MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Bitter-Sweet


Bookmark

Data

Released Studeni 2018
Format Albumi
Vrsta / Retro Swing / Trad Jazz / New Orleans Jazz Revival
Dodano Utorak, 22 Siječanj 2019
Žanr Jazz
Length 42:48
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2018
Država Europa
Etiketa BMG
Catalog Number 538448222
Edition details objavljeno: 30.11.2018.; producenti: Bryan Ferry i Rhett Davies; snimano: Studio One, Olympia
Tags Bryan Ferry Rhett Davies BMG Rights Management Bryan Ferry & His Orchestra

Review

Stvarno nije važno iz kojih se razloga britanski „oficir i gentleman“, jedan od graditelja poligona s kojeg je u rock svijet lansirana provokativna, ujedno i utjecajna vizija rock sastava koji je vrlo uspješno izmiješao maniristički rock sa šlagerskim pjevanjem tipa Colea Portera; odlučio svoj najnoviji uradak smjestiti u jazz idiom. I to ne bilo kakav, nije to mješavina hladne tehnike i hinjenih emocija, to je reprezentativan, sasvim simpatičan i zabavan podsjetnik na ultimativne glazbene večeri dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Ferry je u gotovo svim svojim radovima inkorporirao ponešto iz nepresušnog rock rječnika u svoj glazbeni izričaj, ne izgubivši pri tome svoj identitet. Njegovi albumi autentični su dokazi uzbudljivosti njegovog rada, dok su se definitivni sudovi o njegovim šetnjama po rock stazama stvarali ipak temelju njegovih koncertnih nastupa.

Dakle, ovaj uradak nije kreštava glazba koja bi podsjećala na dekadentni Berlin tridesetih godina kakvog su znali prezentirati Velvet Underground, ovo je glazba koja smiruje kaos i uspostavlja ravnotežu, te ga možemo proglasiti sjecištem različitih glazbenih entiteta/univerzuma:Ferryjevog čistokrvnog art/rock pedigrea i animirajuće glazbe smještene u Cotton Clubu dvadestih godina prepunog dobre zabave, pića, cigaretnog dima, vrckavih žena i pijanih muškaraca.

Dakle, Ferry je na svjetlo dana izvukao pomalo zaboravljenu glazbenu patinu 20-tih godina, pomiješao sa svojim poslovično poznatim i priznatim artističkim izričajem, pa je stvoren emulgator koji je naizgled nespojive kategorije spojio u stabilnu smjesu.

Razlog nastajanja ovog albuma možemo pronaći u TV seriji „Babylon Berlin“ kojoj je Ferry „posudio“ neke od zastupljenih obrada kako svojih, tako i kompozicija ex matičnog mu benda. Svemu tome je prethodio Ferryjev izlet u iste vode, doduše instrumentalne, na albumu „The Jazz Age“.

Ovog puta je bogatim aranžmanima, inspirativno i sasvim korektno odsviranim nadodao svoj uvijek prepoznatljiv vokal gotovo uvijek na tragu recitacije ili šapta (što pomalo asocira na pokojnog i nikad neprežaljenog Leonarda Cohena naročito u naslovnoj „Bitter-Sweet“)

Iskreno rečeno nije to svestrana glazbena perfekcija začinjena začuđujućim solo momentima, a Ferryjev vokal nije konvencionalan jazz vokal, ritmički uzbudljiv, no ipak mu se ne može poreći toplina i prisnost.

Mišljenja sam da mi se ovaj album dopada što zbog Ferryjeve karizmatske ličnosti i spontanosti, u istoj mjeri kao i njegov nemjerljiv doprinos razvoju rocka.

Od 13 zastupljenih kompozicija nekolicina otpada na instrumentale u kojima se mogu pronaći simpatično skicirana sola na trubi, klaviru i saksofonu („Sign Of The Times“; „Limbo“; „Dance Away“; sentimentalnoj „Sea Breezes“).

Nositelje ovog albuma s lakoćom možemo pronaći u odličnoj verziji „Zambe“ s njegovog solo albuma Bete Noire koja ipak pomalo odskače od koncepta, što joj nikako nije mana; inspirativno obrađenoj „While My Heart Is Still Beating“ sa Roxyjevog Avalona; u sexy obojanoj „Boys And Girls“ sa istoimenog solo albuma, te „Alphaville“ sa albuma Oympia.

Ukratko atmosfera ovog albuma trenutno asocira na Bob Fosseov film, a za njegovo slušanje trebalo bi ukućanima zabraniti bilo kakve zvukove, ili još bolje, uzeti udoban naslonjač, nositelj zvuka staviti na opetovanu reprodukciju, promatrajući pri tome beskonačnu igru valova.

Đorđe Škarica

Hits 3188
Avonmore « Avonmore Bryan Ferry Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski