Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

ocean

Ove subote smo u zagrebačkoj Močvari imali prilike doživjeti pravi post-metal spektakl uz dva kultna benda, The Ocean i Rosetta, njemački i američki nosači teškog zvuka koji su se ove jeseni odlučili ujediniti snage na europskoj turneji.

Večernji koncert su otvorili Rosetta počevši točno u 21 sat, precizno i točno kako je najavljeno na satnici. Ovo je već njihov četvrti nastup u Zagrebu, drugi u Močvari nakon 2016. godine, dok su prva 2 puta svirali u AKC Medici. Dvorana Močvare je bila napola puna, što je bilo za očekivati za predgrupu. Setlistu su započeli pjesmom (Untitled II) s albuma Quintessental Ephemera iz 2015., te su nastavili u žestokom sludge tonu, dok su post-rock stvari bile svedene na minimum.

Zvuk je bio iznenađujuće kvalitetan (pohvale toncima), pa se tako Armineovo urlanje "iz petnih žila" moglo savršeno dobro razaznati kroz zvučni zid zujajućih gitara i gromoglasnih bubnjeva. Svirali su poštenih sat vremena i za finale završili epskom stvari "Qohelet" s njihovog zadnjeg albuma "Utopioid" iz 2017. Rosetta još tamo od ranih godina desetljeća na izmaku pokazuje kako se iz totalnog podzemlja ulazi u pore ljubitelja glazbe širom svijeta. Upravo su radovi „Gallileian Satellites“ te „Determenism of Morality“ oslikali stanje žanra nakon i za vrijeme raspada i dalje kultnih ISIS, dok noviji materijal, na valu popularnosti gore spomenitih, samo nastavlja taj trend.

Oko 22:15, cijela dvorana je popunjena, na pozornicu dolaze headlineri večeri, kolektiv The Ocean, predstavljaju se uz "dobro večer" s njemačkim naglaskom. Kreću vrlo žestoko s pjesmama s najnovijeg albuma "Phanerozoic I: Palaeozoic", koji se bavi prapovijesnim temam, nepto slično kao i Mastodon u ranim fazama, minus mistika. Tu su nekako bili  i podijeljeni, od kvalitetnih sludgerskih dionica od kojih se tresla cijela Močvara, do razočaravajućih clean vokala i pop refrena koji su zvučali poput nekog generičnog metalcorea.

Kvaliteta zvuka je bila također čista, kao i na Rosetti, pa su tako The Ocean odsvirali svoju setlistu koja je trajala preko sat i pol vremena uz bis, nakon kojeg su svoj nastup doveli kraju uz stvar "The Quiet Observer".

Solidan nastup oba bendova, no moglo je biti i bolje da su svirali pjesme s ranijih albuma koje su moderni klasici post-metala na razini legendarnih Neurosisa i Isisa, a manje komercijalnije orijentiranih novijih djela.

No ipak, većinu publike su činili vjerni fanovi koji su svejedno uživali u nastupima ovih dvaju bendovi koji su sada već veterani post-rock/sludge metal scene, pa se nadamo da će opet doći i počastiti nas melodijama starijih pjesama.

LAA je kroz cijelu godinu zauzet premium događanjima iz kreme moderne glazbe, a ovaj mali dragulj baš solidni odmak o nešto lakših nota, i perfektan način za zaokružiti ovogodišnji koncertni mozaik njihova rada.