinske trilogije' na kojem je Bowie surađivao s producentom Brianom Enom. Album je izbacio singlove 'The Heart's Filthy Lesson', 'Strangers When We Meet' i 'Hallo Spaceboy' (koja je kasnije dobila popularni remiks Pet Shop Boysa).

1995. AC/DC su izdali "Ballbreaker", svoj 12. studijski album. Na albumu koji je producirao Rick Rubin prikazan je povratak bivšeg bubnjara Phila Rudda, koji je 1983. otpušten iz benda zbog problema s pićem i drogama te borbe s osnivačem i gitaristom Malcolmom Youngom

2000. izašao je drugi studijski album Marka Knopflera, 'Sailing to Philadelphia'. Na njemu je bivši vođa Dire Straitsa ugostio Vana Morrisona i Jamesa Taylora.

2004. Green Day su postigli svoj prvi album na britanskom broju 1, "American Idiot"

2006. grunge legende Pearl Jam nastupili su prvi put u Hrvatskoj. Koncert je održan u Domu sportova u sklopu turneje kojom su promovirali tada aktualni ‘Pearl Jam’, njihov osmi studijski album. Više o koncertu čitajte OVDJE.

Rođeni

1925. Marty Robbins, rođen kao Martin David Robinson, američki glazbenik. Najveći uspjeh postigao je pjesmom ‘El Paso’ iz 1959. Dio je Nashville Songwriters Hall of Fame. Uz glazbu, vozio je i auto-utrke u NASCAR natjecanjima. Preminuo je od posljedica srčanog udara u dobi od 57 godina.

1945. Bryan Ferry, britanski glazbenik. Profesionalnu karijeru je započeo u art-rock sastavu Roxy Music, jednom od najutjecajnijih britanskih grupa 70-ih, gdje je klavijature svirao Brian Eno. S njima je imao tri albuma na britanskom broju jedan i deset singlova u top 10. Uspješna samostalna karijera mu traje od 1973., kad je još uvijek bio u Roxy Music, koji su se raspali 1983. godine.

1948. Olivia Newton-John, britansko-australska glazbenica i glumica. Glazbenu karijeru, koja traje od sredine 60-ih, joj je obilježio soundtrack za film ‘Grease’, u kojem je također glumila glavnu ulogu. Imala je tri singla na američkom broju jedan, među kojima je najpoznatiji ‘Physical’ iz 1981. godine. Preminula je 8. kolovoza 2022. godine.

1948. američki basist, gitarist i pjevač Tiran Porter, najpoznatiji kao član The Doobie Brothers od 1972. do 1980. i 1987. do 1992. "Listen To The Music" je grupi dao prvi veliki hit 1972. godine.

1954. Cesar Rosas, gitarist Los Lobos, koji su 1987. imali singl broj 1 u Velikoj Britaniji i SAD-u sa obrađenom verzijom pjesme "La Bamba".

1954. Craig Chaquico, gitarist Jefferson Starship, koji su 1987. imali singl broj 1 u Velikoj Britaniji i SAD-u "Nothing's Gonna Stop Us".

1958. Darby Crash, rođen kao John Paul Beahm, američki pjevač, najpoznatiji kao pjevač punk skupine The Germs. Nju je suosnovao 1977. zajedno s prijateljem Georgom Ruthenbergom, gitaristom koji je uzeo nadimak Pat Smear te se kasnije proslavio svirajući s Nirvanom i Foo Fighters. Izdali su samo jedan, no vrlo utjecajan album ‘GI’ 1979. prije nego se Darby Crash predozirao godinu kasnije, samo dan prije smrti Johna Lennona. O njegovom životu i bendu 2007. je snimljen biografski film ‘What We Do Is Secret’.

1972. Shawn Stockman, pjevač američke R&B grupe Boyz II Men, koji su 1992. imali singl broj 1 u SAD-u i Velikoj Britaniji, "End Of The Road". Pjesma je postavila novi rekord u dugovječnosti, ostajući na 1. mjestu Billboard Hot 100 trinaest tjedana, obarajući desetljećima star rekord koji je držao Elvis Presley.

Preminuli

1937. Bessie Smith (r. 1894.), američka blues pjevačica. ‘Vladarica bluesa’ smatra se najvećom pjevačicom svoje ere, a karijeru je počela s nepunih 20 godina. Njena popularnost rasla je kroz 20-e i 30-e, a posebno uspješne bile su njene verzije ‘Downhearted Blues’, ‘Baby Won’t You Please Come Home’ i ‘The St. Louis Blues’. Podlegla je ozljedama zadobivenim u prometnoj nesreći kad su joj bile 43 godine.

2003. Robert Allen Palmer, britanski glazbenik. Iako se glazbom aktivno bavio od kraja šezdesetih, uspjeh je doživio tek 1985., kad mu je objavljen album ‘Riptide’ na kojem se nalazio hit singl ‘Addicted To Love’. Nakon što je s Bahama preselio u Švicarsku, izdao je album ‘Heavy Nova’ s kojeg je skinut singl ‘Simply Irresistible’. Surađivao je s brojnim poznatim glazbenicima, a s članovima Duran Duran osnovao je grupu Power Station. Preminuo je 2003. godine od posljedica srčanog udara u hotelskoj sobi u Parizu. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu dva Grammya.