Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Vanessa Rubin1

Koncert Jazz orkestra Muzičke akademije u Zagrebu u petak 17. svibnja u sklopu festivala Jazz.hr/proljeće započeo je s dvije instrumentalne izvedbe, kojima je orkestar dobio potrebnu sigurnost, prije nego je na pozornicu stupila zvijezda večeri, sjajna američka vokalistica Vanessa Rubin. Rubin je za čas osvojila publiku neposrednim pristupom i nesebičnom podrškom mladim glazbenicima. Voditelj orkestra i dirigent Saša Nestorović odlično je vladao orkestrom koji je djelovao uigrano i dobro reagirao na njegove poticaje. Studenti su izlazili na solaže, koje su bile pozdravljane od strane publike, dok je Rubin punu dvoranu "Blagoje Bersa" zarazila jazz groznicom, dok svi do jednoga nisu zaplesali na svojim mjestima. Jazz orkestar Muzičke akademije je napravio sjajnu atmosferu, a članovi orkestra su vidno uživali u nastupu. Nitko u publici nije ostao ravnodušan, a dvorana je bila ispunjena do zadnjeg mjesta.

Među publikom bili su i brojni izvođači s hrvatske scene koji su došli poslušati sjajnu Vanessu Rubin, a među njima je bio i Miro Ungar. Osvrnuo se i na važnost festivala Jazz.hr. "Velika je važnost da se redovno svake godine održava jazz festival u Zagrebu jer je to na neki način zalijevanje biljke koja se treba održati jer je to vrlo važno za glazbeni život Zagreba. Lijepo je da Jazz.hr i Hrvatsko društvo skladatelja uspijevaju dovesti toliko dobrih glazbenika. Nadam se da će se to i nastaviti", istaknuo je. Osvrnuo se i na Jazz orkestar Muzičke akademije.

Vanessa Rubin

"To je sjajno! Nevjerojatno je da su ta djeca sposobna svirati tako teške i komplicirane aranžmane. Vođeni su majstorskom rukom. Nestorović je od njih u kratko vrijeme stvorio tako dobar bend da nisam mogao vjerovati", kaže Ungar i dodaje kako je Vanessa Rubin bila odlična. "Sjajan je vokal i nemam ništa negativno za reći, samo pozitivno. Bez jedne falš note je odradila koncert, a zaista zahtjevne aranžmane je pjevala", zaključio je Ungar.

Festival Jazz.hr/proljeće nastavljen je u Kontesi koncertom Scat Circle Lele Kaplowitz, a u subotu 18. svibnja nastupa Black Art Jazz Collective. Njihove se izvedbe zasnivaju na tradiciji hardbopa 1950-ih i 1960-ih, ali uz pristup postbopu koji im omogućava manevarski prostor da svojom glazbom, osim afroameričkog glazbenog nasljeđa, dotaknu i suvremenije stilove poput funka i hip- hopa. U nedjelju 19. svibnja će se u dvorani HDS-a s početkom u 11 sati održati glazbena radionica Black Art Jazz Collectivea.

Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.