Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 0743

Ako ćemo reći da je šteta nakon koncerta Alice in Chainsa bila gotovo nemjerljiva jer je zbog nekih okolnosti veliki broj fanova ostao razočaran nastupom, onda je jasno kakvo je breme palo na američki Interpol.

Prvi i premijerni nastup u Hrvatskoj sastava koji je, uz Editorse, jedan od posljednjih velikih indie bendova za publiku ovog prostora, nametnuo je velika očekivanja. Kako i ne bi kada je Interpol upravo tom premijerom trebao zatvoriti najuspješnije ovogodišnje festivala te tako ući u društvo odabranih koje je zagrebačka publika velikim pljeskom ispraćala u noć. Sjetite se samo Placeba, Kasabiana ili pak davnog nastupa Massive Attacka. Ipak, ono o čemu nismo razmišljali, a to je što točno Interpol jest i kako se njegov zvuk uklapa u festivalsku sliku, prikralo se poput kakve "lisice iz kaznenog prostora" i pomalo razbilo festivalsku idilu INmusica koji je imao izvrstan lineup i začudo izvrsne vremenske prilike.

IMG 0815

Baš kako je i nebo prijetilo kroz cijelu srijedu, tako je već nakon Alice in Chains mirisalo na probleme. Srećom, Portugal The Man je odradio fantastičan posao na OTP World Music Stageu pa su duhovi prije nastupa Interpola bili visoko u zraku, a sve gore navedeno gotovo da je garantiralo spektakl. On se, kao što se iz naslova vidi – nije dogodio.

Glupo bi bilo sada ulaziti u filozofije o tome zašto je sve to bilo tako posloženo i zašto je recimo AiC svirao prije Interpola. Neke stvari su definitivno mogle biti posložene nešto bolje, no što je tu je, raspored je rekao da ćemo kraj udarnog programa festivala dočekati u 23:15 uz Paula Banksa i društvo.

IMG 0799

Best of setlista i općenito pogled na trenutno stanje u kojem je ovaj bend dala bi naslutiti da ćemo gledati post-punk revival feštu kakvu svako malo prirede Editors u Tvornici Kulture. Uostalom i Editorse smo gledali na Jarunskom jezeru pred koju godinu. Ipak, antiklimaks. Nije jučer, kao u slučaju Chainsa Interpol zvučao loše. Nije niti hladno odradio svoj nastup. Činjenično manja masa ljudi pred glavnom binom jednostavno nije bila dovoljno željna Interpola da bi interpol bio željan njih. Znate ono kada koncert protekne u ispresijecanim epizodama audio.vizualnog showa. Između poneki "wow" ili "thanks" i to je to. Materijal, najviše trake s albuma Antics live zvuče više nego dobro ali jednostavno se "nije desilo". Kao onaj date na kojem sjednete visokih očekivanja ali nakon 15 minuta shvatite da nemate iste interese. Tako je jučer reagirala i publika, samo kolektivno. Da stvar bude gora, tamo negdje oko "Slow Hands" nad Zagrebom se napokon oglasila i kiša. Kao da je namjerno htjela reći "djeco ajte kući". I otišli smo.

IMG 0802

Fanovi će vjerojatno reći kako gore napisano nije istina. Također će reći da je bilo divno i da su čekali deset godina da Interpol dođe u Zagreb. Sve je to istina, no festival iziskuje neka druga pravila. Interpol i publika nisu baš kliknuli i drugog datea sumnjam da će biti. Jedino možda ako nađu neki intimniji kafić

Setlista

Not Even Jail
All the Rage Back Home
C'mere
Take You on a Cruise
The Heinrich Maneuver
The New
The Rover
Length of Love
Roland
Success
Public Pervert
Anywhere
Now You See Me At Work
Evil
Slow Hands

Bis:
Rest My Chemistry
Lights