MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2019
Format Kompilacije
Vrsta Soft rock / Contemporary Pop/Rock / Album Rock
Dodano Četvrtak, 23 Svibanj 2019
Žanr Pop-Rock
Length 1:18:04
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2019
Država SAD
Etiketa Rhino
Tags Rhino Records Stevie Nicks

Review

Antonio Banderas bio je karakteran glumac u Almodovarovom filmu „Žene na rubu živčanog sloma“. A onda je otišao u Ameriku. Tamo je postao  Zoro.

Fleetwood Mac su ubrzo nakon svog osnivanja postali jedan od predvodnika brzo rastućeg blues pokreta.

A onda su i oni otišli u Ameriku.

A ovako je počelo: Peter Green napušta John Mayallove Bluesbreakerse, sa sobom povlači njegovog basista Johna McVieja. Pridružuju im se mali rastom, slide gitarist Jeremy Spencer, te gorostasni bubnjar Mick Fleetwood. Ostalo je legenda, prvi album izdan 1968 godine zaprepastio je glazbenu industriju, te se zadržao 13 mjeseci na vrhovima top lista, na mjestu rezerviranom uglavnom za Beatlese, Stonese ili Cream.

Čiste blues obrasce kojim su se proslavili definitivno napuštaju fenomenalnim instrumentalnim, jednom od najambijentalnijih pjesama svih vremena, singlom „Albatross“, doduše  s reminiscencijom na  pjesmu „Sleep Walk“ Santa i Johnyja iz 1959.

Nizom sjajnih i neponovljivih kompozicija („Man Of The World“, „Oh Well“, „Green Manalishi“ dodatno su učvrstili svoju poziciju, a onda nastupa skoro nezamisliv kaos. Napušta ih čudak Peter Green, odlaze na američku turneju na kojoj ih napušta i Jeremy Spencer (pridružuje se religioznom kultu „Children Of God“), ulaze u pravnu bitku za pravo zadržavanja imena benda, a onda, poput groma iz vedra neba dolazi do za njih vrlo isplative simbioze sa bračnim parom Lindsey Buchingham  i Stevie Nicks. Suradnja u kojoj su svi profitirali, bend je raspolagao sviračkom snagom, novopridošli dvojac donio je melodije.

Vidljivi rezultat bio je album „Fleetwood Mac“ s hitovima „Rhiannon“ (Stevie Nicks),“Say You Love Me“ i „Over My Head“ (Christine McVie), a konačan timbar zapečaćen je s albumom „Rumours“, prodanog u tiraži od preko 15 milijuna primjeraka, te je tako postao jednim od najprodavanijih albuma svih vremena. Ostaje vječna dilema jesu li Fleetwood Mac skupo prodali dušu „đavlu“? Njima se to višestruko isplatilo, a blues obrasce su preuzeli neki drugi. Uostalom, o guštima ne treba raspravljati.

Solo karijera Stevie Nicks obilježena je sedmerostrukom nominacijom za nagradu Grammy, finalizacija uspjeha nagrađena je primanjem u Rock and Roll Hall of Fame 1998. godine, pa opet 2019., te je postala prva žena dvaput primljena u tu prestižnu ustanovu. Snimila je 8 albuma u rasponu od 1981. do 2014., uglavnom inspirirana pjevanjem Grace Slick i Janis Joplin, kao i radom Jimija Hendrixa. Njezin bliski susret s Euterpom, nedvojbeno dobar vokal, kao i cjelokupan autorski rad inspirirao je dive poput Beyonce, Belindu Carlisle, Mary J.Blige, Cheryl Crowe, Taylor Swift.

Zaista nema nikakvog smisla secirati u detalje anatomiju ovakvih  kompilacija, važnija je faktografija. Pa je tako ova zbirka pjesama kroz osamnaest pjesama (u prodaji je i deluxe izdanje na tri CD-a, odnosno, šest vinila) pokazala puno tipičnog američkog sladora, nešto čvrstog zvuka, puno dobrog pjevanja, bogati zvučni okvir, melodične pjesme, lijepe balade – ukratko, dokazala je očitu pripadnost matrici američkog poimanja pop/rock glazbe. Nezaobilazne su i pjesme iz faze Fleetwood Maca: „Lanslide“, „Dreams“, „Gypsy“, „Sara“, te naravno „Rhiannon“.

Šetnja njezinim autorskim glazbenim pustolovima počinje s „dugometražnom“ „Edge Of Seventeen“ s prvijenca "Bella Donna", s kojeg još nalazimo „Wild Heart“, „Leather and Lace“ (u originalu s Donom Henleyjem). Album "The Other Side Of The Mirror" zastupljen je s „Rooms Of Fire“; album "The Wild Heart" s „Nightbird“; "Practical Magic" s „Crystal“; "In Your Dreams" s „Moonlight“.

Ovu kompilaciju apsolutno treba apsorbirati neopterećenog stanja uma, tada se stječu uvjeti za objektivno valoriziranje njezine glazbe bez obzira na glazbene orijentacije. Teško je ne prepoznati kvalitetu, jer ona izvire skoro iz svake pjesme (soft rock i folk orijentacije), uostalom nije bez razloga Stevie svojevremeno proglašena kraljicom rock and rolla. Stevie potvrđuje staru istinu da dobar glazbenik u svojoj unutrašnjosti uvijek krije mnogo različitih likova, mnogo zanimljivih priča. Siguran sam da je u svojoj glavi skovala mnogo planova, a najvažniji su oni koji je autorica ostvarila kroz univerzalni jezik ljudskog roda – glazbu.

Nisu mi dostupni podaci o glazbenicima koji su je pratili, produkcija i snimka su apsolutno pozitivno iznenađenje obzirom na live snimku, tek aplauzi i vriska (uglavnom ljepšeg spola) očito dobro raspoložene publike odaju podatak da materijal nije sniman u studiju.

Ukratko, šetnja ruku pod ruku s Gold Hair Woman kroz njezine glazbene đardine ostavlja pozitivne utiske kojih se s vremena na vrijeme treba rado sjetiti.

 

Đorđe Škarica

Hits 1780

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski