Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

nr

Na otvarače glavne pozornice, All Them Witches nije se stiglo zbog neizbježne gužve na ulazu u festival kao i tradicionalnog folklora prilikom akreditiranja. Čak i poslovično dobro organiziranim Austrijancima treba nešto vremena da zagriju mašinu da bi stvari stvarno profunkcionirale. Dolazak na festival popraćen je i laganom kišom koju zadnjih nekoliko godina teško može izbjeći bilo koji lipanjski festival u Europi. No sama kiša i nije najveći problem, već njena nuspojava - blato.

U tim ne pretjerano zavidnim uvjetima ispratio sam početak supergrupe Dead Cross čiji su najprominentniji članovi Mike Patton i Dave Lombardo. Usprkos kultnim imenima, ovaj četverac svirao je pred stotinjak ljudi. Mislim da nikad nisam vidio manje publike na glavnoj pozornici. Malo je bilo tužno gledati da se stari prdonje tjeraju svirati nikome pa ni samima sebi. Već nakon njihove tri numere na drugom stageu kreće Meshuggah. Jedan od najupečatljivijih metal bendova doslovno ne uzima zarobljenike. Čak i u ovakvom festivalskom kontekstu gdje zbog danje svjetlosti ne dolazi do izražaja njihova rasvjeta, ovi Šveđani nesumnjivo dominiraju i ne prepuštaju tron najboljeg nastupa prvog dana. Nakon srećom propuštenih Asking Alexandria, pokušao sam probaviti barem polovicu Stone Sour koncerta, ali jednostavno nije išlo. Uz porazno očajan posljednji album “Hydrograd”, ovaj spin-off Corey Taylorovog “mekšeg” metal benda bavi se isključivo klišejiziranim rock štosevima koji sad već djeluju toliko banalno da ih ni najveće pubertetlije ne mogu popušiti. Totalna odrada, u drugoj brzini, uz smiješno jadnu pirotehniku i efekte. Dojam bukiranih bendova popravili su Megadeth koji su redali thrash klasik za klasikom. Vrlo dobro doziran nastup koji se, vjerujem, svidio i onima koji se ne ubrajaju u fanove.

mm

Budući da su Die Toten Hosen otkazali svoj hedlajnerski nastup nekoliko dana prije početka Nova Rocka, ulogu da zatvori glavnu pozornicu prvog dana festivala dobio je Marilyn Manson. Iako mu studijski albumi još uvijek drže predvidljiv tempo gdje mu je svaka druga ploča dobra, uživo ovaj rock kameleon već godinama ne liči ni na što. Ovdje je tek minimalno popravio impresije. Svirački, trenutni bend funkcionira jako dobro - pogotovo Juan Alderete (ex-The Mars Volta) i Gil Sharone (ex-The Dillinger Escape Plan), no kolega novinar Brian Warner već od samog starta demonstrira letargičnost. Doduše, setlista koja se sastojala od većinom ranog materijala (barem do trenutka kad nas je otjerala jaka kiša) od mene dobiva dva palca gore.

Ovogodišnje izdanje otvaranja festivala sigurno ubrajam u jedno od najlošijih dosad. Kiša i blato definitivno nisu pomogli. Za sljedeću godinu već je najavljen njemački comedy-punk trio Die Artzte. Zijev.