×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2008/09/u23d/U23D_poster.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2008/09/u23d/U23D_posterm.jpg, U2 3D poster, Left} U2 je oduvijek prednjačio s idejama kako na glazbenom polju tako i na popratnima pa i na onima koja na kraju nemaju veze s glazbom. Najnovija ideja uvlači filmsku revoluciju u kinodvorane, a odaziva se na ime U2 3D. Kako to zapravo izgleda? Ispred mene hrpa mladih ljudi pjeva iz sveg glasa s rukama u zraku. Bljesak. Vrat bas gitare strelovito prolazi mimo mene. Bljesak. Ruka toliko blizu mog lica da je poželim uhvatiti. Bljesak. 3D tehnologija u kombinaciji s koncertnim filmovima je možda još na klimavim nogama, ali ovim uratkom napravila je prve samostalne korake prema široj kino-publici i dokazala da možete biti na vrhunskom koncertu vrhunskih majstora, a sve to u kinodvorani sa svemirskim naočalama na očima.

U2 3D svoju hrvatsku premijeru imao je 25. rujna, a dalje se prikazuje u Cinestarima u Zagrebu, Rijeci i Zadru (od listopada) te u Broadwayju u Splitu. Film je sniman 2006. godine za vrijeme posljednje turneje grupe U2 (Vertigo tour) i to u periodu kada su koncerti svirani u Južnoj Americi, a za spektakularnu realizaciju filma, koji u finalnoj verziji traje 85 minuta, krivi su višegodišnji suradnici U2-a Catherine Owens i Mark Pellington. Veliku premijeru film je imao u siječnju ove godine na Sundance Film Festivalu, a još od praizvedbe u svibnju 2007. u Cannesu, film kupi nevjerojatno dobre kritike i biva očekivan s nestrpljenjem.

U2 3D Trailer - Video

Radi se o čistom koncertnom filmu s poprilično očekivanom setlistom koju većinom krase mnogima poznate uspješnice U2-a sve od uvijek aktualnih New Year"s Day i Sunday Bloody Sunday preko upečatljivih i glasnih Pride (In The Name Of Love), With or Without You i Where The Streets Have No Name pa do novijih Vertigo, Love And Peace Or Else i Sometimes You Can"t Make It On Your Own. Film nije ni sniman isključivo za poklonike grupe pa je „ziheraškom koncertu“ pridodana treća dimenzija upravo u svrhu upoznavanja šire populacije sa sve više nadirućom 3D tehnologijom i njenim čarima. O samoj glazbeno-scenskoj izvedbi riječi su suvišne pogotovo za one koji znaju o čemu govorim kad spomenem ZooTV i PopMart – gigantska pozornica, publika koja zborno pjeva svaku stvar, bend koji je godinama po pitanju koncerata u cvijetu mladosti, nevjerojatan video zid... tijekom cijelog filma teško je odabrati ono na što biste prije obratili pažnju. I još k tome sve je trodimenzionalno.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2008/09/u23d/bono.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2008/09/u23d/bonom.jpg, Bono, Center}
(Klikni na sliku za uvećani prikaz)

Da nam maksimalno približi ugođaj U2-ovog koncerta pobrinuo se 3ality Digital čija je ekipa snimila preko 100 sati materijala svim tada raspoloživim 3D kamerama – njih čak 18. 3D tehnologija kod snimanja filmova postoji doduše već neko vrijeme, ali ova 3D tehnologija je nešto posve novo jer radi na principu filtriranja boja, a ne na principu polarizacijskog svjetla zbog čega smo, prilikom duljeg gledanja, mogli patiti od glavobolja. Upravo ova nova 3D tehnologija jest ono što čini ovaj koncertni film jedinstvenim i što ostavlja prostora za nadu da će ovakvi uradci sve češće nalaziti svoj put do kinodvorana. Ako tome još pridodamo i činjenicu da se radi o koncertnom filmu grupe U2, svaka daljnja preporuka postaje nepotrebna. Svejedno – bili okorjeli fanatik ili netko tko je za U2 čuo negdje slučajno, ovo je film prevrijedan pažnje i, ako imate priliku, svakako pogledajte!

Making of U2 3D - Video


Setlista:

Vertigo
Beautiful Day
New Year"s Day
Sometimes You Can"t Make It On Your Own
Love And Peace Or Else
Sunday Bloody Sunday
Bullet The Blue Sky
Miss Sarajevo
Pride (In The Name Of Love)
Where The Streets Have No Name
One
The Fly
With Or Without You
Yahweh