Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

The Leaves

Ovaj tekst bit će vrlo vjerodostojan razlog mog iniciranja i formiranja ove nove rubrike glazbenog portala SoundGuardian. Vjerojatno neki nisu baš i nisu upućeni što u rock glazbi znači ime The Leaves. No, kada vam napišem da je 1993. diskografska kuća One Way Records objavila njihovu kompilaciju "Hey Joe", mnogima će se podići obrve i vjerojatno će malo pažljivije pročitati ono što slijedi u nastavku. A kako se baš jučer navršilo 47 godina od tragične i prerane smrti jednog i jedinog" Jamesa Marshalla Hendrixa, daleko poznatijeg kao "Jimi" Hendrix (Seattle, 27. studenog 1942. - London, 18. rujna 1970.), evo još jednog valjanog razloga za ovu priču…

Svoj rad i djelovanje The Leaves su započeli kao The Rockwells davne 1964. u okolici Los Angelesa, ili, ako baš želite, u San Fernando Valleyju. U bendu koji mijenja svoje ime u The Leaves udružili su se basist Jim Pons i gitarist Robert Lee Reiner kojima se pridružuju John Beck (vokali), Bill Rinehart (solo gitara) i Jimmy Kern (bubnjevi ), kojeg 1965. zamjenjuje Tom Ray.

Iako su sve započeli pod utjecajem The Beatles, dečki su svoju popularnost stekli vrlo rano i preko noći postali poznati po svojoj obradi poznate uspješnice "Hey Joe", koju je kasnije proslavio i učinio besmrtnom legendarni Jimi Hendrix. No, to bendu nije prva uspješnica. Naime, njihov prvi hit bila je pjesma "Too Many People", koja je zapalila mladu publiku. Otkrio ih je pjevač i glumac Pat Boone i upravo on im je osigurao prvi ugovor za Mira Records. "Too Many People" bez ikakve sumnje bila je prava lokalna uspješnica u Los Angelesu.

U studenom 1965. band snima "Hey Joe", no nisu bila zadovoljni zvukom i ona jednostavno nije prošla. Drugu verziju snimaju odmah početkom 1966. i to je bilo to! Ona je postala pravi rock standard. A planetarni uspjeh i zapravo njezinu potpunu besmrtnost osigurao joj je Jimi Hendrix. Svaka njemu čast, ali original je original.

I baš ta verzija postaje istinski hit br. 1 u Los Angelesu. Jednako tako dolazi na Billboard i Cash Box top ljestvicu 21. svibnja 1966. i zasjeda na 31. mjesto Billboardove top ljestvice i na 29. mjesto RPM Magazina, te na 43. mjesto Cash Boxa.

Njihov nastupni album, "Hey Joe", koji je uslijedio vrlo brzo nakon singla zapravo i nije postigao tako visoka mjesta na spomenutim top ljestvicama. Pa tako nakon pet tjedana od izlaska 30. srpnja 1966. dolazi na 127. mjesto Billboardove top ljestvice, dok na top ljestvicu Cash Box uopće nije dospio. U bendu dolazi do još jedne promjene gitarista pa Bill Rinehart napušta bend a na njegovo mjesto dolazi Bob Arlin.

Kao i puno bendova u to vrijeme, The Leaves snimaju još jedan album i potom se raspadaju jer vrlo brzo bend napušta Robert Lee Reiner, a nakon toga i basist Jim Pons. Bend se potpuno raspada i to je bilo to! The Leaves iza sebe ostavljaju "Hey Joe" ne znajući da će samo par godina kasnije ista pjesma obradom i izvedbom Jimija Hendrixa postići besmrtnost.
"The Leaves, more than mere one-hit wonders, exemplified a magical period in California rock and left us with some exceptional music to be re-discovered by those who remember, and newly –discovered by those who don't", tvrdi Dan Burr. A osobno, kažem da bi i da baš ništa nisu ostavili iza sebe osim "Hey Joe" bili vrijedni spomena, jer sve ostalo postala je vrlo snažna, dojmljiva glazbena priča, koja je usmjerila i odredila neke nove, posebne, izvrsne glazbene reference i jednostavno je ispisivala povijest rock glazbe. I da, sve ono što zvuči jednostavno, nježno, bezazleno, na kraju poprima potpuno nove, drukčije konotacije.

Popis pjesama:

1. Dr.Stone
2. Just A Memory
3. Get Out Of My Life Woman
4. Girl From The East
5. He Was A Friend Of Mine
6. Hey Joe!
7. Words
8. Back On The Avenue
9. War Of Distortion
10. Tobacco Road
11. Good Bye, My Love
12. Too Many People
13. Be With You* (Bonus Track)
14. You Better Move On * (Bonus Track)
15. That's A Different Story* (Bonus Track)
16. Love Minus Zero* (Bonus Track)
17. Funny Little World* (Bonus Track)

Yours,
Mladen Loncar - Mike