Izvještaji
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/1m.jpg, Steve Lukather @ Best, Left} Njih šestorica kao da su ispali iz svemirskog broda Enterprise koji je skrenuo sa magistralnih zvjezdanih staza i u naš kutak svemira. Šest različitih fizionomija i imidža, kao skupljeni sa šest različitih planeta glazbene galaktike. Ipak, oni čine trenutačnu grupu predvođenu Steveom Lukatherom koji je za svaki slučaj, svjestan da vjerojatno nije kao samostalno ime dovoljno prepoznatljiv široj glazbenoj publici, u svim oblicima promidžbe predstavljan kao gitarist i vokal grupe Toto.

U skladu sa svojim porijeklom, koje sam im u ovom članku proizvoljno pridijelio, oni su se i spustili u prostor koji u Zagrebu najviše liči Enterpriseu, ako ga uspoređujemo sa svim onim mjestima na kojima obično očekujemo koncerte ovoga tipa, dakle u glamour diskoteke The Best. A ona je ipak pružila samo veću vizualnu nego auditivnu raskoš, jer od svih mnogih zvučnih kutija rasipanih po diskoteci, aktivne su bile samo one na relativno malom podiju ispred pozornice, pa su posjetitelji raštrkani po galerijama i separeima diskoteke zvuk slušali samo iz daljine, to jest iz dubine tog podija.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/2m.jpg, Steve Lukather @ Best, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Koncert je trajao, uključujući i dva bisa, oko dva i po sata i obuhvaćao je muziciranje u rasponu od čvrstog rocka do nježnih balada, od jazzy varijacija do solaža, naročito bubnjara i basista, od "žestokih" tema do otegnutih, na trenutke dugačkih improvizacija ili, šteta, pokušaja improvizacija. Repertoar se sastojao, za površne poznavatelje opusa grupe Toto i Stevea Lukathera, od manje poznatih skladbi, tako da su izostali svi općepoznati "hitovi". Ipak, dovoljan je broj posjetitelja, a takvi su bili okupljeni bliže pozornici, znao i taj repertoar, pa su na veliko zadovoljstvo i razdraganost Lukathera, mnogi sasvim solidno sudjelovali u interaktivnom izvođenju nekih skladbi.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/3m.jpg, Steve Lukather @ Best, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Da sada ne trošim riječi na očekivano dobre dijelove koncerta, jer to su oni dijelovi koji opravdavaju investiciju publike, nadam se da dijelim dojam s mnogim svjedocima ove predstave, da su najsolidniji i najpouzdaniji "radnici" bili oni iz čvrste i jasne ritam-sekcije, bubnjar i basist, a da su se ostali, dva gitarista, od kojih je jedan onaj zbog kojega smo došli na koncert, te povremeni treći gitarist, mali Trev Lukather, Steveov sin, te klavijaturist, na (preduge) trenutke gubili u "praznim hodovima" smišljanja improvizacija u kojima su se na po nekoliko taktova znali poslužiti i glazbom drugih autora, poput Santane ili čak i temom Over the Rainbow iz filma Čarobnjak iz Oza. Previše je bilo dijelova u kojima sviraju samo bubanj i bas, dok ostali čekaju na "pravi čas" za upad sa svojim dionicama, koje baš nisu bile ne znam kako raskošne. Za vrijeme tih "praznih hodova" više su se međusobno grlili i tapšali, nego radili i surađivali. Uz sve to, čak i kad su svirali, u zvučnoj slici naglašeno su dominirali (opet) bas i bubanj, dok su ostali, pa i vokal, bili previše stišani.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/4.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/4m.jpg, Steve Lukather @ Best, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Od zanimljivosti i atrakcija mogu se spomenuti trenuci vezani (opet) uz snažnog i radišnog bubnjara koji je jedno vrijeme svirao držeći jednom rukom mikrofon nakon što mu je sa stalka pao na instrumente, dok mu nije priskočio tehničar s jednoga od tri miks-pulta i izvukao ga iz nevolje. Ali bubnjar je dokazao da se nosi i s većim, doduše, insceniranim "nevoljama". Dio je svoje duge virtuozne solaže odsvirao vezanih očiju, pa čak i tako da su mu ostali članovi grupe povremeno izmicali dijelove baterije iz dometa njegovih palica, te se morao snalaziti samo s onim što su još ostavili pred njim. Druga je "atrakcija" bila neusporedivo manje uspješna. U jednom su se trenutku Steve Lukather i klavijaturist zamijenili za svojim instrumentima, ali ono što su izveli na taj način, pogotovo klavijaturist, koji je djelovao kao da samo proučava kako se svira to što je uzeo u ruke, nametnulo je pitanje koliko je ta "atrakcija" uopće bila potrebna. Ipak, publika je bila strpljiva, pa je to mirno "otrpjela".

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/5.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/5m.jpg, Steve Lukather @ Best, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Izvođači su se na bini dobro zabavljali, glazbeni sladokusci koji su očekivali više svirke i zvuka zabavljali su se nešto manje, ali sve u svemu, publika je korektno ispratila koncert i dala do znanja izvođačima da ih cijeni i prihvaća.

Na prvom od ukupno dva bisa Lukather je iznenadio izborom skladbe za taj bis. Tko bi se tome nadao! Naime, sve dok nakon dugačkog instrumentalnog uvoda nije zapjevao, izgledalo je kao da se sviranje razvija tako da frapantno oponaša strukturu i tonove skladbe Shine On You Crazy Diamond grupe Pink Floyd. Iz sekunde u sekundu sve je više "vuklo" na nju, a da ipak i jest i nije bila ona, sve dok Steve nije zapjevao i onda je bilo sasvim jasno da je to upravo ta skladba, samo obrađena, aranžirana, doživljena i izvedena na način Stevea Lukathera i njegovih glazbenika. Na drugom bisu Lukather je pokazao da u svom repertoaru ima i suptilne, nježne i tihe pjesmice koje pjeva samo uz pratnju akustične gitare (The Road Goes On, iz repertoara grupe Toto).

Uostalom, na kraju možemo i nabrojiti skladbe sa set liste ovog koncerta, odnosno, da bude što autentičnije, donosimo fotografiju set liste sa poda pozornice. U popisu skladbi uočit ćemo pet skladbi s Lukhaterovog do sada posljednjeg solo albuma, Ever Changing Times objavljenog 28. veljače 2008. godine:

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/6.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/04/steve/6m.jpg, Steve Lukather @ Best, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Ostale fotografije s koncerta pogledajte u galeriji PhotoGuardian



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici