Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

aic

Eh, ponekad jednostavno stvari ne sjednu na svoje mjesto. Ono što većina posjetitelja ne zna, točnije ono što prolazi kod većine posjetitelja neopaženo, jest velika količina minusa koje za sobom vuku festivalske svirke. Ne pričamo ovdje o financijskim minusima već o onim logističkim i organizacijskim. Jučerašnji gotovo pa fijasko nastup Alice in Chains nam je pokazao kako neke stvari mogu itekako poći po krivu, no srećom, stvari ipak nisu skrenule u potpunu provaliju.

Festivalske svirke iziskuju rad kao po traci. Nekoliko sastava dijeli pozornicu i potrebno je uigranim radom od ranog jutra obaviti nekoliko zahtjevnih tonskih probi, pa onda sve to posložiti na bini po nekoj "logici". U sili "changeovera" neminovno dolazi do grešaka, a jučerašnji gig, koji smo gotovo cijeli proveli pokušavajući slušati što se događa, idealno je potvrdio kako sve ima svoju cijenu, pa tako i lineupom nagruvani festivali.

aic

Zašto se jučer vokal jedva i čuo nije poznato. Također, nije poznato ni zašto je bas zvučao katastrofalno, što je kompletnu zvučnu sliku pretvorilo u jednu kašu gdje je bilo izuzetno teško razaznati što je što. Nepošteno je odmah upirati prstom u krivca jer njega nije moguće u ovom trenutku identificirati. Također, nepošteno je posvetiti cijeli tekst lamentaciji kako je bilo loše. Ipak smo jučer gledali gotovo pa čitavu originalnu postavu benda koja je nosila grunge pokret s još nekoliko legendarnih bendova.

Što se samog koncerta tiče, William DuVall, čovjek koji je zamijenio pokojnog Stanleya na vokalu ima izuzetno težak zadatak. Nastaviti svojevrsni "legacy" grunge ikona koje su se oslanjale na Stanleya Heraklov je pothvat, a William je ako ništa, barem dostojan. Općenito smo s bine mogli osjetiti koliku-toliku grunge vibru, no neminovno se osjeća kako je Alice in Chains umoran i nekako sredovječan bez obzira na prilično kvalitetni novi materijal koji izbacuju u ovoj postavi. Teško je pričati o nijansama i značaju nastupa za festival kada je više od pola generacijskih himni proteklo u strahu posjetitelja uz misli "što ako se vrati onaj bas" ili "što ako se opet izgubi vokal". U takvim uvjetima uz prijeteću kišu posjetitelji se jednostavno nisu mogli opustiti do kraja što je ukočilo gotovo sve osim onih najzagriženijih koje je opila sama pojava aktera na bini.

aic

Neizostavni hitovi prošli su uz veliko htijenje posjetitelja za toliko željenom katarzom no ona se nažalost jedva i dogodila. Možda nekima. "Man in the Box", "Dam That River" ili pak na samom kraju komba "Would?" te "Rooster" na papiru zvuče fantastično, no i takve bezvremenske numere ne mogu protiv lošeg ozvučenja. Bend je nastup odradio i nažalost tu priča može stati. Stvari bi definitivno bile drugačije da je zvuk bio bolji jer bi tada i publika dala koji atom snage više čime bi neminovno stvari krenule naprijed.

Prava je šteta da našu recenziju ovog koncerta nismo započeli pasusom o značaju grungea. Nastup Alice in Chains bio je idealna prilika za to. Nažalost, jučer jednostavno nije štimalo, a nesreća je tim veća što su Chainsi dočekani kao pravi i stvarni headliner dana. Kako i ne bi bili kada su odgojili čitavu jednu generaciju odmetnika i otpadnika, koji su u grungeu pronašli svoj indie i svoj punk. Zamislite tek njihovo razočaranje nakon jučer viđenog.

Setlista

Bleed the Freak
Check My Brain
Again
Them Bones
Dam That River
Hollow
Last of My Kind
Down in a Hole
No Excuses
Stone
We Die Young
Nutshell
Heaven Beside You
Man in the Box
The One You Know
Got Me Wrong
Would?
Rooster