Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

DSC 0594

Nakon Rovinja i Poreča, Pula je u zadnje vrijeme počela preuzimati status istarske prijestolnice jazza, pa se tako ove godine od proljeća održava program pod nazivom Backstage Live Pula, u kojem su već nastupili Christian McBride, James Carter Elektrik Outlet i Lizz Wright.

Nakon neuspješnog pokušaja da održi koncert u Istarskom narodnom kazalištu krajem lipnja (sramotni incident koji je prouzročila Croatia Airlines), kada je koncert otkazan doslovno u posljednji čas, kad je publika iz udaljenijih krajeva već pristigla u Pulu, Avishai Cohen je konačno došao 29. listopada, na kišni, olujni dan. Čini se da sumorno vrijeme nije obeshrabrilo fanove ovog sjajnog izraelskog basista, jer je kazalište bilo pristojno popunjeno. Cohen je nastupio s kvintetom s kojim na aktualnoj turneji izvodi repertoar sa svog novog albuma ''1971.'' (inače godina Cohenova rođenja), s time da je bubnjar potpuna prinova – naime, upravo je u Puli Cohen prvi put nastupio s Jamaleom Hopkinsom. ''1971'' predstavlja značajan stilski otklon od dosadašnjeg Cohenovog opusa (doduše prilično raznovrsnog) i nisu ga svi obožavatelji dočekali s oduševljenjem. Naime, ovim se uratkom Cohen najviše približio popu i rocku, ostavivši kontrabas sa strane i primivši se bas gitare. Riječ je o vrhunski odsviranoj i produciranoj glazbi, ali koja nije jazz. Inače sam Cohen tvrdi da ovo nije jazz album te priznaje da je uvijek volio i pop.

DSC 0601

Na koncertu smo ipak čuli neobičan miks utjecaja, od hebrejske i sefardske glazbe, soula i funka iz 1970-ih, do new agea, gospela i salse, dok su jazz i blues bili više u tragovima. Koncert je otvorila pjesma komponirana na stihove izraelskog pjesnika Nathana Altermana, na kojoj je Cohen zapjevao na hebrejskom. Cohen nije virtuozni vokalist, ali se njegov ugodni bariton dobro uklapa u sveukupno zvučno tkanje benda – inače na ''1970.'' glas mu je prominentniji nego obično na studijskim uracima. Prvih par pjesama ostavilo je malo distanciran dojam, no s vremenom se bend zagrijao i ta se energija onda prenijela na publiku, koja je sve više reagirala na svirku pljeskanjem i plesom. Publika koja je došla tu večer očito je znala na što dolazi i čini se da nije bilo mnogo razočaranih fanova Cohenovog jazz opusa i njegovih vještina na kontrabasu. Nismo čuli Cohena na kontrabasu, no povremeno se primio klavijatura, kao npr. na zanimljivoj, pomalo funky obradi tradicionala Motherless Child, koju je otpjevao prateći se na klavijaturama, u sklopu trodjelnog bisa. Zanimljivo je spomenuti da je Cohen počeo glazbenu edukaciju baš klavirom – naime, počeo je svirati klavir s 9 godina, a s 14 godina prebacio se na bas, nadahnut Jacom Pastoriusom, koji mu je bio uzor.

DSC 0633

Tragove latin jazza čuli smo u obradi klasika Vamos Pa'l Monte, poznatog u izvedbi Eddieja Palmierija, pjesme koju je Cohen puno slušao i koja mu se snažno utisnula, kako je rekao publici. Bilo je i političkih pjesama, kao što je Song of Hope, u R&B ritmu. Ipak, s najvećim oduševljenjem publika je dočekala izvedbu Seven Seas, starog Cohenovog hita (aranžiranog naravno u novom uhu), zapljeskavši na prvih par taktova.

Iako ovo nije bio reprezentativan uvod u osebujan stil Avishaija Cohena, čak se i kroz ove pop aranžmane mogao nazrijeti zanimljiv spoj bliskoistočnih, europskih i afroameričkih idioma, koji obilježava Cohenov izričaj. Ovo je bio najmanje jazzerski koncert od svih dosad održanih u sklopu ovog programa, a festival će zaključiti još jedna jazz glazbenica koja rado prelazi granice jazza, kantautorica Madeleine Peyroux, koja će u Puli nastupiti u nedjelju 9. prosinca.

DSC 0650