Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 4868

Kako postaviti ogroman stadionski rock bend u tako mali prostor s toliko produkcijskih ograničenja? LAA su napravili krvavi posao smjestivši Foo Fighterse u pulsku Arenu. Za bend poput njih, nastupati u tako malom rimskom amfiteatru starom više od 2000 godina nije stvar isplativosti već stvar prestiža.

Otvorivši nastup s "Everlongom" koji se večer prije našao posljednji na setlisti, publika je već gorila, a do kraja pjesme, Daveu Grohlu ni kosa, a ni majica više nisu ostale suhe! Ne znam kakva je atmosfera vladala na tribinama, ali dolje na parteru fanovi su bili izrazito euforični. Apsolutni hitovi nizali su se jedan za drugim i bend nije dopustio ni trenutak odmora. "Monkey Wrench", "Learn To Fly", "The Pretender", na kojem su pive letjele po zraku, činili su prvi dio setliste druge večeri, a Fightersi su demonstrirali kako zvuči pravi rock. Iako je ovo turneja kojom promoviraju svoj deveti studijski album "Concrete And Gold", s njega su odsvirali svega par pjesama ("The Sky Is A Neighborhood", aposlutno fantastičnu "Sunday Rain", bučnu "La Dee Da" i "Run"). Taylor Hawkins bio je poput divlje životinje na svom ogromnom setu bubnjeva, posve nezaustavljiv, pa je njegov višeminutni solo dobro došao kao predah publici.

IMG 4689

"Ponekad nam treba vremena da vas pozdravimo, ali to je zato što imamo zaista puno je*enih pjesama.", izjavio je Grohl rastežući žvakaću gumu u ustima. Kada je upitao koliko je ljudi prije bilo na Foo Fighters koncertima, pola je Arena je podiglo ruku. I tada je uslijedio onaj dio gdje svojom šarmantnošću potvrđuje koliko je dobar showman. Karizmatičan stav finog dečka s apsolutno zaraznim osmijehom ne ostavlja baš nikoga ravnodušnim. "Rekao bih da smo prvi put ovdje, ali svirali smo sinoć. Zato što smo prvi put ovdje, moramo pjevati sve pjesme, zar ne? Želite sve pjesme? To je 200 pjesama! A da vam odsviramo stare pjesme? Pjesme sa svakog albuma? To je 25 godina, motherfuc*ers!" Bio je to uvod u "My Hero" gdje se ponovio sing-along publike. Foo Fightersi su uzdrmali Arenu, ali doslovce. Na parteru smo osjetili vibracije koliko je publika skakala u žaru kada su svirali "These Days", "Walk", "Times Like These" i "All My Life". Jednostavno se morate diviti kada doživite nešto takvo. Kako sam pisala u nedavnoj recenziji Grohlove biografije, on je prije svega pravi ljubitelj glazbe pa je bilo logično da će Foo Fightersi odsvirati i nekoliko obrada kao posvetu onima koji su ih izgradili u glazbenike kakvi su danas ("Under My Wheels" Alicea Coopera koju je otpjevao Chris Shiflett, "Under Pressure" Queena i Bowiea gdje su Taylor i Grohl zamijenili uloge, kao i zafrkanciju "You're The One That I Want") ali i medley "Another One Bites the Dust – Imagine – Jump – Blitzkrieg Pop – Day-Oh" tijekom kojeg su predstavljeni članovi benda. Kao pravo iznenađenje došla je "For All the Cows" s njihovog debitantskog albuma, a jedan od posebnih trenutaka dogodio se Richardu iz Manchestera kojeg je Grohl izvadio iz publike i umjesto Taylora postavio za bubnjeve na pjesmi "Wheels". Oni nikad ne sviraju bis pa tako nisu ni ovaj put. Za veličanstvenu i nezaboravnu završnicu odabrana je "Best Of Me", no meni je na setlisti ipak nedostajala još i "Arlandria" za potpuni doživljaj. No dobro, kada bi cjepidlačili, koncert bi trajao puno više od tri sata ☺

IMG 4906

Prije dvije godine otišla sam na njihov koncert u Budimpeštu jer, realno, kolike su bile šanse da ih dočekamo u Hrvatskoj. No Papp László arena ne može se mjeriti s onime što smo doživjeli sinoć u pulskoj Areni. Karizmatičnu izvedbu Davea Grohla i Foo Fightersa vrijedilo je čekati, a pulski koncerti urezali su se u povijest! Nakon ovakvih nastupa razumljivo je zašto su Foo Fightersi jedan od najvećih bendova na svijetu. Njima ne trebaju nikakvi rekviziti, samo oni i njihovi instrumenti.

Ovih 14 000 u publici zaista su bili sretnici.

Setlista

Everlong
Monkey Wrench
Learn to Fly
The Pretender
The Sky Is A Neighborhood
Rope
Drum Solo
Sunday Rain
My Hero (Dave solo into full band)
La Dee Da
These Days
Guitar Solo / Under My Wheels (Alice Cooper cover) (Chris on vocals)
You're the One That I Want / Another One Bites the Dust
Imagine / Jump
Blitzkrieg Bop (Ramones cover)
Under Pressure (Queen cover) (Taylor Hawkins singing, Dave Grohl on drums)
Times Like These
Walk
All My Life
For All the Cows (First since Oct 2018)
Breakout
Wheels (w/ fan on drums)
Run
This is a Call
Best of You