Festivali
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/06/zibf1/4.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/06/zibf1/4m.jpg, Zagreb International Blues Festival, Center}

Zagreb, petak, 10. lipnja 2011. godine drugi je dan održavanja Zagreb International Blues Festivala. Obzirom da prvog dana nisam nazočio događanjima u Osnovnoj  školi Sesvetska Sela, Sesvete, Rolland galeriji & Hard Placeu neću Vam moći prenijeti svoje utiske, ali o događanjima od petka 10. lipnja u Studentskom centru dobiti ćete barem kakvu – takvu sliku.

Odmah na početku moram istaknuti da nam je vrijeme drugog dana ZIBF-a išlo na ruku. Prostor Studentskog centra doslovno je brujao od nama posebno dragih plavičastih tonova.  Kao što svi već znate dana je glavni događaj ili nastup usmjeren ka odličnom vokalisti i perkusionisti Big Daddy Wilsonu, koji nam dolazi iz Amerike. No, prije svega evo rasporeda događanja jučerašnjeg drugog dana festivala: 

PETAK 10.06.2011.
U Savskoj 25 imamo dvije bine :

MD PARTNER STAGE, DVORANA &TD:
20:10 - 20:50 Never 2 Late
21:05 - 21:50 The Downstrokes
22:10 - 22:55 Ivica Kostelić & TBB
23:15 - 00:25 Big Daddy Wilson (USA)
00:30 - 01:15 Hobo Blues (FR)
01:20 - 01:50 44 Blues

AKUSTIKA STAGE, &TD CAFFE:
20:50 - 21:05 Neven  Dužević & Georgev
21:50 - 22:10 Angels Of Blues
22:55 - 23:15 Jimmy Matešić

Priznajem zbog programa na prvoj bini malo sam zapostavio Akustika Stage u &TD CAFFE-u,  ali uspio sam baciti uho i na taj dio, no centar mog interesa bila je DVORANA &TD, gdje su se smjenjivali bendovi koji su dokazivali da je blues internacionalna glazba, da on ne poznaje granice i, naravno, bili su dobar uvod u glavni događaj, a to je nastup Big Daddy Wilsona. No, bilo je tu još koje čega; idemo redom!

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/06/zibf1/2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/06/zibf1/2m.jpg, Zagreb International Blues Festival, Center}

Teško je biti ravnodušan i surovo objektivan kada se radi o glazbi koju volim i pratim već više od 33 godine. Svaki ovakav skup u potpunosti određuje da sam odabrao pravu stvar, blues je ono što nije komercijalno, to je glazbeni stil koji traži nastupe uživo, kako bi iskazao svu svoju raskoš i ljepotu. Ono što blues traži je put do  svakog slušatelja i jedinke u publici…to  je ta plavkasta duga koja vas nehotice dodiruje, obasjava i otvara vam se u svoj svojoj snazi i ljepoti. Jednom kada vas BLUES obuzme, vjerujte mi, nikada više vas ne ostavlja same.

Ovakva okupljanja jasno potvrđuju ove moje rečenice od početka druge večeri 2nd ZIBFa pa do kraja osjeća se taj stalni 'moving', osjeća se taj postupno narastajući  'mojo', koji iz nastupa u nastup raste, ima silazne i uzlazne amplitude, ali bezuvjetno snažno djeluje na sva naša osjetila. Never 2 Late u dvorani i Neven Dužević na akustičnoj bini otvorili su ovu ugodnu večer i prostor SC-a dobro ispunjen ljudima, kojima je  blues u srcu, ali i mnogim drugima koji vole jednostavno dobru glazbu.

Prvo jače uzbuđenje izazvali su The Downstrokes, odličan blues bend snažnih instrumentalista, predvođenih odlično raspoloženim Nebojšom Buhinom, ali tu svakako moram još spomenuti izvrsnog pjevača, te mladog čovjeka za bubnjevima (još samo jedan dokaz, kako mladi glazbenici sigurno i odmjereno sviraju ono što vole i to čine doslovno fantastično…SVAKA ČAST !). Na akustičnoj sceni Angels Of Blues: 4 mlade dame čini mi se odlično glazbeno potkovane unijele su živost među publiku izvodeći poznate covere. Još jedna potvrda da pravilno odabranim glazbenim brojevima teško može biti promašaja. Samo naprijed!

U dvorani Ivica Kostelić & TBB (Božić, Pišta, Leikauff, Mijač i Krkač) sigurna i uigrana ekipa, bez ikakve dileme snažna su potpora najboljem bluezeru među skijašima i najboljem skijašu među bluzerima. Ivica Kostelić zaista me ugodno iznenadio i priznajem na njemu se vidi veliki napredak, osobno mislim da mu blues puno bolje leži nego, npr. klasični r 'n'r. Na bisu izvodeći legendarnu Mannish Boy pokazao je izuzetnu sigurnost, odličan vokal, a svirka gitare, pa uspoređujući ga sa npr. Steven Segalom, Hugh Lauriejem naš Ivica je i tu prvak! BRAVO!

