Kazalište i film
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

hnkvani 1024x682

Članovi ansambla Drame HNK Zagreb zabrinuti su zbog imenovanja Zlatka Hasanbegovića kao člana Kazališnog vijeća HNK. S tim u svezi na adresu redakcije pristiglo je otvoreno pismo koje vam u našoj novoj rubrici "Kazalište i film" prenosimo u cijelosti. Detalje provjerite u nastavku.

Poštovani gospodine gradonačelniče, poštovani gospodine predsjedniče i zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba,

Po zaprimanju obavijesti o imenovanju gospodina Zlatka Hasanbegovića, saborskog zastupnika i zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, kao novog člana sastava Kazališnog vijeća HNK, mi, potpisnici ovog pisma i članovi ansambla Drame HNK Zagreb, želimo ovim putem vama, kao osnivačima i suvlasnicima našeg kazališta, iskazati zabrinutost zbog motiva tog imenovanja kao i bojazan za smjer u koji bi središnja nacionalna kazališna kuća mogla biti gurnuta.

Odluka koalicijskih partnera u Zagrebu da u gradskoj kvoti imenuje gosp. Zlatka Hasanbegovića za člana kazališnog vijeća HNK može na žalost rezultirati samo ideološkim obračunom i devastacijom te vodeće nacionalne kazališne kuće. U pitanju je važna kulturna institucija koja je svjesna ne samo svoje odgovornosti unutar države nego i predstavlja lice Hrvatske prema van, pa se ne bi smjelo dopustiti da lokalni kurs političke trgovine devalvira obraz zemlje kako u zrcalnom
odrazu tako i kroz prozor u svijet.

Hrvatsko narodno kazalište sa svim svojim resursima, a koje čine i njegovi ansambli, u ovom trenutku kao da je talac i sredstvo manipulacije za osiguranje vladajuće skupštinske većine, a to ne može biti dobar temelj za kvalitetan rad u instituciji kulture. Tim više što je novoimenovani član Kazališnog vijeća gosp. Zlatko Hasanbegović već u svom mandatu ministra kulture pokazao zabrinjavajuću sklonost prema restrikcijama sloboda jednog demokratskog društva, a u javnosti je sve više jasna njegova revizionistička politička opcija, kao i, iz svakog relevantnog kuta tumačenja suvremene svjetske povijesti, teško prihvatljiva politička misao.

Svjesni da nemamo nikakav utjecaj na gradska politička imenovanja, ipak želimo apelirati na vašu moralnu dužnost, ako već politička obaveza ne postoji, da svojim odlukama usmjeravate budućnost ovog kazališta prema boljitku manirom dobrog gospodara, u što se imenovanje gosp. Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće HNK teško može ubrojiti.

Naime, iako gospodina Hasanbegovića u našem kazalištu nismo još imali priliku upoznati, ni tijekom tekuće sezone, niti za vrijeme njegovog kratkog mandata na čelu Ministarstva kulture, njegove javne objede o našem kazalištu koje je okarakterizirao kao “stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma” ne ostavljaju previše prostora mašti. Takve paušalne, i u svojoj biti zlonamjerne izjave izrečene su tijekom jedne od vjerojatno najuspješnijih sezona u bližoj povijesti “stožera” HNK Zagreb, a puna gledališta najbolje svjedoče o izrazu volje naše publike, a ujedno i vaših birača.

No nadu, ipak, još nismo izgubili. Nadu da rad i rezultati nisu sasvim devalvirali u srazu s individualnim fanatizmom bilo kojeg političkog pivota u bilo kojoj političkoj trgovini”, piše u pismu.

Alma Prica, Damir Markovina, Ksenija Marinković, Vlasta Ramljak, Milan Pleština, Dora Lipovčan, Lana Barić, Barbara Vicković, Bojan Navojec, Nina Violić, Ana Begić Tahiri, Dušan Bućan, Luka Dragić, Ivana Boban, Dušan Gojić, Daria Lorenci, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Silvio Vovk, Olga Pakalović.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima