Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 5917

Sinoć je tristo-četiristo ljudi u krcatoj Močvari svjesno došlo da im se probuše uši.

Ako je nekom i ostalo sluha poslije njihovog nastupa na Super Uhu prije dvije godine, sinoć je i taj propust ispravljen. Lightning Bolt je publici ostavio zujanje u ušima koje ih još dugo neće napustiti.

IMG 6610

Dvojica Briana, Chippendale i Gibson, pokreću Lightning Bolt 1994. godine, kada su obojica pohađali školu dizajna u Rhode Islandu, te vrlo brzo grade mitski status najbučnijeg i najbrutalnijeg rock dua na planeti. Poznati su po tome što obično sviraju na podu kluba, okruženi publikom, no zbog neočekivanog broja posjetitelja ovoga puta nažalost nismo imali prilike prisustvovati ovakvoj postavci.

Chippendale, underground heroj kojeg često upoređuju sa Zachom Hillom, poznat je po svom specifičnom bubnjarskom setupu, gdje su tomovi i snare paralelno ispred njega i koji mu omogućuju nevjerojatnu brzinu navigacije. Osim neuobičajene postavke bubnjeva, Chippendaleovi vokali prolaze kroz telefonski mikrofon ugrađen u neljudsku masku koja izgleda kao da mu se meso topi s lica. Dok on udara po bubnjevima s tako kaotičnom neuhvatljivom preciznošću i monstruoznim prisustvom energije, Gibson s druge strane bine stoji skoro nepomično, dok mu nad glavom visi golemi zvučni zid koji ruši sve pred sobom.

IMG 6156

Njegov bas radi sintetički noise u rasponu od feedback vrištanja, psihodeličnih ambijentala ili garažnih rifova, a često i sve zajedno. Lightning Bolt topi žanrove, sve što sviraju provučeno je kroz takav bučni val da je ta silina glavna odrednica njihova izraza. Promjene ritmova, mjera, brzine, dinamike - sve isporučeno nemilosrdno i na granici fizičkog bola, a za hrabre i naivne bez čepića za uši, nekad i preko granice. Buka je zastala svega par puta kada bi se Chippendale delayom obratio publici, čisto da bi osvježenu publiku potom ponovo udario utisak jedva podnošljive glasnoće i nasilja.

Publika je tijekom cijelog koncerta bila prikovana za pozornicu u transu iz kojeg bi jedina razumna stvar bila pobjeći glavom bez obzira. Umjesto toga, Lightning Bolt je dokazao da će se ova publika vratiti pa makar i sa slušnim aparatima.

IMG_5851.jpg IMG_5894.jpg IMG_5917.jpg

IMG_6156.jpg IMG_6162.jpg IMG_6263.jpg

IMG_6292.jpg IMG_6428.jpg IMG_6465.jpg

IMG_6529.jpg IMG_6546.jpg IMG_6610.jpg

IMG_6660.jpg