Iz|∠SLUŠATELJA

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

doors isle

Rubrika "Iz∠SLUŠATELJA" glazbenog portala SoundGuardian pravo je mjesto za još jednu nadahnutu priču o još jednom bendu moje mladosti... velikim, legendarnim dinosaurima moderne glazbe i apsolutno jedinstvenim glazbenicima okupljenim pod imenom The Doors.

Ray Manzarek (klavijature, vokali), John Densmore (bubnjevi), Robby Krieger (gitara, vokali) i Jim Morrison (vokal / tekstopisac) već sami po sebi nose ogromne predznake jednog od najatraktivnijih, definitivno jedinstvenih i najvažnijih rock bendova koji izlaze iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Slagajući slagalicu od glazbenih fragmenata bluesa, jazza, uvijek nepredvidljivog rock 'n' rolla, mnogima nerazumljive psihodelije, ali i općenito umjetnosti, The Doors su složili svoju glazbenu priču u kojoj je bilo toliko bunta i otpora tadašnjim društvenim normama da to naprosto nije za vjerovati! Nije nikakvo čudo što su od strane policije tjerani sa "stagea", bili su uhićeni zbog poticanja nereda, vulgarnosti, golotinje i čega još sve ne. Naime, u to vrijeme u Americi nije bilo ništa neobično ako su se spaljivale ploče, ako su određene radio-postaje odbijale puštati "vražju" glazbu. Diljem Amerike plamtjeli su križevi a ulicama su marširali ljudi obučeni u bijele plahte s bijelim kukuljicama na glavi. Nije to bilo dobro vrijeme za veliku većinu poglavito Afroamerikanaca, no polako ali sigurno uslijedile su i počele su se događati velike promjene i puno se stvari počelo mijenjati. Glazba, glazbenici i općenito umjetnici na neki su način bili idejni začetnici cijelog tog evolucijskog ciklusa u Americi.

The Doors predvođeni svojim frontmanom Jimom Morrisonom bili su na čelu svega što se događalo u to vrijeme a sam Jim je izgorio u toj i takvoj postavci stvari. Iznenadna smrt u njegovoj 27. godini života bila je samo točka na i glazbene karijere banda, koji je zapao u neku vrlo tešku kreativnu krizu. Naravno, poslije njegove smrti ni Doorsi nikada više nisu bili isti! I naravno, sve se promijenilo. Jima, njegov vokal, njegovu karizmu i ingenioznu umjetničku crtu nitko nije mogao adekvatno zamijeniti i, htjeli - ne htjeli, sve stvari oko benda polako su se razvodnile.

A u kolovozu 1970., s Jimovim incidentom u Miamiju, koji je na neki način bacio zloslutnu sjenu nad bend, iz te priče ili bolje napisati situacije The Doors su odletjeli u Englesku kako bi svirali na festivalu Isle of Wight. Tu ih je dočekala masa od preko 600.000 ljudi, koji su do njihovog dolaska i nastupa već srušili sve barijere, ograde i vrata, kako bi uživali u izvedbama najboljih svjetskih glazbenika poput Jimija Hendrixa, Whoovaca, Milesa Davisa i Joni Mitchell. The Doors su izašli na "stage" u 2 sata ujutro i bez imalo ustručavanja pokazali su obožavateljima da još uvijek imaju i nose čaroliju koja ih je tjerala na sam vrh svjetske rock scene. Bend je svirao i zvučao vrlo dobro, a sam Morrison je bio u dobroj vokalnoj formi.

"Live At The Isle Of Wight Festival 1970" objavila je 23. veljače izdavačka kuća Eagle Vision i time je definitivno zaključila jednu VELIKU činjenicu... Ovdje po prvi put imamo prigode čuti POSLJEDNJI snimljeni koncert Doorsa u originalnoj postavi.

Mnogima od vas sve je jasno i ne treba više ništa objašnjavati ili dodavati, ali za sve one druge, možda ipak treba napisati sljedeće: povijesni posljednji koncert koji je ikada snimio The Doorse sada je dostupan po prvi put! Snimka koncerta je pažljivo obnovljena najsuvremenijom tehnologijom. Cijeli show, koji je sada predstavljen u 5.1 Dolby Digital zvuku apsolutno zaslužuje sve pohvale. Film je snimljen tada u realnom vremenu pa se itekako dobro vidi, čuje i osjeća što je ovaj bend bio i značio na općenito svjetskoj rock sceni.

Datum: 26. – 31. kolovoza 1970. Lokacija: Afton Down, Ujedinjeno Kraljevstvo. Naziv događanja: Isle Of Wight. Upravo za vrijeme održavanja ovog festivala prema procjenama Guinnesove knjige rekorda, okupilo se između 600.000 i 700.000 ljudi, što ga je učinilo dotada najvećim rock-koncertom, većim čak i od znamenitog Woodstocka. Na ovom festivalu nastupili su neki od najpoznatijih rock-izvođača: Jimi Hendrix, Chicago, The Doors, The Who, Miles Davis, Joan Baez, Joni Mitchell, Jethro Tull, Sly & the Family Stone, Ten Years After, Emerson, Lake & Palmer i grupa Free. Bez obzira na sve to, festival je ostao upamćen kao komercijalni i logistički fijasko. Razlog tome ogleda se u činjenici da je na relativno mali otok došlo više posjetilaca nego što su ih organizatori očekivali. S druge pak strane, zbog lošeg vremena i vjetra neki se nastupi nisu mogli čuti, a sami izvođači su doživjeli niz neugodnosti, pa je tako, primjerice, Kris Kristofersson zvižducima doslovno otjeran s pozornice. Nakon tog neuspjeha se Isle of Wight Festival nije održavao sve do 2002. godine.

U to vrijeme Doorsi su objavili svoj epski povratak u obliku albuma "L.A. Woman" nekoliko mjeseci prije Morrisonove smrti. Ovaj album bio je razlog pripreme još jedne velike svjetske turneje; bend je stalno nastupao i to bez obzira na brdo problema vezanih upravo za samog Jima Morrisona. Sve je bilo održivo uz njega i s njim i zapravo malo tko je mogao predvidjeti budućnosti što će se ubrzo dogoditi.

I stoga 29. kolovoza 1970. ostat će u povijesti benda debelo podebljan markerom. Naime, to je bio posljednji put da će bend nastupati uživo s Morrisonom. Na kraju, točan datum je 30. kolovoza, jer je bend došao na "stage" u 2 sata ujutro. Nevjerojatna činjenica je da nakon svih ovih godina ovaj koncert Doorsa je tu pred svima nama. Meni osobno, trnci prolaze tijelom... Još jedan povijesni dokument nalazi se u mojim rukama i vjerujte mi, on ima svoju težinu! Ovo nije samo još jedno izdanje koje ćete dodati svojoj kolekciji i potom ga nikad više nećete gledati. Ovo je doista dio povijesti kojeg svi fanovi rock 'n' rolla jednostavno moraju imati.

Više o svemu možete naći:
https://www.thedoors.com
https://www.facebook.com/thedoors/

Sadržaj izdanja: THE DOORS - Live At The Isle Of Wight Festival 1970 (23.2.2018) Eagle Vision

Blu-ray & CD Track Listing

1. Roadhouse Blues
2. Backdoor Man
3. Break on Through (To The Other Side)
4. When The Music's Over
5. Ship of Fools
6. Light My Fire
7. The End (medley): Across The Sea/Away in India/Crossroads Blues/Wake Up

Bonus Features
1) "This is the End" featurette - 17 minutes of interviews conducted by original director Murray Lerner with Bill Siddons (original Doors manager), Robby Krieger, John Densmore and archival interview from 2002 with Ray Manzarek.
Režiser : John Albarian

Yours,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima