Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

a

Rijetko kada bend ostavi dojam kao da je savršeno primjeren za pozornicu na kojoj nastupa. Najcešće vidimo ili bend koji svira pred polupraznim dvoranama nakon što precijene svoju popularnost na tom tržištu ili bend koji vrlo brzo rasproda dvorano te ostaje žal što nisu pokušali ciljati malo više. Algiers i Močvara kao da su bili stvoreni jedno za drugo. Možda bi bend privukao pokojeg posjetitelja više da su svirali u nešto popularnijem terminu (čitaj: vikendom), ali za potrebe koncerta u utorak navečer, teško da su mogli izabrati prigodniju dvoranu od Močvarine.

Frontman Franklin James Fisher se od prvih taktova „Death March“ nametnuo kao centralna točka njihovog nastupa, bez ikakvih poteškoća skačući iz rock voda u soul i gospel, povremeno mirno sjedeći za klavirom, povremeno iživljavajući se na mikrofonu. Posebne pohvale zaslužuje i ritam sekcija, posebice bivši bubnjar kultnog britanskog indie benda Bloc Party Matt Tong, čiji su bubnjevi fantastično odzvanjali Močvarom.

a

Iako je bend vrlo rano, već u drugoj pjesmi, ispucao svoj dosad najveći hit, sjajnu „The Underside Of Power“ s istoimenog drugog albuma, kako je koncert odmicao kvaliteta nastupa i zvuka je samo rasla. Počastili su nas i jednom dosad neobjavljenom pjesmom, čije ime nažalost nisam uspio uhvatiti, a nju su najavili singalongom koji je publika objeručke prihvatila. Bend kroz svoju glazbu nikad nije bježao od političkih tema, prije svega borbe protiv rasizma pa su tako i na zagrebačkom koncertu u pozadini nalazili transparenti sa sloganom Crnih pantera, a izmedu pjesama smo, između ostalih, čuli i govore njihovog člana Freda Hamptona.

Među favorite s nastupa posebno treba izdvojiti jezivo dobru izvedbu „Irony. Utility. Pretext.“ s njihovog debitantskog albuma te „Black Eunuch“ s drugog od dva bisa koja su izveli, na kojeg su čekali taman dovoljno da dio publike počne kretati prema izlazu. Osim izuzetnih vokalnih sposobnosti, Franklin je demonstrirao i suptilan smisao za humor predstavivši bend pred kraj koncertao kao TV On The Radio, ali šala ipak nije naišla na reakciju kakvu je zaslužila.

a

U nešto više od sat i pol svirke pokazali su kako se opravdano smatraju jednim od najinteresantnijih novih imena na rock sceni zadnjih godina te uz prošlogodišnji nastup na istoj lokaciji te sutrašnji (odnosno jučerašnji u trenutku pisanja ovog izvještaja) koncert u Šibeniku stvorili bazu fanova koja će ih nagovoriti da se još pokoji put vrate.