Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1

O ZEZ (Zavod za Eksperimentalni Zvuk) festivalu naveliko pišemo i govorimo od njegovog samog starta. Klasični uvod pun riječi hvale za ekipu iz KSET-a postao je standard kartica teksta nakon svakog nastupa pod ovim troslovnim kišobranom. Stoga ovog puta samo informiramo kako ZEZ ove godine, u ponešto drugačijem formatu (cjelotjedna okupacija), nudi šaroliku zvučnu kulisu po pristupačnim cijenama. Takvo što je i prije bio slučaj, no jučer, u intimnoj atmosferi sjedećih stolica i svirke na podiju pred gledateljima, dogodilo se nešto malo drugačije.

I to drugačije došlo je iz našeg dvorišta! Svi su već upoznati s pojmom Mimika, glazbenim kolektivom pod redateljskom palicom talentiranog i školovanog jazz glazbenika Maka Murtića, a jedan od ogranaka njihova djelovanja, zanimljivog imena „Živa Voda“ sinoć je u najmanju ruku ugodno iznenadio prisutne na festivalu. Naime, opseg njihova rada je već prezentiran na daskama Vinyla, no ovog puta prezentirana glazbena obrada je bila ponešto drugačija. Nemam kapacitet svojim riječima sročiti o kakvoj je točno igri instrumentalista bilo riječ, pa evo i citata iz najave: ...John Zornove improvizirane kompozicije Cobra koja funkcionira kao strateška igra u kojoj određena pravila postavljaju određene glazbene odgovore i pitanja. Cobra je uz glazbeni eksperiment improvizacije, skladba koju je izrazito zanimljivo gledati uživo, jer postaju očiti i zabavni odnosi sudionika igre.

2

Unutar ovih gabarita, Živa Voda je odsvirala jednosatnu igru, gdje su tijek skladbe određivali rotirajući „dirigenti“, no njihova palica nije bio klasični dirigentski štap već oznake koje bi podizanjem najavile, a spuštanjem i pokretale određenu promjenu tempa ili stila. Sve to je dalo veliku dozu nepredvidljivog kaosa u sastavu dva bubnja, gitare, basa, vokala i saksofona (uz povremene ulete flaute). Posjetitelji su šetali od zakučastih mračnih dionica popraćenim recitacijom Maje Rivić sve do bučnih free jazz pasaža, i to sve u brzim promjenama. Zanimljivo je bilo i primijetiti kako mašta pojedinog člana diše pred ostalim glazbenicima, stoga je ovaj istinski jednosatni eksperiment prošao u duhu programa i njegove početne ideje. Zvuk je bio eksperimentalan, izvedba je bila improvizirajuća, a ono što me najviše veseli je činjenica da je sve to došlo iz glave domaćih autora.

3

Ubrzo nakon toga, uslijedio i nastup kvarteta kodnog imena MILK. Maja Rivić za mikrofonom, prekaljeni i iskusni Kruno Levačić na bubnju, Ivar Roban Križić na kontrabasu te finalno Luka Čapeta na gitari. U duhu večeri i ovaj nastup je prošao u znaku eksperimenta, poglavito kad je riječ o nastupu Maje Rivić koja je prvo recitirala potom i nasumično iz glave prezentirala jedan tok misli. Instrumentalno, radi se o izlomljenim dionicama koje su na trenutke davale naznake ujednačenog ritma, samo kako bi se sve odmah i raspalo te vratilo u početno stanje širokih mogućnosti.

Bilo kako bilo, nakon fenomenalnog starta u EX EYE i Magickal WoW Band, ZEZ je opako zakoračio u tjedan pokazavši mišiće domaćih nam glazbenih snaga. Slijedi još nekoliko nastupa i grand finale u Nedjelju kada u goste dolazi Eric Chenaux. Vidimo se.



Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski