Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

EAGLES hc
Dana 22. veljače 1977. objavljen je singl "Hotel California" s istoimenog albuma, koji je sniman od ožujka do listopada 1976. da bi konačno bio objavljen 8. prosinca 1976. za diskografsku kuću Asylum Records. Ovo je bio tada šesti album (peti autorski) Eaglesa, koji nisu ni sanjali što će se dogoditi kako s ovom pjesmom, tako i s kompletnim albumom.

Da upravo na današnji dan navršava se punih 41 godina od izlaska ovog legendarnog albuma. "Hotel California" postao je najprodavaniji album benda: 16 milijuna primjeraka albuma prodano je u Americi, a preko 32 milijuna diljem svijeta. Sam album zauzeo je 37. mjesto na listi 500 najvećih albuma svih vremena američkog glazbenog magazina Rolling Stone, dok je pjesma "Hotel California" zauzela 49. mjesto na listi 500 najvećih pjesama svih vremena istog časopisa.

Bio je to njihov prvi album s Joeom Walshom, gitaristom koji je zamijenio Bernieja Leadona, a bio je to zadnji album basista Randyja Meisnera. Eagles su tada činili: Don Henley (vokali, bubnjevi, udaraljke i sintisajzer), Glenn Frey (gitare, klavijature, vokali), Randy Meisner (bas gitara, vokali), Don Felder (gitare, vokali), Joe Walsh (giitare, klavijature i vokali), dok su produkcija i miks išli na dušu Billa Szymczyka. Da, album je dobio dva Grammyja, i to za pjesme "Hotel California" i "New Kid In Town". Album je bio također nominiran i za album godine, ali Grammyja je dobio album "Rumours" velikih Fleetwood Mac.

Osobno sam baš danas tempirao objavljivanje ovog teksta, koji je nastao povodom objavljivanja raskošnog izdanja 24. studenoga od strane izdavačke kuće Asylum Records, pod nazivom "Hotel California [40th Anniversary Expanded Edition]".

Radi se o dvostrukom izdanju, čiji prvi disk nosi originalni album, a drugi je nazvan "Live At The Los Angeles Forum", što je zapravo njihov nastup koji su od 20. do 22. listopada te davne 1976. Eaglesi održali u Los Angeles Forumu. Dosada ove snimke niste imali prilike čuti. Naime, samo mjesec dana prije samog izlaska albuma na trodnevnom nastupu u Los Angeles Forumu po prvi put su izvedene uživo upravo “Hotel California” i “New Kid In Town”. Naravno, pored ostalih uspješnica Eaglesa, poput "Already Gone”, “Take It To the Limit” i “Witchy Woman.”

Moja priča vezana uz ovaj album započinje u križevačkoj robnoj kući, gdje sam na odjelu ploča kupio album i odnio ga kući. Priznajem nije to bilo neko veliko oduševljenje, ali volio sam slušati Eaglese, baš zbog tih njihovih vokalnih aranžmana, koji su nas jednostavno neodoljivo privlačili. Kada malo bolje promislim, mene su se posebno dojmile pjesme poput "New Kid in Town", "Victim of Love", "Life in the Fast Lane" i "Try and Love Again", koje mi nisu bile toliko sladunjave. Naime, dugo sam imamo problema s prihvaćanjem te meke svirke samih Eaglesa. No, kako godine prolaze, čini mi se da mi baš Eaglesi sve više i više odgovaraju. Ovaj live materijal itekako pokazuje da njihova svirka uživo niti malo ne umanjuje to njihovu kvalitetu, ali i produkcijske komponente. Dapače, po ovom tonskom zapisu čini mi se da su tih godina itekako pazili da sve bude gotovo savršeno! Tu predlažem poslušati "strašnu" live izvedbu "Good Day in Hell", "Witchy Woman", "Funk #49" a potom i redom i ostale pjesme. Naime, ovih deset live tonskih zapisa itekako će vam ocrtati tko su u stvari Eaglesi.

Nije se s time šaliti, kako su to radili 1976. a kako su to isto tek činili kasnije a isto čine i danas. Kako Glenn Frey više nije među živima, iz nukelusa benda ostao je samo Don Henley (bubnjevi, vokal); Joe Walsh (gitara, klavijature, vokal) je u bend stigao tek 1976., danas s njima sviraju Timmoty Schmit (bas gitara, vokal, u bendu od 1994., nakon ponovnog okupljanja) te Bob Mothersbaugh (gitara, vokal), koji je s bendom svirao prošle godine. Sve te personalne promjene nisu puno naštetile njihovom zvuku, ali i određenosti onome što rade.

Njihova slava bila je na vrhuncu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, no kako je vrijeme prolazilo ona je imala uzlazno-silaznu putanju i njih publika zapravo nije zaboravila baš nikada. Njihovi albumi imaju multiplatinasti predznak, što dovoljno govori samo po sebi koliko ih publika voli. Čak i danas Eagles imaju popunjene kompletni booking, a za sljedeću godinu već su došli do kraja srpnja. Impresivno, zar ne?

Pjesma, ali i album "Hotel California" svakako su obilježili jedno vrijeme prošlosti ali i sadašnjosti. Uvijek i ponovno rađaju se neki novi ljudi, stvaraju se neke nove generacije, ali mnogi od njih ne mogu a da se ne susretnu s ovom pjesmom, albumom i bendom a jednako tako istina je da je malo tko ostao imun na njihovu glazbu.

Što se mene osobno tiče, doista uživam povremeno se vratiti u ono vrijeme kada je moderna glazba bila stil života. Jednako tako spadam u onu grupaciju ljudi koji su itekeko čvrsto odlučili da se to zapravo nikada neće promijeniti. To je jednostavno i direktno samo "way of life" i ništa više ni manje!

Upravo sam zbog toga doista sretan što sam s vama uspio podijeiti ova svoja razmišljanja vezano uz "Hotel California" zaista velikih Eaglesa, jer, ruku na srce, i 40 godina nakon objavljivanja, to je još uvijek jedan od najprodavanijih albuma uopće.
Znam da znate zašto!

Više saznajte na:
www.eagles.com
open.spotify.com/album/5NMAdQPrKw5nutWnGEzfpn
eagles.com/media

Sadržaj izdanja:

Disc 1-Original Album (Remastered):
1.Hotel California/Don Felder/Don Henley/ Glenn Frey/Don Henley (voc.)/ 6:30
2.New Kid in Town/Don Henley/Glenn Frey/J.D. Souther/Glenn Frey (voc.)/ 5:04
3.Life in the Fast Lane/Don Henley/Glenn Frey/Joe Walsh/Don Henley (voc.)/ 4:46
4.Wasted Time/Don Henley/ Glenn Frey/Don Henley (voc.)/ 4:55
5.Wasted Time (Reprise)/ Don Henley/ Glenn Frey/Instrumental/1:22
6.Victim of Love/DonHenley/Glenn Frey Felder/J.D. Souther/Don Henley (voc.)/4:11
7.Pretty Maids All in a Row/ Joe Walsh/Joe Vitale/Joe Walsh/(voc.)/4:05
8.Try and Love Again/Randy Meisner/Randy Meisner(voc.)/5:10
9.The Last Resort/Don Henley/ Glenn Frey/Don Henley (voc.)/7:25

Disc 2- Live At The Los Angeles Forum 20-22.10.1976
1. Take It Easy
2. Take It to the Limit
3. New Kid in Town
4. James Dean
5. Good Day in Hell
6. Witchy Woman
7. Funk #49
8. One of These Nights
9. Hotel California
10. Already Gone

Diskografija

Studijski albumi:
Eagles
Desperado
On the Border
One of These Nights
Hotel California
The Long Run
Long Road Out of Eden

Live albumi:
Eagles Live
Hell Freezes Over
Farewell 1 Tour-Live from Melbourne

Kompilacijski albumi:
Their Greatest Hits (1971–1975)
Eagles Greatest Hits, Vol. 2
The Very Best of the Eagles
Selected Works: 1972–1999
The Very Best Of Eagles

Yours,
Mladen Loncar - Mike