Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

1

U moru ljetnih glazbenih festivala koji se okomito protežu od Varaždina do Splita, Ferragosto Jam na Orahovačkom jezeru ubraja se među najurbanije hrvatske festivale. Namijenjen svim uzrastima, okuplja najviše mlade publike, čini se onaj crème de la crème mladih ljudi kojima je bitnije zabaviti se, a ne opiti. Organizatori su uspjeli postići izvanrednu atmosferu u kojoj na tri pozornice, između kojih se nalazi jezero, ne bude zabilježen niti jedan ozbiljniji incident. A i cijelodnevnim posjetiteljima bilo je teško prisjetiti se jesu li vidjeli i jednu ozbiljno pijanu osobu.

Prostor ispred pozornice pretvorio se u mjesto druženja, zabave i plesa na kojem su tek rijetki mirno stajali. Bio je to doživljaj vrijedan dolaska čak i ako vas ne zanima glazba,. Pomalo woodstockovska atmosfera utjecala je i na izvođače čiji su nastupi odreda bili vrlo opušteni, a njihova satnica je bila među najtraženijim informacijama među posjetiteljima. Ma to je možda i najveći propust organizatora koji nisu stavili tu obavijest na npr. neko vidljivo mjesto.

2

Na žalost nekolicine obožavatelja, svirku su otvorili Fajrunt i zatim Yello Buzz i dali sve od sebe pred publikom koja se tek počela okupljati jer su se mnogi još kupali u jezeru. Tu se već čuo i dobar razglas koji je davao čist zvuk, do mjere koju ju je teško čuti na festivalima. Nakon uspješnih nastupa u zagrebačkom Vintage industrial Baru, Miki Solus podigao je raspoloženje i svojim poskočicama započeo plesni val u publici koji je potrajao cijelu večer. Izvrsno muziciranje na instrumentima dodatno podiže rejting ovom bendu.

3

Standardno dobri Jonathan imao je prilično energičan nastup, no sve više dolazi do izražaja njihov automatizam, no ipak su jedan od kvalitetnijih hrvatskih bendova. Ništa manje dobar band su i pankerski Six Pack, a među publikom je bilo i obožavateljia koji su zbog njih potegnuli i iz Beograda. Na ovom dijelu koncerta već se stvorio dojam da balkanska rock scena nije mrtva već potiho ključa i stvara temelj za nešto puno veće. Publiku je osvojila i zezantska komunikacija pjevača ("nešto se žuti ta tvoja kafa"), te je status dokazao i time što dobrim dijelom nije morao pjevati jer je publika preuzela njegovu ulogu.

4

Neobičan izbor headlinera među punk-rock bendovima bio je Neno Belan i Đavoli te je mlako dočekano njegovo penjanje na pozornicu, no zatim ga je publika ipak prihvatila i pjevala hitove s njim. Belan je bio najjače ime večeri, ali nije pokazao pravu profesionalnost i svoj nastup je tek korektno odradio, bez većeg kontakta s publikom.

S priličnim vremenskim odmakom, festival je zaključio krankšvester koji je imao svoju publiku i u tim ranim jutarnjim satima.