MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Sheezus

Bookmark

Data

Released Svibanj 2014
Format Albumi
Vrsta / Pop
Dodano Srijeda, 28 Siječanj 2015
Žanr Pop
Length 49:40
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2014
Država Europe
Etiketa Regal
Catalog Number 825646307746
Edition details Produkcija: Greg Kurstin, DJ Dahi i Shellback
Tags Lily Allen Greg Kurstin Parlophone Regal

Review

Trebao sam prosurfati ne bih li se prisjetio da sam za SoundGuardian pisao i o prethodnom albumu Lily Allen. Da, već je pet godina prošlo od "It's Not Me, It's You" i već se ne sjećam kako je to točno zvučao album kojeg sam, ispostavlja se, prilično visoko ocijenio. I, prisjećajući se i ocjene i sadržaja, ne bih toliko mijenjao mišljenje koliko, u kontekstu izlaska novog albuma, korigirao putanju Lilyna iskaza i autentičnosti prgave pop-lirike.

"Sheezus", naslovom očito u naklonu hvaljenom lanjskom albumu Kanyea Westa, klizi, evo, već nekoliko dana kroz zvučnike, ali, da se poslužim autoričinim mu vokabularom, ništa se još ne hvata (priznavajući, naime, da je u studiju i snima nove materijale, još prije dvije godine je opisala rad kao "bacanje govana u zid i gledanje hoće li se što uhvatiti"). Gdje se, primjerice, prošli album isticao – svježinom, pamtljivošću, neposrednošću – "Sheezus" pati od inflacije pravog nadahnuća, pomanjkanja svježe krvi i snažnijih ideja. Da, iskričav i čak zločest jezik je i dalje tu, možda čak izraženiji, osobito kad komentira suvremenu celebrity-kulturu, ali dok ga čujemo zavijenog u provjetrenu i ispeglanu pop-konfekciju i ako se odlučimo pomnije poslušati što nam uistinu želi poručiti, teško (mi) se oteti dojmu da je sve skupa nategnuta poza tek (ipak) još jedne od, u naslovnoj pjesmi nabrojenih, zvijezda i zvjezdica. Ma, mirisali su i prethodni albumi na to, ali je svaki na svoj način sadržavao i šarm i svježinu koje su ih tjerale iz mulja prosječnosti; s trećim albumom stvari kao da su izišle na čistac.

Politička nekorektnost pritom uopće nije nepoželjna karakteristika, ali kad postane, kao što je to odavno slučaj sa samom političkom korektnošću, samoj sebi svrha, postaje opasnost da se pretvori u karikaturu. Kroz nove pjesme Lily Allen, ta se njezina jezičavost provlači kroz fino stilizirane pop-matrice stalnog suradnika Grega Kurstina, što nije loša kombinacija koliko je loša karta na koju igraju. Jer, kad u "Hard Out Here" zapjeva kako "ne treba mrdati guzom za vas jer ima mozak", od Lily se očekuje konkretnija potvrda i upečatljiviji prilog toj tvrdnji. Na kraju ipak prevladava osjećaj da su sve njezine oštrice usmjerene na podizanje prašine i maskiranje polaganog gubljenja ozbiljnijih razlika od prozivanih koleg(ic)a.

"Sheezus" je, da se razumijemo, solidan album. Dobar pop-album. Lily Allen zna kako igrati i zna gdje ubosti. Problem je samo u tom što se, nakon što podvučemo crtu, sve skupa čini tek "još jednom ribom u moru", bockanjem bockanja, odnosno, svoje slike i poze radi. Ona pliva u svim "blagodatima" struje, a prodaje svoju osobnu kontrakulturu. Na to, kao i na njezinu glazbu mogu reći da je slatko, da je OK, da je pitko i slušljivo, ali ne i da je išta više od toga. Pokušavala istaknuti svoj "mozak" ili ne, mrdala guzom ili statirala pred nečijim zanosnijim oblinama, kao u jednom od svojih video-spotova. Kako god se posložilo, nakon tolike stanke, tijekom koje je postala i majka, album tipa i formata "Sheezus" ipak se čini korakom natrag u odnosu na prethodnika.

Toni Matošin

Hits 1631
It's Not Me, It's You « It's Not Me, It's You Lily Allen Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici