MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2017
Format Kompilacije
Vrsta Indie rock / Synthpop / Indie Folk
Dodano Četvrtak, 15 Veljača 2018
Žanr Pop-Rock
Length 48:24
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2017
Država SAD
Etiketa Asthmatic Kitty
Edition details Datum objave: 24. studenoga 2017. / Producent; Sufjan Stevens
Tags Sufjan Stevens Ashtmatic Kitty

Review

Sufjan Stevens satkao je "The Greatest Gift" u obliku remikseva i demo snimki što su se prethodno našle na albumu "Carrie & Lowell" uz dosad svega četiri neobjavljene pjesme. Sve su pjesme posvećene njegovoj prerano preminuloj majici koja ga je napustila kada je bio dječak. Sufjan je svoj gubitak pretočio u empatično emotivan album. Unatoč tome što zrači jednostavnošću i ljepotom, na vidjelo svejedno izlazi njegova bol.

Teret koji Sufjan nosi izbacio je kroz cijeli album van. Možda na prvu zvuči kao još jedan u nizu depresivnih albuma koje puštamo tijekom tmurnih dana, no osluškujući bolje riječi koje izgovara i boju glasa kojom ih kombinira do izražaja jasno dolazi njegova patnja, bol i čovječnost. Od početka do kraja albuma, kroz sve pjesme spominje smrt ili dijelove kako ga je majka napustila. "Wallowa Lake Monster", koja je prva, ali i nova pjesma na albumu (uz ostale već poznate) upozorava "but have you heard the story of my mother's faith?", stavljajući naglasak na "demone", odnosno, psihičku bolest (šizofreniju) s kojom se njegova majka borila: "She left us in Detroit in the rain with the pillowcase", čime se osvrće na već spomenutu napuštenost. Unatoč tome što je s njom proveo svega tri ljeta, Sufjan je iz podsvijesti izvukao dovoljno materijala da opjeva nekoliko albuma, pokušavajući bol koju osjeća u potpunosti pretvoriti u djela čiji trag će ostati vječan. Bol i patnju koje su ga obilježile kao čovjeka i umjetnika; koje ga još uvijek obilježavaju. Možda na taj način samo pokušava pronaći onaj unutarnji mir, možda se pokušava pomiriti sam sa sobom, jer nije u mogućnosti svojoj majci prezentirati ono što stvara i pokazati joj da stvara na temelju emocija koje je ona izazvala još od njegovog ranog djetinjstva. Vjerojatno zato u "Death with Dignity" daje do znanja sam sebi kako joj oprašta sve i vraća se u one dane kada je bio pokraj nje svjestan da svemu dolazi kraj.

Sufjan se ovim albumom odmaknuo od ljubavnih tema koje su inače česta inspiracija za stvaranje i kroz gubitak stvorio jedan divan niz pjesama. Bez obzira na to što su pjesme remiksevi i što su se pojavile na prethodnom albumu, vrijedi ga poslušati jer gubitak je nešto s čim se nitko od nas ne želi ili jednostavno ne zna nositi. Pišući pjesme, Sufjan je zasigurno morao postići svoj unutarnji mir kojemu teži, jer njegove pjesme odjeknule su dovoljno glasno da se svatko tko je preslušao "The Greatest Gift" ili "Carrie & Lowell" pronađe u bar jednom stihu. Ako ništa drugo, bar u onom "how did this happen?... what did I do to deserve this?" iz "Drawn to the Blood", koja na "The Greatest Gift" dolazi u dvije verzije.

Anja Čančar

Hits 1027

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42