MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2018
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Hard rock / Progressive metal
Dodano Četvrtak, 15 Veljača 2018
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2018
Država Bosna i Hercegovina
Etiketa Samostalno izdanje
Tags Emir Hot

Review

Za njegovo ime zainteresirala me igrom slučaja poznanica iz splitskog glazbenog miljea, pa mi obzirom da sam prvi put čuo za njega nije bilo teško pozvati u pomoć sveznajući Google. Usput sam negdje pročitao da mu je jedan od najboljih svjetskih gitarista,  Vlatko Stefanovski,  bez ikakvih rezervi i povlađivanja iskreno priznao njegovo umijeće i brzinu sviranja na gitari. Dovoljan razlog za daljnje pobuđivanje interesa.

Evo dajdžestiranih podataka o Emiru Hotu...

Svoj je glazbeni talent brusio od rodne Tuzle preko Bostona i prestižnog Berkley College of Music. Put ga je vodio i do Londona gdje je 2005 godine pobijedio na natjecanju The Guitar Hero UK. Diplomiravši modernu glazbu na prestižnom Gitarskom institutu pri Sveučilištu Thames Valley University,  nakratko se pridružuje bendu Brkovi s kojima radi na albumu „Torzo Dade Topića“.

Same početke njegovog uzbudljivog glazbenog puta treba smjestiti u rodni grad gdje je svirao s bendom Neon Knights te nešto kasnije s metal bendom Southern Storm.

Kao gitarist sudjelovao je s poznatim domaćim glazbenim imenima, kao i susjedima iz BiH: Crvena Jabuka, Giuliano, Brkovi, Dean Clea, Mostar Sevdah Reunion.

Bio je rado viđen i čest gost na maloj, ali izvrsnoj glazbenoj manifestaciji Omiš Guitar Fest. Njegovo ime pojavljuje se u preko 300 projekata naizgled nespojivih poput rocka, folka, popa, bluesa, tradicionalne glazbe, te glazbe za film i kazalište. Objavio je sedam albuma, među kojima nalazimo i solistički „Sevdah metal“.

Eto, dovoljno o njegovom životopisu, red je da se kaže par riječi o njegovom osmom ukupno, a drugom solističkom albumu, „Beyond Rock“, snimanom u studiju Pavarotti u Mostaru, a  na kojem se sa očitim zadovoljstvom producentskog posla uhvatio Thomas Dennis Newman, poznatiji kao producent planetarno popularnog i isto tako priznatog albuma „Tubular Bells“ Mikea Oldfielda.

Gitarist rođenjem, vokacijom, izgledom i ponašanjem iskreni roker, Emir je svoj glazbeni prstenjak, svoj nepatvoreni DNK trajno otisnuo i arhivirao u nekim arhaičnim vremenima u kojima je električna gitara predstavljala big bang rock glazbe, stoga bi bilo sasvim neočekivano da nam je Emir u epicentar svojih audio avantura stavio na primjer harfu. Magneti, 6 žica, potenciometri i sve ono što čini gitaru njegova su produžena ruka kojom suvereno stvara atmosferu u kojoj ne treba očekivati promenadu neobičnih likova i nepredvidljivih situacija, stihova, zvukova, vokala,  prije će nas melodije, riffovi i solaže u sprezi sa dobro odrađenim aranžmanima i produkcijom asocirati na sva iskonska obilježja rocka kada se s koncerata izlazilo sa štitom ili na njemu. Snažno, snažnije kao da je poslušao Gibonnija iz vremena Osmog putnika, Emirova gitara reži, stenje,zavija u ludom zanosu i brzini, podržana bubnjanem Ivuše Gojana (Silente), teškim i svrsihodnim basom Dina Fiorenzea (svirao sa Slashom, Stevie Vaiom), Uriah Heep klavijaturama Maestra Mistherie (svirao sa Bruce Dickinsonom) i tipičnim heavy metal vokalom Sergeja Škofljanca (San Diego).

Emir nam je kroz 8 pjesama (među kojima nalazimo i neizbježne balade) isporučio  baražu čvrstih i moćnih zvukova u kombinaciji Divljih jagoda („Pusti grad“), ranog Bijelog dugmeta („Ljubav će se snaći i bez nas“ uz vokalnu podršku Splićanke Maje Kovačić), Nigtwisha (intro u „Sanjam“).

Slušajući njegova sola na gitari ne mogu se oteti dojmu da je rado i učestalo slušao Stevea Vaija i Joea Satrianija, te da  žarko želi pokazati Urbi et Orbi svoju brzinu i umijeće („Synergy“).

Ovo je album  sasvim organskog porijekla, bez aditiva i GMO glazbenih komponenti koje tehnologija tako umješno inkorporira u suvremene glazbene trendove,  Emirova otvorena želja je da sve ono što deset prstiju mogu odsvirati ima zrcalni odraz i na svirkama u živo, odnosno na ovom albumu. Niti u tragovima tu nećemo pronaći „intelektualno“ prenemaganje izraženo u suvremenim stilskim figurama koje bi trebale spasiti rock, ovo je zaista ROCK.

Nemojte ni za trenutak pomisliti da je Emir Hot pripadnik gerijatrijskog kružoka glazbenika koji po svaku cijenu žele evocirati uspomene na razdoblje njihovih embrionalnih početaka, Emir ima samo 39 godina, a ovo je njegov uvijek jasno determiniran i jasno predstavljen svijet, sviđao se on vama ili ne.

Ovaj  uradak svojom sjetnom sephia atmosferom možemo slobodno staviti u vremensku kapsulu kao podsjetnik nadolazećim generacijama na vrijeme kada se sviralo iskreno, žestoko s jasnim idejama, iz čiste ljubavi prema glazbi koja je iznjedrila mnoštvo nepatvorenih i jednostavnih junaka među koje možemo s lakoćom svrstati i Emira Hota.

Đorđe Škarica

Hits 1253
Emir Hot Albumi Kronologija Emir Hot & Davor Erceg » Emir Hot & Davor Erceg

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42