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/06/zibf1/3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/06/zibf1/3m.jpg, Zagreb International Blues Festival, Center}

U &TD Caffeu kreće kratki nastup legende, velemajstora Eduarda 'Jimmy' Matešića, koji je svojim nastupom održao još jedan seminar na katedri rock 'n' blues akademije…fenomenalno, nadahnuto, virtuozno, ležerno i suptilno odabran repertoar i isti jednako tako prezentiran. Jedino što razglas nije uspio tehnički podržati glazbenika Jimmyjevog kalibra i reputacije. Volio bih ga slušati cijeli koncert, jer nakon nekog  vremena, umjetnik ulazi na višu razinu prezentacijske sposobnosti, ispunjen i okupan dragim nam tonovima, daje publici ono nešto …zbog čega na kraju krajeva i volimo taj i takav blues. Kapa dolje i duboko poštovanje maestro!

Odličan je ovo bio uvod u nastup glavnog headlinera današnje večeri ZIBF-a, u dvorani najavljuje se nastup Big Daddy Wilsona, glazbenika koji iza sebe ima sedam albuma, zadnji Love is the Key, 2009. godine snima za poznatu blues kuću Ruf Records. Ovaj mjesec ista diskografska kuća objavljuje mu novi album Thumb A Ride.

Onaj sinonim headliner sa početka ovog dijela priče, Big Daddy Wilson je apsolutno opravdao, sa svojim pratećim glazbenicima van serijskim gitaristom i odmjerenim basistom Big Daddy suvereno i znalački je vladao svojim nastupom, te je sve nazočne u punoj dvorani doveo do svojevrsnog vrhunca večeri.

Izvodeći blues, gospel, soul, boogie Big Daddy svojom odličnom svirkom udaraljki uz osobiti i baršunasti vokal, doslovno je osupnuo sve nazočne. Fantastična virtuozna svirka gitariste, svako malo dovodila je do ekstaze publiku koja je jasnim odobravanjem pratila glazbenike iz pjesme u pjesmu.

Po završetku ovog zaista odličnog i ispunjenog nastupa, publika je tražila još, tražila je bis... i dobila ga je. Oduševljenje je ispunilo dvoranu, ali i bića nazočne publike.

Trebalo je malo vremena da se saberemo, no nije ga bilo previše jer pred nama već su bili duo Hobo Blues iz Francuske. Ovaj blues duo prošle godine osvajali su  nagrade na prestižnim festivalima poput: Blues Sur Seine Festival i The Cahors Blues Festival.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/06/zibf1/1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/06/zibf1/1m.jpg, Zagreb International Blues Festival, Center}

Impresivnim glazbenim izražajem svoju glazbu dijele zapanjujućom energijom. Hobo Blues u svojim tekstovima govore o životu iz njihove perspektive, a njihova inspiracija je: hoboin' through the world. Nakon povratka iz Memphisa i Clarksdalea definitivno su odlučili i izabrali svoj pravac glazbenog izričaja: roots, roots and roots blues music. Wow, to su nam i pružili! Sjajna pjevačica svojim osebujnim vokalom neodoljivo me podsjeća na sjajnu Ninu Van Hor. Njihov nastup snažno i ekspresivno odaje sve one iskonske kvalitete roots glazbene baštine, čije je ishodište na Delti, ali jednako tako Hobo Blues prezentira upravo to bogatstvo na svoj originalni način.

Na samom kraju ove druge večeri 2nd ZIBFa nastupili su 44 Blues zagrebački bend čija osnova leži u Two For Blues, njihov prizemni glazbeni izričaj duboko je involviran u blues Delte. Kao i uvijek nastup ovih glazbenika odaje i zrači ozbiljnošću, kvalitetom i to bi već trebalo polučiti neki studijski glazbeni uradak. Dalibor i Damir odlični su glazbenici i još bolji izvođači, svojom spontanošću plijene pozornost publike (šteta što se publika na samom kraju osipala, ali najuporniji znaju da vrijedi ostati i isplatilo se: 44 Blues ponovo su odlično odradili svoj nastup. Jednako tako i novi pridruženi članovi, koji tvore ovaj band, definitivno imaju ono nešto. Pred njima bi trebali biti bolji i blistaviji dani. Od srca to im zaista i želim.

ZAKLJUČAK:
Možda se nekome čini gubljenje vremena, ali osobno znam da je to daleko od istine. Cijelu večer svi koji su došli primili su popriličnu porciju odličnog i nadasve toplog bluesa, sa željom da se večeras to sve još podeblja, a kako i ne bi: pa večeras nam na stage dolazi legendarni blues glazbenik one & only Charlie Musselwhite … ne mogu vjerovati. Što se čeka …svi u SC!



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici