Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

GFR

Naša nova rubrika "Iz∠SLUŠATELJA" jednostavno je prouzročila novu, nevjerojatnu lavinu raznih izdanja i CD-box setova. Mnogi su pristigli, puno ih još stiže, a večeras sam odlučio napisati i s vama podijeliti svoja razmišljanja, ali i sjećanja na razdoblje kada nije baš bilo jednostavno doći do određenih ploča.

Kao 14-ogodišnji klinac po prvi put sam oko 18:30 ušao u prostor diskokluba u pratnji svoga četiri godine starijeg bratića i pred mojim očima i ušima otvorio se neki novi, ali meni toliko blizak, privlačan svijet iz kojeg jednostavno nisam želio izaći. Prigušena i treptava svijetla, na kockama sjede neki "freakovi" koji me tjeraju od sebe, guraju prljavim platnenim tenisicama i viču: "Daj se makni, balavac, kaj ti tu tražiš?" A onda moj bratić govori: "Daj se smirite, mali je sa mnom i kuži mjuzu!" Jedva sam, eto, tako ostao u svom svijetu, da me nisu ti "freakovi" izbacili. Naravno, želje su im se brzo ostvarile jer sam do 20 sati morao biti doma. A onda kada sam došao doma počeo sam kopati po bratovoj fonoteci i puštati ploču po ploču da čujem još jednom taj refren:

"...Heartbreaker, can't take her
Heartbreaker, bringing me down
Heartbreaker, can't take her
Heartbreaker, bringing me down..."

 Da čujem taj početak uz gitaru:

" ...Once I had a little girl, sometimes I think about her
Buddy, you know she's not really there
When memories do call and I just can't live without her, no, no
But tryin' all the time is so hard to bear..."

Ti vrapca, tko je to? Koja svirka, koja gitara, odlično mi je to...

Na 2:49 počinja ta gitara, taj solo... joj, kako je to dobro, ali ne nalazim to što tražim i onda počinje moj pohod, moja borba da što prije saznam o čemu se radi i već nakon tjedan dana, sljedeće subote, zahvaljujući DJ-u saznajem tko je to i da, kao da pašu baš na ovom mjestu stihovi iz te pjesme:

"...Now, I don't cry no more, I live while I'm flying
But I'll think back and you can hear me say..."

On mi govori: "... to su ti Grand Funk Railroad, odnosno Grand Funk, izvrstan američki bend."

Danas kada ovo pišem je 24. rujna, a oba ova CD-boxa sa po šest CD-ova objavila je Capitol Records / Universal. Dakle, Grand Funk Railroad i dva boxa "Trunk Of Funk", svaki po 6 diskova, točno prije 23 dana službeno objavljena i koja su me zapravo i natjerala da o svemu ovome i pišem.

Bilo je do sada mnogo kompilacija Grand Funk Railroad izdanih tijekom svih ovih godina. Samo da se ne zaboravi, na sceni su punih 48 godina, a ova dva seta zaista su pokrili onako žestoko, baš kako treba, razdoblje od 1969. do 1975. Tako da će fanovi možda ploče zamijeniti remasteriranim diskovima, da ne peglaju više vinil, da se čuvaju.

Za sve one koji ne znaju, ova dva izdanja dat će snažnu sliku što se to događalo na prijelazu iz 60-ih na 70-e godine prošloga stoljeća. Moja generacija i malo stariji bili su aktivni sudionici cijele te priče, ali to je doista neka druga priča. Možda ću o tome pisati malo više sljedeći put. "On Time" (1969.) im je nastupni album, a potom slijedi triptih sedamdesetih, nepoznanica za sve nove izvođače i bendove. Naime, 1970. Grand Funk Railroad objavljuju svoja tri albuma, "Grand Funk", "Closer To Home" i onaj Live Album na koji smo svi padali na koljena! Da, iako ih je glazbena, službena kritika mrzila i stalno ih rušila gdje god je stigla, publika ih je doslovno obožavala. I taj dio njihove priče što se tiče publike i dan danas je ostao isti.

Sa svojih 16 godina dobro sam poznavao rad benda s materijalima koji su mi tada bili dostupni, ne bojte se, nije ih bilo puno. I da, osim kritike, Grand Funk mrzile su i moje susjede, koje kada su stale prepričavati priče, tračeve ili što god ja bih namjestio zvučnike na otvoreni prozor i pustio "T.N.U.C."; ubrzo, nakon nekoliko minuta, na ulici ispod lampe nije više bilo nikoga. Susjede su se unezvjereno okretale i budući da više nisu čule jedna drugu, jednostavno su promijenile mjesto tračanja. A moju pokojnu majku bi dočekivale kad je dolazila s posla riječima: "Znate kaj, gospođo Štefica, vaš Mladen malo je prejako navijal svoj gramofon i kaj mu to date da sluša, k'o da netko nabija po loncima... ha, ha, ha..." Drugi put pustio bih im pak Redbone i njhovu pjesmu "Chant: 13th Hour" s albuma "Potlatch" (1970.) i opet su se iste susjede samo ogledavale od kuda će ih napasti Indijanci... I tako, bilo je dosta zabavno u mojoj ulici. No, vratimo se Grand Funk Railroadu, američkom bendu daleko poznatijem kao Grand Funk, i inicijanloj trojki koju čine gitarist, pjevač, harpist i skladatelj Mark Farner, bubnjar i vokal Don Brewer i basist Mel Schacher, koji su žarili i palili gdje god bi nastupali. Mi smo tu energiju, tu poruku i vibru dobivali upravo preko njihovog Live Albuma. Sjećam se jako dobro ekipe u diskaču koja bi plesala u kutu... Vrtili bi dečki svojim čupama k'o sumanuti, svirali imaginarne gitare, skakali i znojili se. Bilo je to vrijeme kada smo uživali u zajedničkom plesu znajući kada što dolazi u svakoj pojedinoj pjesmi, prijelaz sporo-brzo, gitaristička solo dionica, bas ili pak bubnjevi. Da biste u svemu tome mogli aktivno sudjelovati, kod kuće ste sve dobro morali preslušati i naučiti. No, bilo je to doista neko čudno, posebno vrijeme, koje je bez obzira na sve imalo tu svoju neku posebnu draž.

S druge pak strane, Grand Funk bili su 1976. dosta udaljeni od svojih blistavih vrhunaca 1973. no ja sam tada sve to, kao i puno drugih albuma, izvođača i bendova prihvaćao i slušao i formirao svoje glazbeno biće.

Grand Funk su tijekom sedamdesetih prodali više od 25 milijuna ploča, bili stalno na turneji, punili su brojne arene širom svijeta a i primili su 4 RIAA (Recording Industry Association of America) zlatna albuma 1970., najviše od svih američkih grupa te godine. Nevjerojatno, zar ne?

U ovoj 2017. godini trenutačna postava su: Mel Schacher (bas), Don Brewer (bubnjevi), Max Carl (gitara,vokal), Bruce Kulick (gitara) i Tim Cashion (klavijature). Bend danas koristi nadimak "The American Band", kao referencu na njihov hit iz 1973. "We're an American Band". Inače, ime benda igra je riječi s "Grand Trunk Railroad", što je željeznička linija koja je prolazila kroz njihov grad Flint, u saveznoj državi Michigan. Grand Funk Railroad ne odustaju i dan danas nastupaju i imaju ugovorene nastupe po Americi sve do 20. srpnja 2018.

Naime, kada se potaknut nekim izdanjem upustim u neku priču i sam ostajem zapanjen kamo je sve to otišlo, kako se stvari razvijaju i jednostavno se ne mogu samo tako ugasiti.

Grand Funk je bend kojeg publika doslovno obožava, ona ih je zapravo i održala sve ove godine i eto ova dva seta od ukupno 12 diskova dat će njihovim fanovima nove razloge za potvrđivanje samih sebe, svoje ljubavi i zašto ih baš toliko vole.

Osobno, itekako sam uživao ponovno slušati njihove albume; danas s izraženom dozom sjete prisjećam se da su i oni bili neraskidivi dio moje glazbene priče, uostalom kao i mnogi drugi bendovi i zaista me veseli što sam te neke svoje osjećaje i prisjećanja mogao podijeliti sa svima vama. Hvala i jedina i drugima!

Više: http://grandfunkrailroad.com/
https://www.facebook.com/grandfunkrailroadofficial/?fref=ts

Sadržaj izdanja : GRAND FUNK RAILROAD-Trunk Of Funk Vol. 1 (01.09.2017,
Capitol Rec. Universal) (6 CD BOX 1969-1971)

DISC ONE – On Time (1969)
1. Are You Ready
2. Anybody's Answer
3. Time Machine
4. High On A Horse
5. T.N.U.C.
6. Into The Sun
7. Heartbreaker
8. Call Yourself A Man
9. Can't Be Too Long
10. Ups And Downs

BONUS TRACKS
11. High On A Horse (Original Version)
12. Heartbreaker (Original Version)

DISC TWO – Grand Funk (1970)
1. Got This Thing On The Move
2. Please Don't Worry
3. High Falootin' Woman
4. Mr. Limousine Driver
5. In Need
6. Winter And My Soul
7. Paranoid
8. Inside Looking Out

BONUS TRACKS
9. Nothing Is The Same (Demo)
10. Mr. Limousine Driver (Extended Version)

DISC THREE – Live Album (1970)
1. Introduction
2. Are You Ready
3. Paranoid
4. In Need
5. Heartbreaker
6. Words Of Wisdom
7. Mean Mistreater
8. Mark Say's Alright
9. T.N.U.C.
10. Inside Looking Out
11. Into The Sun

DISC FOUR – Closer To Home (1970)
1. Sin's A Good Man's Brother
2. Aimess Lady
3. Nothing Is The Same
4. Mean Mistreater
5. Get It Together
6. I Don't Have To Sing The Blues
7. Hooked On Love
8. I'm Your Captain

BONUS TRACKS
9. Mean Mistreater (Alternate Mix)
10. In Need (Live)
11. Heartbreaker (Live)
12. Mean Mistreater (Live)

DISC FIVE - E Pluribus Funk (1971)
1. Footstompin' Music
2. People, Let's Stop The War
3. Upsetter
4. I Come Tumblin'
5. Save The Land
6. No Lies
7. Loneliness

BONUS TRACKS
8. I'm Your Captain (Closer To Home)
9. Hooked On Love (Live)
10. Get It Together (Live)
11. Mark Says Alright (Live)

DISC SIX – Survival (1971)
1. Country Road
2. All You've Got Is Money
3. Comfort Me
4. Feelin' Allright
5. I Want Freedom
6. I Can Feel Him In The Morning
7. Gimme Shelter

BONUS TRACKS
8. I Can't Get Along With Society (2002 Remix)
9. Jam (Footstompin' Music)
10. Country Road (Unedited Original Version)
11. All You've Got Is Money (Unedited Original Version)
12. Feelin' Alright (Unedited Original Version)

Sadržaj izdanja : GRAND FUNK RAILROAD-Trunk Of Funk Vol. 2 (01.09.2017, Capitol Rec. Universal) ( 6 CD BOX 1972-1975)

DISC ONE – Phoenix (1972)
1. Flight Of The Phoenix
2. Trying To Get Away
3. Someone
4. She Got To Move Me
5. Rain Keeps Fallin'
6. I Just Gotta Know
7. So You Won't Have To Die
8. Freedom Is For Children
9. Gotta Find Me A Better Day
10. Rock 'N Roll Soul

BONUS TRACKS
11. Flight Of The Phoenix (2002 Remix With Extended Ending)

DISC TWO – We’re An American Band (1973)
1. We're An American Band
2. Stop Lookin' Back
3. Creepin'
4. Black Licorice
5. The Railroad
6. Ain't Got Nobody
7. Walk Like A Man
8. Loneliest Rider

BONUS TRACKS
9. Hooray
10. The End
11. Stop Lookin' Back (Acoustic Mix)
12. We're An American Band (2002 Remix)

DISC THREE - All The Girls In The World Beware (1974)
1. Responsibility
2. Runnin'
3. Life
4. Look At Granny Run Run
5. Memories
6. All The Girls In The World Beware
7. Wild
8. Good & Evil
9. Bad Time
10. Some Kind Of Wonderful

DISC FOUR - Shinin' On (1974)
1. Shinin' On
2. To Get Back In
3. The Loco-Motion
4. Carry Me Through
5. Please Me
6. Mr. Pretty Boy
7. Gettin' Over You
8. Little Johnny Hooker

BONUS TRACKS
9. Destitute And Losin'
10. Shinin' On (2002 Remix)

DISC FIVE - Caught In The Act (1975)
1. Foot Stompin' Music
2. Rock & Roll Soul
3. Closer To Home
4. Heartbreaker
5. Some Kind Of Wonderful
6. Shinin' On
7. The Loco-Motion
8. Black Licorice
9. The Railroad
10. T.N.U.C.
11. Inside Looking Out
12. Gimme Shelter

DISC SIX - Born To Die (1975)
1. Born To Die
2. Dues
3. Sally
4. I Fell For Your Love
5. Talk To The People
6. Take Me
7. Genevieve
8. Love Is Dyin'
9. Politician
10. Good Things

BONUS TRACKS
11. Bare Naked Women (Live Rehearsal)
12. Genevieve (Live Rehearsal)

(Capitol Rec. / Universal)

Yours,
Mladen Loncar - Mike