Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HellfestDefinitivno najočekivaniji festival za sve metalce i rokere je Hellfest. Koliko je festival velik, koliko je zainteresiranih, govori činjenica da su karte za isti „pukle“ još prošle godine dok niti jedan jedini bend nije bio najavljen. Jer, svi smo znali da nećemo ostati kao ribe na suhom i naravno da se nismo prevarili.

Gdje je točno Hellfest? U mjestašcu Clisson u Francuskoj u blizini Nantesa. E sad, kako doći do tamo? Idete li zrakoplovom, vlakom, autobusima, imajte na umu da bi vjerojatno moglo biti štrajka. Kao i prije dvije godine, i ove su štrajkali strojovođe. Srećom, TGV je vozio redovito, no u ponedjeljak, odmah nakon Hellfesta, štrajkati su krenuli vozači tramvaja, autobusa pa je Nantes postao grad bez javnog prijevoza.

HellfestČim se dođe na željeznički kolodvor u Nantes, primjeti se da je dobar dio vrata i stakleni dio kolodvora porazbijan, a po gradu se vide uništeni „izlozi“ banaka, pofarbani i uništeni bankomati te su sve porazbijano privremeno zamijenili golemim šperpločama. Ne, u Nantesu se ne održava nogometno prvenstvo i grad nisu uništili ni Englezi ni Rusi, već Francuzi u nedavnim prosvjedima zbog Zakona o radu.

Pustimo sad to, vlakovi do Clissona su ipak vozili redovito. Jednosmjerna karta od Nantesa do Clissona je 5,9 eura, a još 2 eura je trebalo izdvojiti za taksi do festivala ili pješačiti oko pola sata.

HellfestOrganizatori su najavljivali povećane mjere osiguranja, ali to baš i nisam osjetila na svojoj koži. Na VIP ulaz se moglo ušetati bez ikakve provjere torbi, ruksaka... Bilo je tamo žandarmerije koja je samo stajala i promatrala. Jesu li provjere na ulazima bile žešće, ne znam, redovi su bili jako dugi pa nisam išla provjeravati.
Sam festivalski prostor je gotovo isti kao i prošle godine – 2 mainstagea, jedan pored drugog, tri bine pod šatorima, a šesta – nazvana WarZone je bila preuređena. Prostor su „podigli“ a na toj umjetno stvorenoj uzvisini su napravili golemu Lemmyjevu statuu, tako da nas Lemmy cijelo vrijeme nadgleda. I čuva.

Ono što nas je još ove godine dočekalo je potpuno shizofrenično vrijeme. Od sunca, preko hladnog vjetra pa do pljuskova. Temperatura se nije dizala više od 21. Srećom, ni pljuskova nije bilo previše pa nije bilo blata (osim na nekim mjestima).

HellfestProgram počinje rano, u 10:30 na tri bine istovremeno. Do 15:00 nastupali su: The Shrine, Witches, Moonreich, Cowards, Monolord, Audrey Horne, Cruachan, Dust Bolt, Harm's Way, Stoned Jesus, Delain, Nashville Pussy, Solefald, Skeletal Remains, All Pigs Must Die, Wo Fat, Ramesses, Shinedown, Le Bal Des Enrages, Behexen, Sadist, Victims, Jambinai...
U 15:05 na Main Stage 1 staje američki Halestorm predvođen izvrsnom Lzzy Hale. Žena ima vokalčinu i predvodi baš pravi, punokrvni rock bend. Mass Hysteria je krenula nakon njih, dok su se na ostalim binama redali Kampfar, Havok, Vision of Disorder, Earth...
U smiješno vrijeme (16:45) nastupio je Anthrax. Lošem zagrebačkom velesajamskom zvuku ovdje nije bilo traga. Momci koje se znaju izvrsno zabavljati i loše našminkati – Turbonegro bili su razlog zašto se publika pomaknula ulijevo.

HellfestU to vrijeme na svim pozornicama nastupaju odlični bendovi i jako se je teško odlučiti što bi se išlo gledati, između Inquisitiona, Vadera, Killswitch Engagea, Bullet for my Valentine, Hatebreeda, Korpiklaanija, Sacred Reicha, The Arrsa, Magme. Program je uistinu prebogat!

Najdužu satnicu do tada dobio je danski Volbeat koji je pomeo sve pred sobom, a nakon njih publiku je na glavnoj pozornici 2 zabavljao Dropkick Murphys. Pod šatorima su svoje mjesto zauzeli Aura Noir, Overkill, Converge, Sun O)))

Neviđena gužva stvorila se za vrijeme Rammsteina koji je svoj nastup odradio na autopilotu. Neosporno je da su okupili najviše publike, da je publika divljala i bila oduševljena, no unatoč cijeloj njihovoj pirotehnici, publici koja je gorjela i izgarala, kod mene nisu uspjeli zapaliti ni iskru. Nezahvalnu satnicu (istovremeno kad i Rammstein) dobili su Testament i Kvelertak.
Noć na otvorenom zaključio je The Offspring, pod šatorima Abbath i Tremonti.
Prvi dan Hellfesta je prošao odlično. Čak ni vrijeme (uz kraću kišu) nije bilo loše. Jedino su se gužve stvarale na blagajnama i na službenom Hellfest merchu i naravno, ispred pozornica. Glazbe, zabave, pića i dobrog raspoloženje nije nedostajalo.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima