MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Mir I Ljubav - Dom Sportova, Zagreb - 25.10.2014.


Bookmark

Data

Released Siječanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Reggae / Alternative Pop/Rock
Dodano Utorak, 09 Lipanj 2015
Žanr Pop-Rock
Length 1:13:22
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2015
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Catalog Number CD DALLAS 793
Edition details objavljeno: 1.1.2015.
Tags Dallas Records SARS

Review

Kao sol na rani je pisanje ove recenzije. Dvadesetpetog listopada S.A.R.S je u zagrebačkom Domu sportova održao koncert karijere ali i snimanje svog prvog live albuma. Zašto spominjem sol na rani? Nažalost, taj dan sam proveo u bolnici i naravno propustio fenomenalanu svirku fenomenalne grupe. Što kroz medije, što kroz dojmove prijatelja dobio sam uvid u cjelokupnu situaciju. Curice pred ulazom su vrištale kako moraju što prije ući, da ne propuste prvu pjesmu. Redari su jedva preživjeli, a ledena dvorana puna, prepuna. Meni jedino, kao utjeha, ostaje CD izdanje koje ocrtava trenutni presjek S.A.R.S-ovog rada, kao i dio atmosfere samog koncerta.

Jednostavno, još uvijek sam zavidan onima koji su bili tamo, tako da ni sam ne znam odakle da počnem pisati o onom što se na albumu nalazi. Možda je najbolje od početka!
Jednostavno, svaka stvar dobra na svoj način, pa ne vidim drugog načina nego da o svakoj napišem barem riječ ili dvije.

1. Praštaj. Zanimljivo, frontmen benda, Žare, spominje kako je prepunu dvoranu doživio kao udarac u trbuh, trema čini svoje čak i kod karizmatičnih poput njega, no izvođenje ove stvari ga je opustilo. Već na prve akorde gitare Dom sportova grmi od ovacija publike, a stihovi: "Evo došlo vreme, srce da te pusti" najavljuje završetak jedne ljubavne priče. Električna gitara mi perfektno dominira cijelom pjesmom dok se note saksofona samo kao svilena nit provlače od početka do kraja.

2. Mir i ljubav. Ushićenje okupljenih postaje još glasnije. Puhački solo me podsjeća na neke od najboljih solaža iz Balaševićevih pjesama.

3. Ti, ti, ti. Zvuci harmonike u prvim sekundama ove, meni osobno, jako simpatične numere izaziva delirij. Nekako mi je odmah kroz glavu prošlo, iznimno sam znatiželjan što bi pokojni Franjo Tuđman rekao na to.

4. Ratujemo ti i ja. Smatram da je ovacije publike pri početku, sredini i kraju svake stvari zaista bespredmetno više spominjati. Dakle: "Ratujemo ti i ja k'o Izrael i Palestina", S.A.R.S definitivno ne ratuje sa svojim obožavateljima! Sanja iz benda ovdje savršeno pokazuje svoje vokalne mogućnosti. To mi je iznimno drago jer sam na svakom njihovom koncertu doživio da je njezin glas nekako utišan, što sam im uvijek uzimao za mali minus, žena ipak ima vokal od tri oktave. No, sada, na sreću, to nije slučaj i zaista se može uživati u njenom nastupu.

5. Zemlja nije ničija. Sanja nas uvodi u pjesmu u velikom stilu i evo, napokon, je izbrisan taj mali minus za skupinu iz Beograda. Utopijski stihovi o nekom ljepšem svijetu kod mene evociraju Lennonov Imagine.

6. Brani se. Meni jedna od dražih urbanih budnica. Bez dlake na jeziku.

7. Zimski san. Stvar žestokih gitarističkih riffova. Čisti rock&roll. Usput stihovi savršeno opisuju moje stanje uma kada me uhvati depresija.

8. To rade. Jedan od najvećih S.A.R.S-ovih hitova. Čini se da poznati refren pjeva cijeli Dom sportova.

9. Branim se. Ovdje je saksofon definitivno imao najviše posla, a prebiranje po žicama električne gitare je doslovno na razini jednog Satrianija.

10. Lutka. Što reći za Lutku? Žare je apsolutno napravio najromantičniji potez koncerta uzvikom: "Za sve lutke večeras". Bravo! Jedna predivna ljubavna balada. Moguće je da su se te večeri započele neke lijepe ljubavne priče. Usput budi rečeno, ovdje je klavijature odsvirala prelijepa Sanja.

11. Klovn. Nakon ljubavi, tužna slika jednog klovna. Stihove kao da je pisao Freddie Mercury.

12. Budim se. Najdulja stvar albuma. Deset minuta odlične glazbe koju Žare prati glasom u stilu folk ikona.

13. Debeli lad. Mi balkanci volimo debeli lad, a s obzirom na to koliko nas radi, vjerujem da ćemo ovog ljeta jedino u tome i uživati. Zafrkantska pjesma, meni omiljena.

14. Rakija. Rakija ne ide bez harmonike. Još jednom poziv: "Hoću da vas čujem sve!" a prisutni, kao opijeni tim najomiljenijim pićem ovih prostora, urlaju: "Volim, volim, volim, volim da je pijem. Nađite je, sve ću, sve ću da vas bijem!"

15. Perspektiva. Hitčina! Pjesma započinje odjecima bas bubnja kojeg prati ritmično pljeskanje okupljenih a isto se proteže i na zvuke bas gitare. Stvar je inače jako ritmična što je odlično za jedno finale, doslovno klimaks ali i završetak jednog ovako odličnog albuma.

Za kraj, što reći? Album je prava uživancija. Za sve, koji poput mene nisu prisustvovali samom koncertu, nabavite "Live: Mir i ljubav". Kupite, posudite, ukradite i uživajte u djeliću atmosfere. Zažmirite i doista, doživjet ćete samo mir i ljubav…

Goran Božić

Hits 2492
Perspektiva « Perspektiva S.A.R.S. Albumi Kronologija Poslednji album » Poslednji album

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici