Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

01. Magnar

Treći dan „najvećeg malog rock festivala“ održanog u Hard Placeu obilježilo je predstavljanje jednog mladog, zatim nastup jednog već afirmiranog i poznatijeg te jednog antologijskog benda. Naime, nastupili su „Magnar“, „Side Effects“ i „Atomsko sklonište“.

Prva grupa te večeri "Magnar" započela je sa svirkom u 23 h, uz uvodne riječi domaćina Pište, koji je s veseljem predstavio najmlađi bend ovog festivala. Bend čine Noa Rupčić (vokal), Jurica Jelača (ritam gitara), Ante Škurla (solo gitara), Ivan Penava (bas) i Alexandar Malis (bubnjevi). Nou i Juricu neki pamte iz emisije „Zvijezde“, kada su se i upoznali te nedugo potom uz još neke prijatelje iz glazbene škole osnovali bend. Nakon nastupa u „Močvari“ prije mjesec dana, ovo im je bio prvi veliki nastup. Sviraju žestoki autorski hard rock, a za tekstove koje im kao i glazbu piše Ante, kažu da se trude da ne budu sladunjavi. Čvrstu ritam sekciju upotpunjavale su odlične gitarističke solo dionice „tapping“ tehnikom, a Noa ima popriličan raspon glasa kojega već sada sasvim dobro koristi. Nedostaje ovdje ponešto iskustva i dodatne uvježbanosti, ali zvuče obećavajuće, svježe i perspektivno. Iz njihove „kodirane“ set liste, bilo je teško dešifrirati prave nazive pjesama, ali svoj dvadesetminutni nastup svakako su zaključili pjesmom „Fatamorgana“, singlom za kojega su napravili i video spot.

02. Side Effects

Nakon „Magnara“ Pišta je najavio bend „Side Effects“. Poveznica između ovog i prethodnog benda jest Ivan Mihaljević, gitarist i pjevač „Side Effectsa“, koji je ujedno i producent „Magnara“. Nastup su započeli intro-trackom, na kojega su se nadovezali prilično žestoko. Tročlanu postavu čine već spomenuti Ivan Mihaljević (gitara), zatim Petar Stojko (bas) i Alen Frljak (bubnjevi). U desetak godina postojanja, grupa je izdala čak četiri albuma, od kojih je zadnji izišao prošle godine pod nazivom „Descending Rabbit Holes“. Bend je iskusan, s mnogo samostalnih i festivalskih svirki te nekoliko međunarodnih priznanja koje su već stekli u svojoj relativno kratkoj karijeri. U 40-tak minuta odlične, žestoke i nabrijane svirke odsvirali su pjesme: „Don't Contradict the Facts“, „In the Shadow of a Crumbled Fort“, „Don't Turn Away“, „Colorblind“, „Diversion“ i „Your Plane Flew Away“. Zvučali su kompaktno i popunjeno za samo tročlani bend. I ovdje treba naglasiti gitarističko umijeće Ivana Mihaljevića, ali bi bilo nepošteno zanemariti i ostale. Basist je svirao peterožičani bas na kojemu je povremeno izvodio i zanimljive solo-dionice (primjerice u pjesmi „Diversion“), a u jednom dijelu nastupa kvalitetno je zabavljao publiku vikanjem vokalnih dionica koje je publika ponavljala, onako u stilu Freddy Mercuryja. Nakon predstavljanja članova banda, pri kojemu je svatko odsvirao dojmljivu solo dionicu, završili su svoj nastup petnaestak minuta poslije ponoći.

06. Atomsko skloniste

U pola jedan započeo je nastup najvećega imena ovogodišnjeg „Hard Place festivala“ – „Atomskog skloništa“. Premda je od prvotne postave ostao samo basist i pjevač Bruno Langer, u ovoj novoj, tročlanoj postavi, uz mladog gitaristu i bubnjara, odsvirali su sve legendarne hitove ove grupe te odlično zabavili dupkom ispunjen „Hard Place“. Raspjevana publika razgalila se na pjesmama „Pakleni vozači“ (pri kojoj se bend efektno stišao kako bi publika došla do izražaja), „Treba imat dušu“ i „Žuti kišobran“. Zapažen gitarski solo odsviran je u pjesmi „Pomorac sam, majko“, „Što da se radi“ i „Djevojka broj 8“. Cijeli bend izuzetno je dobro uvježban, neke su pjesme spajali i radili prijelaze iz jedne u drugu; osluškivali su puls publike i po potrebi preskakali set-listu te je prilagođavali željama. U dva sata neprekidne svirke, priuštili su veselu i vruću atmosferu i očekivano podvukli najupečatljiviju crtu ovoga šestog po redu „najvećeg malog rock festivala“. Na kraju, možemo zaključiti da se veselimo organizaciji i izvedbi ovakvog i sličnih festivala i sljedećih godina.

Atomsko sklonište - setlista:

Horoskop
Dok se tijelo
Čedna gradska lica
Ljubomora
Na palubi jada
Johnny 2.
Kraljica Cigana
Pakleni vozači
Treba imat dušu
„E“
Olujni mornar
Želja za željom
Mrav
Bez kaputa
Pomorac sam, majko
Posljednji let Boinga 707
Extrauterina
Johnny
Žuti kišobran
Djevojka broj 8

Bis:
Mutna rijeka
Rahela