Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Skunk 29 of 49

Nakon što su početkom ove godine objavili album „25live@25“, Skunk Anansie su krenuli na turneju kojom obilježavaju i slave 25 godina benda. U sklopu ove turneje jučer su, 27. srpnja 2019., održali i koncert za pamćenje na zagrebačkoj Šalati. Predgrupa im je bila Lovely Quinces, ovoga puta u obliku cijelog benda.

Publiku koja se tek počela okupljati pokušala je ugrijati Lovely Quinces, simpatična kantautorica Dunja Ercegović, koja je samo za ovu priliku okupila četveročlanu supergrupu (Dimitrije i Mark na gitarama, Anja i Leonard na basu i bubnju). U pola sata nastupa odsvirali su pjesme iz novije, električne faze Dunjinog stvaralaštva („Meet Me In Moscow“, „Nostalgia“ i druge). Instrumentalno su me na trenutak podsjetili na Bowieja (gitara iz pjesme „New Killer Star“) i Pixiese, ali Dunja je bila komunikativna i simpatična, zahvalila svima, naglasila kako im je velika čast nastupati prije Skunk Anansieja, tako da su potisnuli dojam, nadam se samo moj, blagog nedostatka uvježbanosti.

Skunk 12 of 49

Skunk Anansie su s nastupom započeli petnaestak minuta iza 21h. Dok je iz razglasa treštao divlji sintetički ritam, na jednostavnoj pozornici obasjanoj crvenim reflektorima stvorili su se članovi benda i krenula je pjesma „Charlie Big Potato“, kojom i inače otvaraju koncerte na ovoj turneji. Prve tri pjesme odsvirali su bez obraćanja publici i netom pošto sam pomislio kako će odraditi koncert profesionalno ali bez emocija i kontakta s publikom, tijekom treće pjesme karizmatična pjevačica Skin sišla je među nazočne koji su je doslovno počeli nositi na rukama, dok je ona dovršavala zahtjevne dionice pjesme „I Can Dream“. Uslijedio je očekivani usklik: „Zagreb, are you ready?“ i obećanje kako će ovo biti „extra special night“. Nije trebalo dugo kako bi se uvidjelo da to nije samo prazno obećanje, jer su u idućih sat i pol vremena „Skunk Anansie“ nanizali hit za hitom, obuhvativši sve bitno što je obilježilo njihovu bogatu karijeru tijekom koje su izdali šest albuma, mnogo EP-a, jednu kompilaciju i dva live albuma. Setlista je brižno osmišljena, koncert je imao uvod, razradu, kulminaciju i kraj, a u eksploziji svijetla i ritma našlo se za svakoga ponešto: žestokih i brzih stvari, emotivnih i duboko proživljenih laganijih pjesama, pop-rock stvari bliskih dance glazbi, te ponovno žestokih, hard-rock pjesama, kao i onih bliskih R&B-ju, alternativi i indie glazbi.

Skunk 28 of 49

U nekom od brojnih obraćanja publici Skin je rekla da su već mnogo puta planirali doći u Hrvatsku, ali da bi uvijek morali otkazati zbog njezinih zdravstvenih razloga. Posebno je najavila novu pjesmu „This Means War“, singl koji su izdali ovaj mjesec. Tijekom izvedbe ritmične „Twisted“, Skin je ponovno ušla do sredine stajanja, plesala i pjevala zajedno s oduševljenom publikom. Četveročlani bend (Cass, Ace, Mark i dama koja je pomagala u ritmu s elektronskim bubnjevima i pjevala prateće vokale) uistinu je svirao besprijekorno, cijelo vrijeme. U nekoliko pjesama pridružila im se i Skin s akustičnom gitarom, defom i nekim velikim bubnjem, koji se efektno i brzo zatekao na pozornici tijekom pjesme „It's Fucking Political“ i jednako tako nestao. Posebno su mi dojmljive bile pjesme „Without You“, „Hedonism“ , „This Means War“ i „Intellectualise My Blackness“.

Skunk 47 of 49

U 22.30 završio je službeni dio koncerta, bacanje trzalica i mahanje oduševljenoj publici. Ali Skunk Anansie su se vratili na pozornicu još dva puta. Uz velike zahvale, Skin je predstavila članove benda koji je svirao „Highway To Hell“ u podlozi. A kasnije nas je uputila i na kupovanje majica i ostalih materijala, jer da taj novac ide njima kao bendu i da im omogućuje stvarati glazbu, te da ih pratimo na Instagrammu i njihovoj službenoj stranici. Nakon „Little Baby Swastikkka“, koja je definitivno izazvala pravu erupciju oduševljenja, uslijedilo je još slikanje benda s publikom, te oko 23h duboki naklon i kraj dugo očekivanog koncerta koji je sigurno ispunio sva očekivanja. Iz razglasa je puštena pjesma „Bella Ciao“ suradnja Skin i talijanskog rock benda Marlene Kuntz, a mnogobrojna publika se polako gibala prema izlazu. Skunk Anansie nastavlja sa svojom turnejom: večeras su u Beču, a sutra u Ljubljani i tako dalje. Ponovno su dokazali ono što se za njih i inače tvrdi, a to je da su doista nenadmašan, vrhunski izvježban live-band.

Setlista:

Charlie Big Potato
Because of You
I Can Dream
All In the Name of Pity
You'll Follow Me Down
My Ugly Boy
Twisted (Everyday Hurts)
Cheap Honesty
Weak
Love Someone Else
I Believed In You
Without You
Hedonism (Just Because You Feel Good)
This Means War
Intellectualise My Blackness
Yes It's Fucking Political
Tear the Place Up

Bis:
Secretly
What You Do For Love
Highway to Hell (AC/DC cover)
The Skank Heads
Little Baby Swastikkka



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima