Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

20180803 000643 SamirCericKovacevic

„Al' ovo je čista ljubav“ je bila Yayina izjava tijekom fantastičnog nastupa Jinxa koja mi se, zajedno s Mladenovom (TBF) „Blažen bio tko je ostao“ urezala u pamćenje kao ono što najbolje opisuje ovaj Ferragosto. Kao sad već stara posjetiteljica ovog festivala, u svoj svojoj kampersko – slaba prehrana – dobra zabava čari,  mogu reći da je ovaj FJ nadmašio sva očekivanja. Dočekali smo ove godine i Pipse i Mašinka i Bad Copy; treća sreća valjda, no svi su odradili nastup točno kao da ga pokušavaju održati već treću godinu (nakon što su im prethodno bili otkazani što zbog poplava 2016., što zbog agregata 2017.). Organizatori su se potrudili da s ovakvim lajnapom bude minimalno preklapanja u rasporedu kako bismo mogli uživati što više – no u nekim je situacijama do odabira moralo doći. Tako su se, na primjer, preklapali Rundek i Chui i u mom je slučaju Rundek bio odabran.

20180802 223331 SamirCericKovacevic

Hladno pivo nastupalo je čak dvaput tijekom prve večeri i, iako je većina nas bila pomalo skeptična oko takve raspodjele nastupa – oni su nas razuvjerili te svojim najvećim, očito bezvremenskim hitovima, pokazali da su opravdano već 30 godina na sceni i da još dugo, dugo ne planiraju nigdje sa samog vrha. Između njihova dva nastupa uletili su i Krankšvesteri, drugu godinu zaredom i opet su uspješno napravili party. Njihov je Gaber prošle godine bio svojevrsna himna jezera, no čini se da je među ferragostovcima pjesma i dalje apsolutni hit.

20180802 214822 SamirCericKovacevic

Četvrtak je donio dodatne kiše, no organizatori su čuvali aseve u rukavu - vatrogasce da ispumpaju jezero i pelete da se ne rušimo po blatu na main stageu. Šank?! Je došao, zagrijao srca jezerskih rockera i ujedno odsvirao pokoju od bendova koji su dolazili nakon njih pripremajući nas lagano za party do jutra. Lineup je u četvrtak izgledao kao lunapark, pa su nakon Šanka došli High5 i Jinxi. Bilo je stvarno ponešto za svakog, htjeli mi pogo, skakanje ili samo lagano đuskanje. Zabranjeno pušenje je kao zadnji veći bend upotpunio tu divlju vožnju te još jednom pokazalo svoju veličinu i ljubav ferragosta prema klasicima.

20180802 200406 SamirCericKovacevic

Petak je bio ispunjen glazbenim sadržajem, s uvedena nova tri stagea: Izštekani  „Jagermeister“ stage, #DobroJutro „RedBull“ stage (koliko je dobro jutro, ako počinje u 22h – o tome bi se dalo) i silent stage gdje je redovito toliki red da ćete rijetko naći načina za ubacit' se. Osim ako ste snalažljivi, ja očito nisam. Izštekani stage vam je ono kad svi sjedimo na travi pod suncem, njišemo glavama, baš nam je lijepo i izgledamo kao slavonski Woodstock. I tamo su nastupale Maja Posavec, J.R.August, Mangroove, Bojana Vunturišević, Playground Hustle te domaća Janis- Zdenka Kovačiček. Zadnji je nastup na stageu imao (a time ga i ispunio)  Stoka sa svojom predstavom Stara škola kreka – iz tame u svjetlo.

20180802 214347 SamirCericKovacevic

Paul The Walrus koji ni u kom svijetu ne zvuči domaće, nego kao da treba biti rame uz rame nekim najpoznatijim Britancima otpočeli su meni najdraži dan. Krenulo je jedno za drugim – Svemirko, jedan od većih hitova na sceni ovih dana, potom She Loves Pablo (starosjedioci svoje vrste), Bolesna Braća koja su se našla pred svojima – jer ta je publika bila ona koja je odrastala uz njih i njihove hitove, Duxov glas i „lovačke priče“.  Nakon njih je opet uslijedilo lagano kretanje, grljenje i ljubav uz diva scene – Darka Rundeka, koji je nastupom pokrio skoro sve faze svog glazbenog djelovanja. Došao je i Mašinko i napokon uspio! Ispucali smo svu energiju i ugledali TBF-ovce, nakon kraćih problema sa Sašinim mikrofonom priuštili su nam nastup dostojan čak i puno većih festivala.

20180802 210112 SamirCericKovacevic

Zadnji dan je na main stageu počeo uz Bruto Getto i Sassju koji su, ipak, pretežno okupili ciljano svoju publiku, a uslijedila je Gužva u 16-ercu kao već provjereno dobar recept za zabavu na festivalima. Došli su i ti dugoočekivani Pipsi, od kojih se tražio i bis. Opet je, relativno naglo, došlo do promjene žanrova pa su se na scenu popeli Tramovci koji su opravdali svu uzdignutu prašinu oko svoga povratka i pokazali da su tu s razlogom i sad ne planiraju nigdje sa scene. Predzadnji je bio Let3 i dogodilo se- nestalo je struje i opet smo svjedočili najljepšem odnosu između publike i izvođača, situaciji gdje publika ostaje pjevati jer odbija dići ruke od njihovog nastupa. Struja se vratila i prizvala Bad Copy koji je samom svojom pojavom uzrokovao delirij među publikom i oni su bili ti koji su ove godine (uspješno!) zatvorili Ferragosto genijalnim koncertom, iako s njima nije bio Vikler.

20180803 031019 SamirCericKovacevic

Ferragosto moj, živio ti nama još dugo, dugo!