Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U organizaciji Etnografskog muzeja Split 23. je rujna u ovoj uglednoj kulturnoj ustanovi održan tradicionalni godišnji koncert posvećen rođendanu Sant Johna Coltranea, jednog od najvećih glazbenika u povijesti jazza. Nastupio je sastav Klasična hrvatska četvorka koji je utemeljen upravo za s tom namjerom. Tijekom osam sezona sastav je, s povremenim izmjenama u postavi, svake godine održao tematski koncert, uglavnom predstavljajući legendarne Coltraneove albume, među ostalima “A Love Supreme”, “Live at the Village Vanguard”, “Ole Coltrane” i “Crescent” te je snimio album “Wes Meets Trane” kojim je podsjetio na njegovu manje poznatu suradnju s gitaristom Wesom Montgomerijem.

Duhovni aspekt

Ovom prigodom usredotočio se na glazbu s albuma “Giant Steps”, jednog od njegovih najpoznatijih. Zapravo taj je album kultno ostvarenje jazz diskografije, a posebice je važan jer je otvorio novo poglavlje u Coltraneovoj karijeri, na koju se odrazio na nekoliko razina. Naime njime je započeo suradnju s diskografskom kućom Atlantic za koju je 1960. i 1961. objavio četiri važna albuma. Osim toga, tada je prekinuo suradnju s Milesom Davisom s kojim je svirao od sredine 1950-ih i s kojim je, nekoliko mjeseci prije ovog, snimio kultni album “Kind of Blue”. Iako je i prije snimao kao vođa sastava, ovaj album izbacio ga je u orbitu u tom kontekstu, ali i kao respektabilnog autora. Naime, neke od skladbi s ovog albuma, pimjerice “Naima”, “Mr. P.C.” i “Giant Step”, ali i neke druge, postale su standardi jazz glazbe. Mnoge od njih donose dubok osobni pečat jer posvećene su njemu najdražim osobama, primjerice, osim dvije već spomenute, “Cousin Mary” i “Syeeda's Song Flute.

Sve su to razlozi zašto tu glazbu možemo zvati svetinjom u svijetu jazza i zato je pred onima koji je danas žele svirati velika odgovornost. Naime, tu glazbu ne može svirati svatko. Za to je potreban poseban feeling, posvećenje, shvaćanje duhovnog i filozofskog aspekta Coltraneove glazbe. Očito je da su glazbenici iz Klasične hrvatske četvorke proučili i usvojili taj jezik i da njegovu glazbu sviraju motivirano i s uvjerenjem. Ovom prigodom Coltraneu su svojim izvedbama čestitali saksofonist Saša Nestorović, pijanist Hrvoje Galler, kontrabasist Saša Borovec i bubnjar Šimun Matišić, glazbenici koji su se ustalili u postavi kvarteta i s vremenom postali kompaktna četvorka.

Lansirani u raketi

Svirali su poletno i s posebnim žarom. Bilo je zanimljivo promatrati prisutne u publici, koji su bili potpuno očarani, koji su obuzeti glazbom činili nekontrolirane trzaje, a ponekad bili i katapultirani iz svojih stolaca. Poslije koncerta komentari su bili: “Bilo je božanstveno!”, “Kao da su bili lansirani u raketi...!” Osim što su proniknuli u duh te glazbe svi su i sjajni solisti, a u ovom programu imali su puno prostora da iskažu svoje visoko improvizatorsko umijeće. Briljirali su i u dodatku, u izvedbi Coltraneove skladbe “Come Up, Come Down” koja je zauzela mjesto u programu prema savjetu producenta i organizatora ciklusa Silvija Braice. Pun pogodak jer potaknula je članove Četvorke da se još više razmašu i razgale srca prisutnih.

Svaki njihov sljedeći koncert donosi još bolju svirku, nova uzbuđenja, i zato je šteta što sastav ne svira češće. Iako je utemeljen za slavljenje Coltraneovog djela mogao bi puno pružiti i u drugim situacijama. Do tada, bio je ovo još jedan od koncerata u Etnografskom muzeju Split koji na primjeren način podsjećaju na djelo velikana jazza koji je od štovatelja prozvan svecem. I dok publici još bride dlanovi organizator već najavljuje obilježavanje 24. Coltraneovog rođendana na kojem će se Klasična hrvatska četvorka pozabaviti glazbom s njegovog albuma “Transition”, još jednog veličanstvenog djela.

Preuzeto. iz Novog lista od 27. rujna 2023.