MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Keep Me Singing


Bookmark

Data

Released Rujan 2016
Format Albumi
Vrsta Contemporary Pop/Rock / Contemporary Singer/Songwriter / Contemporary Blues / Blue-eyed soul
Dodano Četvrtak, 03 Studeni 2016
Žanr Pop-Rock
Length 56:33
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2016
Država Europa
Etiketa Caroline Records
Catalog Number 2557035742
Edition details objavljeno: 30.9.2016.; producent: Van Morrison; snimano: 2015. - 2016.
Tags Van Morrison Caroline Records

Review

"Keep Me Singing" 36. je album Vana Morrisona, a objavljen je 30. rujna  po okriljem Caroline Records/Universal Music. Što pisati o albumu glazbenika koji je ušao u drugu godinu desetljeća koja vodi ka osmom desetljeću života. Osim biti fasciniran njegovom stvaralačkom, instrumentalističkom i izvođačkom znanju, umijeću i nevjerojatnoj svježini i snazi.

Van Morrison rođen je 31. kolovoza 1945. u Belfastu kao George Ivan Morrison. Vrlo rano, točnije već 1963. osnovao je grupu Them, s kojom je stekao neprikosnovenu reputaciju izvanserijskog pjevača. U ranoj je mladosti  napustio školu kako bi se posvetio glazbi pa se dobrano usviravao za predstojeće uspjehe u ritam i blues klubu hotela ''Maritime'' u Belfastu.

Već nastupni singl ''Don't Start Crying Now'' imao je izvrsne rezultate prodaje u Belfastu. No, presudna godina bila je 1965., kada je s pjesmom ''Baby Please Don' T Go'' (poznatim  r&b standardom) osvojio prva mjesta top ljestvica i izvan Irske, poglavito u Velikoj Britaniji, i zapravo tu priča i počinje. Samo dvije godine kasnije počela je i njegova solo karijera.

Utjecaj Vana Morrisona na modernu glazbu je izniman, osobito stoga što je on čovjek koji izbjegava r'n'r cirkus i pritom je stvarno uporan. On jednostavno želi da ga se vrednuje i cijeni izvan te i takve rock scene. S druge pak strane, Van Morrison jedan je od najcjenjenijih pjevača i skladatelja moderne glazbe, glazbenik čija karijera bez ikakvih drastičnih oscilacija traje od ranih 60-ih godina prošloga stoljeća, dakle, već pune 53 godine – mislim da je bilo što drugo suvišno kazati.

Van Morrison potpisnik je zaista impresivne rokerske pjesmarice, no isto tako on je jednako uvjerljiv autor i izvođač folka, countryja, ritam i bluesa, blue-eyed soula i jazza. On je glazbenik koji zaslužuje posebno mjesto u galeriji velikana moderne glazbe. Ono što uvijek fascinira njegova je vokalna interpretacija, njegov sugestivan vokal koji ima emocionalnu izražajnost blisku gospelu, a opet tu je njegova neosporna odrješitost i čvrstina rokerskog izričaja.

Sve to posebno dolazi do izražaja na njegovim solo albumima. Tako već 1968. na albumu ''Astral Weeks'' pokazuje svu raskoš svojeg transtrendovskog talenta. Album snima u samo 2 dana i njime postavlja visoke standarde, poglavito sebi ali i mnogim drugima. Svojim osobitim vokalom Van Morrison njeguje sposobnost artikulacije, istančanog i prigušenog izričaja više nego npr. plamtećih strasti i emocija. No, bez obzira na sve, on je uvijek veliki meštar kompletne ceremonije koja se odvija tijekom nastupa ili rada u studiju.

Van Morrison  nije opterećen bilo kakvim ogradama odnosno klišeiziranim stilovima, on naprosto teži tome da ga baš ne svrstavaju u rock već naprotiv, da ga ocjenjuju i percipiraju isključivo kao glazbenika, kao umjetnika. S druge pak strane, to nam govori da je Van Morrison glazbenik koji nema bližeg uzora ili srodnika u sveukupnoj povijesti rocka; shodno tome, nije ga moguće svrstati ni u kakav klišeizirani glazbeni stil. Morrison je neumorni istraživač, koji u glazbi traži nadahnuće a to nadahnuće može naći u nekoj staroj irskoj pjesmici, ali isto tako on će se izvrsno snaći u pjesmi koja dolazi sa Beale Streeta iz Memphisa ili pak iz vesele pogrebne povorke s ulica New Orleansa.

Svoju je mladost proveo svirajući ritam i blues, tražeći i crpeći inspiraciju u bluzerima Delte, no istovremeno je i istraživao folk glazbu bijele Amerike, ali i Irske pa u njegovim skladbama čujemo već spomenute elemente folka, countrya, bluesa, soula i jazza. Upravo ta njegova sklonost improvizacijama, odnosno, spajanju raznovrsnih glazbenih pravaca održavala mu je karijeru toliko postojanom, bez velikih oscilacija.

Možda bi sve ovo gore napisano moglo opisati stanje stvari na njegovom novom studijskom albumu. "Keep Me Singing" sadrži 13 pjesama od kojih su 12 autorske skladbe, a jedna odlična obrada blues standarda "Share Your Love With Me", koju su skladali Alfred Baggs i Don Robey. Do sada, koiko znam, tu istu pjesmu izveli su Aretha Franklin i Kenny Rogers. Suradnja s cijenjenim tekstopiscem Donom Blackom u pjesmi "Every Time I See A River" nastala je vjerojatno i spontano i ciljano. Na kraju krajeva, i kompletnu produkciju potpisuje sam Morrison. I za dragoga Boga, tko mu što može zamjeriti, spočitati...?! Pa on je naprosto fenomenalan. A volite li njegovu svirku saksofona, evo "Caledonia Swing", pa uživajte i napunite svoje baterije, koje svako malo vape za nadahnutom glazbom i nevjerojatno sugestivnim vokalom Vana Morrisona.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1624
..It's Too Late to Stop Now...Volumes II, III, IV & DVD « ..It's Too Late to Stop Now...Volumes II, III, IV & DVD Van Morrison Albumi Kronologija Versatile » Versatile

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima