MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2007
Format Kompilacije
Vrsta Blues rock / Hard rock / Fusion / Contemporary Pop/Rock / Album Rock / Latin Rock
Dodano Petak, 01 Ožujak 2019
Žanr Rock
Length 1:17:43
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2007
Država Europa
Etiketa Arista / Columbia / Legacy / Menart
Catalog Number 88697 15502 2
Edition details objavljeno: 16.10.2007.; producenti: Fred Catero i Clive Davis; snimano: 1970. - 2007.
Tags Columbia Menart Santana Clive Davis Sony Legacy Arista Fred Catero

Review

Uvijek sam volio i iznimno cijenio rad i djelovanje Carlosa Santane mada me se zadnji studijski album All That I Am (2005) nije baš previše dojmio. No, zbog njegovog ukupnog utjecaja i davno stvorenih kredita, Carlos Santana uvijek će kod mene imati povlašteni status. Stoga nadolazeće rečenice više shvatite kao moj subjektivni doživljaj njegovog zadnjeg kompilacijskog albuma Ultimate Santana, objavljenog 16. listopada.

Kada je 1999. godine objavio album Supernatural Carlos Santana je jednostavno i doslovno "razvalio" tadašnju svjetsku rock i inu glazbenu scenu. Kombinirajući svoje najpoznatije kompozicije i više pop orijentirane teme sa albuma Supernatural danas je dobio još jednom izvrsni album. Kompilacijski album Ultimate Santana svakako će dugo boraviti u mom uređaju; ma da mi je netko prije 5 godina rekao da ću slušati Jenifer Lopez i Baby Bash mislio bih da je lud ili da se nešto "gadno" poremetilo u mom poimanju glazbe, ali eto, danas mogu slušati čak i to. Naravno, kada to Carlos uklopi i poveže, čak i to dobiva drugačiji glazbeni smisao i izričaj.

Carlos Santana od svojih početaka insistira na tom latino zvuku bez obzira da li se radi o bluesu, rocku, latino-rocku, jazzu ili rock–jazzu, a upravo sve to Carlos izuzetno dobro poznaje i ako ste slušali njegovu raniju diskografiju, onda znate o čemu pišem. Evo malog podsjetnika, albumi poput Santana (1969), Abraxas (1970), Love Devotion Surrender (1972), Borboletta (1974), Amigos (1976), Festival (1977), Moonflower (1977), Zebop (1981), Shango (1982), Havana Moon (1983), Supernatural (1999), Shaman (2002) neki su od najvažnijih albuma ovog velikog glazbenika.

Kompilacijski album "Ultimate Santana" doživljavam kao svojevrsnu fuziju svih ovih albuma i projekciju Santanine glazbe koja u posljednje vrijeme dosta koketira sa laganim glazbenim stilovima, da to čak u nekim temama poprima pop formu. No sve to me nikako ne sprečava da album već puna dva dana neprestano vrtim u svom uređaju. Doživljavam sve to kao svojevrsni "break" od mojih preferirajućih glazbenih pravaca. Ma, zapravo tko ne bi slušao teme poput: She Not There, Oye Como Va, Smooth, Europa, Black Magic Woman, Maria, Maria, Evil Ways, Samba Pa Ti, No One To Depend On, Put Your Lights On te apsolutno odličnu Just Feel Better sa Steven Tylerom na vokalu - ludnica!

Zaista, dugi niz godina slušam i na neki način pratim sve ono što se događa oko Carlosa Santane i njegovog banda, možda je to posljedica moje nazočnosti na njegovim koncertima. To su nastupi i događaji kada nema "foliranja", kompletan band diše kao jedno biće i naprosto vas preplavljuje ogromnim količinama tonova od kojih Vam se ježi koža. Doista, nešto što jednostavno morate doživjeti. Na Santaninom predzadnjem koncertu u Zagrebu imao sam prigode čuti kako zvuči Maria Maria i prije nego što je poharala top ljestvice diljem svijeta. Da, bio je to koncert uoči izlaska albuma Supernatural.

Na kraju moram priznati da iako sam preslušao "brdo" njegovih albuma, Santana mi nikada nije dosadio, dapače, uvijek mi paše njegova glazbena fuzija i apsolutno jedinstveni gitaristički rukopis. Ako me išta može brzo reanimirati, onda je to neponovljiva i uzbuđujuća glazba Carlosa Santane.

Štovani čitatelji ovih redaka, ako vas i dalje muči bilo kakva nedoumica, moje je samo da Vas razuvjerim; jer ako posegnete za albumom Ultimate Santana, odabrali ste neopisivo ugodne trenutke uz koje ćete provesti zaista puno vremena. Držim da je to uvijek i jedan od najvažnijih ciljeva svakog albuma... biti što duže uz vas i činiti vam život ljepšim.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1639
Colour Collection « Colour Collection Santana Kompilacije Kronologija Guitar Heaven - Santana Performs the Greatest Guitar Classics Of All Time » Guitar Heaven - Santana Performs the Greatest Guitar Classics Of All Time

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici