MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2017
Format Albumi
Vrsta R&B / Soul / Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Adult Contemporary R&B
Dodano Ponedjeljak, 05 Veljača 2018
Žanr Pop-Rock
Length 34:36
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2017
Država SAD
Etiketa ANTI-
Edition details Producent: Jeff Tweedy / Datum objave: 17. studenoga 2017.
Tags Jeff Tweedy Mavis Staples

Review

"If All I Was Was Black" naziv je albuma kojeg je 17. studenoga objavila izdavačka kuća Anti-, a ponosna potpisnica je legendarna pjevačica, istinska vokalna diva Mavis Staples.

Kao što smo imali prigode vidjeti i čuti, prošla godina u Sjedinjenim Državama bila je puna političkih trzavica, nemira, kontradiktornosti i gotovo nevjerojatne eskalirane rasne nesnošljivosti. Mavis kao osoba, pjevačica i glazbenica nije željela ostati po strani. Naime, kao tinejdžerica, nastupala je sa Steples Singers, koji su bili u vrlo bliskim prijateljskim odnosima s dr. Martinom Lutherom Kingom, a borba za građanska prava u njezino tinejdžersko doba bila je na vrhuncu. Danas, u svojim kasnim sedamdesetim godinama života, Mavis ponovno ispjevava tekstove koji progovaraju o svemu što trenutno muči Ameriku i njezino društvo. Ovo je njezin protest protiv društvenih i rasnih nepravdi, ogromnih razlika između bogatih i siromašnih. Nema sumnje, sve je to još teže i značajnije, budući da je Mavis o tome pjevala i sa svojih nepunih dvadeset godina, a eto pjeva o tome i danas, sa svojih punih 78 godina života.

Vole Amerikanci svima dijeliti lekcije o demokraciji i slobodi, no kao što smo imali prigode vidjeti i čuti, i kod kuće imaju itekakvih problema i što je još značajnije, nisu ih baš uspješno riješili, baš suprotno!

Naravno, i danas Mavis pjeva u svom gospel štihu kojem pridodaje sve ono što me oduvijek privlačilo u američkoj glazbenoj baštini – spiritual, gospel, soul, blues... ti temelji svekolike američke glazbe oduvijek su me neodoljivo privlačili i uživao sam slušajući ih.

Doista fascinirajuće je da se vokalni stil Mavis Staples nije nimalo promijenio. I dalje odiše nevjerojatnom snagom, suosjećanjem i nepresušnom potrebom za nadom u bolje sutra. Da, tekstovi ponekad znaju biti dosta kruti, no Mavis im daje glazbenu i emocionalnu snagu i silu koja ih potiče da na kraju sve to zvuči baš tako kako zvuči: impresivno i snažno!

Njezin vokal zvuči doista veličanstveno, nimalo primjeren životnom dobu. Taj vokal je fleksibilan, sposoban je za izvedbe skladbi bilo kojeg glazbenog žanra. Istina je da se i Mavis i njezin vokal najbolje osjećaju u glazbenom ozračju sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Jednako tako, ovo nije album koji samo opisuje trenutno stanje; u njemu se nazire mogućnost da već sutra bude bolje, samo se svi, ali baš svi u tome trebaju naći i u potpunosti se predati toj zajedničkoj čežnji.

Mavis ponovno surađuje s Jeffom Tweedyjem (Wilco), koji je napisao većinu pjesama. Tekstovi opisuju kaos koji je zavladao američkim društvom. No, Mavis nikako ne potiče tu crnu stranu priče, mržnju ili bilo što slično, ona jednostavno svojim vokalom i njegovom duhovnom moduilacijom nudi razumijevanje, nudi ljubav i snošljivost. Baš zato ovaj album time dobiva itekako značajne velike protestne konotacije. Istovremeno, "If All I Was Was Black" nudi recept po kojem bi se mogao liječiti taj bolesni dio američkog društva.

Album istovremeno ispunjava slušatelja uvjerenjem i iskrenom nadom da još sve nije izgubljeno, i da bismo mogli preboljeti "bad times" i izgraditi bolju budućnost ako sami tome pokušavamo doprinijeti svaki na svoj način. Istina je da je ovo album koji baš Americi treba.
Evo ekipe koja je snimila album: Mavis Staples (vokali), Jeff Tweedy (gitara, bas, udaraljke, vokali, producent), Spencer Tweedy (bubnjevi,udaraljke), Rick Holmstrom (gitara), Jeff Turnes (bas), Stephen Hodges (bubnjevi,udaraljke), Donny Gerrard (back vokali), Glen Kotsche (udaraljke) i Scott Ligon (klavinet, klavir, orgulje, Wurly gitara).

"If All I Was Was Black" još jednom pokazuje i dokazuje da Mavis izuzetnom progresijom ide samo naprijed i da je svakim albumom samo još bolja i jedinstvenija. Mavis svojim jedinstvenim i osebujnim vokalom ruši sve pred sobom i službena kritika i mnogobrojni poklonici suglasni su da je svojim vokalnim sposobnostima u samom vrhu R&B-ja i soul/bluesa.

Osobno, već zaista dugo nisam imao prigode ovako uživati u vokalističkim gotovo virtuoznim sposobnostima jedne tako osebujne i nadasve jedinstvene glazbenice. Mavis Staples svojim novim albumom još je jednom potvrdila svoju vrijednost. Osobno, bez imalo grižnje savjesti mogu napisati da dobitnu kombinaciju (Tweedy & Staples i obrnuto) ne treba mijenjati, a i čemu, kada radi i snima ovakve albume. Jeff Tweedy ovaj je put ponudio svoje pjesme i doista ne treba dvojiti da se radi o snažnim autorskim impresijama, koje je tako znalački Mavis Staples znala prenijeti, vokalno uobličiti i snimiti na ovom albumu. Album "If All I Was Was Black" pravi je pogodak! Odlično!!!

Nadam se da će Mavis Steples još dugo, dugo vremena snimati albume da vam vaše druženje s glazbom bude tako jedinstveno, uzbudljivo i neponovljivo. Mavis ima tu karizmu, ima tu snagu i moć… ona je bez ikakve sumnje jedna i jedina… neponovljiva!

 

Mladen Lončar - Mike

Hits 689
One True Vine « One True Vine Mavis Staples Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42