Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

kataklism 8959Srijeda, nekima treći, a nekima već peti dan na Metal Daysima. Količina dobre glazbe, zabave, bar se tako činilo na početku, usporila je malo bilo festivala. Ili je to bio samo subjektivni osjećaj. Ali ne zadugo. Na Lemmyevoj, velikoj, pozornici već u 15 sati nastupili su grčki stoneri 1000mods. Svi oni koji su se u ovo rano popodne našli u blizini velike bine mogli su svjedočiti izvrsnom nastupu grčkih stonera.

Sunce je pržilo direktno na publiku i na band, ali to nije spriječilo 1000mods da odrade jedan od boljih nastupa na ovogodišnjem Metal Daysu.
Oko 17 sati na veliku pozornicu izašao je Mark Tremonti sa svojim bendom. Tremontima nisu smetale žareće sunčeve zrake, koje su ih obasjavale za cijelo vrijeme nastupa, temperatura na suncu najmanje 40. Možda su samo češće nego obično brisali znoj sa svojih lica. Činilo se da je sunce dodatno zagrijalo kad su ga Tremonti spomenuli u pjesmi "Flying Monkeys":


All the days, all the lies, oh every single one
Held inside kept alive, with every rising sun
Some may do it right
Some forgive it all
I'm afraid that I'm inclined, to fight this one alone

Dok su Tremonti još uvijek okupani suncem žarili na velikoj pozornici, na maloj pozornici, u debelom hladu, započeo je nastup kineskih metalaca DreamSpirt. Ono što sam načuo i znao o ovim heavy metalcima s planine Mount Tai, nisu bile glasine. U svojim tradicionalnoj kineskoj odjeći dizajniranoj u metal stilu kineski metalci otprašili su svoj spoj tradicionalne kineske glazbe i teškog zvuka. Kao i njihova odjeća, glazba je vrlo dobra kombinacija. Njihova glazba nije nasilno spajanje nespojivog, već dobro promišljena kombinacija. Pjevač Shun ima dobru komunikaciju s publikom, na engleskom jeziku. Između svake pjesme je nazdravljao uz tradicionalnu kinesku tikvicu za piće. Veselo i zanimljivo. Nerijetko je publika ponavljala kineske tradicionalne melodije. Na početku sve to izgleda malo čudno, ali kad vam kineski jezik 'sjedne' to izgleda sasvim drugačije. Kineski folk metal ima potencijala – nešto novo (bar nama Europljanima) što ima šanse da se razvije u kompleksniji metal žanr.
 
loudness 8686Nešto malo prije nego li su naši kineski metalci završili svoj nastup na pozornici Boška Bursaća, na Lemmyeovoj pozornici svoj nastup su započeli Rage. Ovi njemački metalci koji praše još od 1984. godine odradili su konkretan nastup. Malo je to, na početku, izgledalo prazno i nespretno, ali kako se nastup približavao kraju tako je to zvučalo sve bolje i bolje. Dojam su na kraju popravili svirajući Sabbathovu „Heaven and hell“. Ispostavilo se da gitarist Marcos Rodriguez ima jako zanimljiv glas, na momente vrlo sličan nikad prežaljenom Diou. Nakon Rage, opet predstavnici Azije – Loudness. Za razliku od DreamSpirit, Loudness ne miješaju tradicionalnu glazbu s metalom, već praše čisti heavy metal i to tako rade već 37 godina. Prošle godine na Metal Daysima svirali su na 'maloj' bini, a ove godine evo ih na velikoj bini i to u 19 sati. Standardno dobro, bučno i brzo. Dobro su zagrijali publiku koja se za vrijeme njihova nastupa već sakupila u dobroj broju. Svoju nastup započeli su pjesmom „Soul on fire“ a završili S.D.I.

loudness 8690Oko 20:20 na scenu je izašao IGORRR. Nešto drugačije, nešto čudno i nešto novo. Vođa i osnivač benda Gautier Serre programer i pjevač često se izjašnjava kako dadaist?! Glazba koju radi sa svojim bendom se i može opisati kako neka verzija metal dadaizma. Uz njega u bendu (na pozornici) su i bubnjar Sylvain Bouvier, pjevač Laurent Lunoir i pjevačica Laure Le Prunenec. Dok je pjevačica Laure na bini izgleda 'pristojno' u kratkoj haljinici, nasuprot nje pjevač Laurent izgleda kao pračovjek s mikrofonom obloženim zmijskim repovima. Igorrrova glazba je miks svega i svačega od black i death metala, barokne i klasične glazbe, breakcorea a čuju se tu i svih mogućih melosa. Igorrrova glazba spada u onu koja ili vam se sviđa ili ne. Tako je i bilo među publikom. Dio njih je jednostavno oduševljen ovom kombinacijom, dok je drugi dio publike i nije bio baš oduševljen. Jedini način da uvidite sviđa li vam se kombinacija koju isporučuju IGORRR, jest da ga poslušate ili pogledate uživo.

igorrr 8801Nakon Francuza, na binu je izašao legendarni Brazilac Max Cavalera sa svojim Soulfly (koji su službeno bend iz Arizone). Brzo, žestoko, beskompromisno kako to Soulfly uobičajeno i izvode. Na bubnju je bio gospodin Zyon Cavalera, sin poznatijeg Maxa. Redale su se poznate Soulfly pjesme Prophecy, Blood Fire War Hate, Rise of the Fallen... Publika zadovoljna. Za kraj dana na Lemmyevu binu izašli su kanadski Katklysm. Vrhunac večeri, publika u deliriumu, crowd surfing i svi ostali tradicionalni metal plesovi.
 
Treći dan festivala je ispunio sva očekivanja. Pokazao je kako heavy metal postaje sve više i više globalna glazba, koji ima svoje fanove i bendove u svakom dijelu svijeta. Grčki stoneri, kineski folk metalci, japanski metalci, Francuzi, Kanađani... na binama, u publici ekipa iz Perua, Brazila, Belgije, Nizozemske, Argentine, Japana....Svijet u malom. Metal svijet.

kataklism 8962