Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U Centru za kulturu Čakovec 22. je rujna nastupio Dixieland band Čakovec. Bio je to slavljenički koncert nazvan “Naših 25 godina”. Koliko cijeni njihov rad i doprinos gradu, Čakovčani i njihovi gosti pokazali su došavši u velikom broju u dvoranu kako bi im čestitala pljeskom, ali i osobno. Naime, biti u njihovom društvu je garancija mentalne terapije. Dečki istinski uživaju u glazbi koju sviraju, a svoju strast i opuštenost sugestivno prenose na publiku. Sudeći prema reakcijama prisutnih Band je miljenik Čakovčana, oni su ponosni na svoje sugrađane koji sa strašću, velikim entuzijazmom i marljivošću pristupaju bavljenju glazbom koju obožavaju. Ansambl je i svojevrsni veleposlanik Čakovca. Svoj je grad predstavljao diljem Hrvatske i Europe održavši do sad oko dvjesto pedeset koncerata. Zapravo grad Čakovec se diči djelovanjem ovog sastava, on je simbol grada, sastavni dio njegove kulturne i turističke ponude. Predivno je bilo vidjeti zajedništvo koje se dogodilo te večeri, osmjehe na licima ljudi, susrete, ne samo s glazbenicima. Naime, obuzeti pozitivnim ugođajem prisutni se poslije koncerta još dugo nisu razišli. Upravo je pozitiva najvažnija karakteristika djelovanja Dixieland banda Čakovec. Ta vedrina, radost druženja i muziciranja, ne osjeća se samo u međusobnom ophođenju na pozornici nego i izvan nje, ali i u njihovim izvedbama koje su prpošne, razigrane, ispunjene duhovitim dosjetkama i glazbenim dijalozima.

dbc

Mentori iz sjene

Dixieland band Čakovec je vesela družina koja ima široku klupu. Puno mladih glazbenika čeka u redu da ulete u postavu i zasviraju. Naime ovaj je ansambl svojevrsna glazbena akademija. Oko njega se okupljaju i oni koji možda nikad neće svirati dixieland, ali uz iskusne glazbenke uče o glazbi, stječu iskustva, postaju bolji glazbenici. Mnogi od polaznika “akademije” danas djeluju kao sidemani ili vođe sastava i uvijek naglašavaju koliko im je važno bilo svirati dixie, slušati ovaj ansambl i biti aktivan u tom miljeu. Uz njega su, osim instrumentalističkih vještina, učili sve ono što nije na programu obrazovnih glazbenih institucija, a važno je za djelovanje svakog glazbenika: kako slušati, kako glazbeno komunicirati, kako se predstaviti publici, kako komunicirati s publikom,kako osmisliti program za koncert, kako dogovoriti koncert, kako organizirati turneju, kako promovirati koncert. To se u ovom okružju, zapravo, događa spontano, bez predumišljaja da je poduka, ali uz iskusnbe glazbenike usvajaju sva ta znanja. Glazbenici iz Dixieland banda Čakovec zauvijek će biti njihovi mentori, oslonac, savjetnici kojima se uvijek mogu vratiti i dobiti odgovore na pitanja o svemu što im je potrebno.

Važnost ovog ansambla je i u očuvanju tradicije jazz glazbe, dixielanda koji je kod nas manje zastupljen, ali u svijetu postoje mnogobrojni ansambli i festivali koji se bave isključivo tom glazbom. Zato su njihovi koncerti, osim što su dobra zabava, i edukativnog karaktera. U svim tim prigodama izvode skladbe što su ih snimili za svojih pet albuma: “No. 1”, “No. 2”, “Home”, “Sretan Božić” i “Christmas Tree”, ali one koje su nove na njihovom repertoaru, a uvijek ih ima. Zato je važno podržavati sastav koji je posvećen toj glazbi i kod nas.

dixieland band cakovec 3

Budućnost ansambla

U prvom dijelu koncerta nastupila je stara garda: trubač Marjan Novak, koji je predsjednik udruge Dixieland band Čakovec i glavni organizator, klarinetist i umjetnički voditelj ansambla Ladislav Varga, trombonist Daniel Čok, klavirist Davor Žerjav, gitarist Marko Žerjav, bas gitarist Ferdinand Buhanec i bubnjar Filip Krznar. Nakon uvodne izvedbe skladbe “Bei Mir Bist Du Schon” koncert je najavio Mirko Fodor koji ga je nastavio voditi po segmentima, na svoj prepoznatljiv, duhovit način, ali informativno i afirmativno. Naime koncipirali su ga tako da predstave nekoliko segmenata karakterističnih za njihovo djelovanje te da na video zidu prikazuju fotografije snimljene tijelom dvadeset i pet godina djelovanja.

dixieland band cakovec kovacicek fodor 1

Bile su to, između ostalog, izvedbe traditionala i standarda, skladbi iz ranog razdoblja jazza, onom u kojem je dixieland bio na vrhuncu kao jedna od najvažnijh glazbi za zabavu. Uz spomentu, uvodnu skladbu, bile su to “Good Night Ladies”, “River Boat Party”, “Swanee River Dixie”, “Saratoga Swing”, “Old McDonald” i “Lady Be Good”. Koliko su to lijepe i zabavne teme, toliko su aranžmani koje je za ansambl priredio klarinetist Ladislav Varga, njegov umjetnički voditelj. Radi se o muzikalnim i domišljatim obradama majstora koji je iskustvo stjecao godinama vodeći istodobno i Big band Čakovec.

Varga je glavni akter i u drugom segmentu djelovanja - autorskim skladbama. Naime Dixieland band Čakovec izvodi i skladbe svojih članova, zapravo one koje su Varga i neki drugi članovi napisali u skladu sa spomenutim stilom. Ovom prigodom izveli su njegove “Mir i dobro”, “Matilda”, “MD Dixie”, “Mlinar Man” i “Jankec i zug”. Također, na koncertu je prikazan video s njegovom skladbom “Rozina”.

U nastavku koncerta postava se mijenjala, a pridružili su se glazbenici koji su budućnost ansambla: klarinetist i saksofonist Antun Horvat, trubač Mario Magaš te gitaristi Hrvoje Šenjug i Jan Samaržija.

dixieland band cakovec kovacicek fodor 2

Ljepote i anegdote

Za stvaralaštvo Dixieland banda Čakovec važne su i suradnje koje je ostvario s renomiranim umjetnicima i zabavljačima. Primjerice kao gosti uz njih su nastupali vibrafonist Boško Petrović, trubač Ladislav Fidri, glumac i stand up komičar Željko Pervan, meteorolog Zoran Vakula te pjevači Zdenka Kovačiček i Stjepan Jimmy Stanić. Ovom prigodom u dijelu koncerta pridružila im se Zdenka Kovačiček, svestrana pjevačica koja s lakoćom i uvjerljivo interpretira razne stilove, od popa preko rocka i bluesa do jazza. Ovaj put prilagodila se ranom jazzu u izvedbama hitova iz toga doba kao što su “Basin Street Blues”, “Mack the Knife” i “Hello, Dolly!”. Bio je to pravi potez, publika je dodatno živnula, a glazbenici su dobili novi polet. Naime, osim što se sjajno stopila s Bendom i prilagodila stilu, Zdenka Kovačiček je dala svoj pečat, prepoznatljivost. Iskra je frcala - grč, rašpa, vrisak... - sve po čemu je poznata i jedinstvena, ugradila je u svoje izvedbe, ne samo improvizacije nego i teme, uvijek s mjerom, ukusom, ljepotom i zanosom. Upravo su njezina sola bila sjajna, ne samo kao nadogradnja temi već i kao posveta velikim jazz pjevačicama poput Elle Fitzgerald. Njezine scat improvizacije toliko su uzbudljive i intrigantne, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Potiču na razmišljanje o tome zašto danas nema puno scat improvizator(a)ica na jazz sceni, zašto se mladi pjevači(ce) ne usude scatati. Ipak je to zahtjevna disciplina i nije lako pjevati scat i biti uvjerljiv.

dixieland band cakovec kovacicek fodor 2

Pjevao je i Mirko Fodor koji je također razgalio publiku. U izvedbama popularnih skladbi “Blueberry Hill” i “Buona Sera” pokazao je svoju šoumensku snalažljivost, ali i sklonost ranom jazz izričaju, što je pokazao i oponašajući Louisa Armstronga. I finale je bio slavljenički. Na pozornicu su izašli svi sudionici programa i spontano zapjevali pupularnu pjesmu “All of Me”, a potom i “Yes Sir, That's My Baby”.

Ovim koncertom Dixieland band Čakovec je tek djelomično podsjetio na svoju bogatu karijeru. Na nju će detaljnije ukazati monografijom “Dixieland band Čakovec - naših 25 godina” koja će biti uskoro objavljena. Osim teksta o početku bavljenja jazzom u Čakovcu, u monografiju će biti uvršteni podaci o djelovanju ansambl, mnogobrojne fotografije s nastupa i putovanja, plakati, programske knjižice, novinski i internetski članci, životopisi i fotografije članova ansambla, diskografija, zapisi o televizijskim nastupima, anegdote... Što im možemo poželjeti osim još puno anegdota - i naravno, prepričavanja tih anegdota s puno smijeha, veselja, pozitivnih vibracija, pozitivne glazbe - jer Jazz band Čakovec je sve to.

Preuzeto iz Novog lista od 1. listopada 2023.

dixieland band cakovec zdenka kovacicek

 

marjan novakjadislav varga