Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

6 hypocrisy by martina rusalka sestic

Početak prošlog tjedna u Budimpešti označio je zajednički koncert dvaju velikih imena death metal scene – Kataklysma i Hypocrisya – predvođenima karizmatičnim ličnostima Mauriziom Iaconom i Peterom Tagtgrenom. Osim njih na turneji nastupa i predgrupa The Spirit, mladi njemčki death/black metal sastav.

Kad sam gore već spomenula dva karizmatična frontmana, zanimljivo je kako su obojica podjednaki radoholičari. Maurizio ima svoj projekt Ex Deo, a uz to radi i kao manager brojim metal bendovima. S druge strane Peter Tägtgren neumorno producira, neki bi rekli i da „upropaštava black metal“ (o čemu bi se dalo satima raspravljati), a opet i ne nalazi previše vremena posvetiti se novom materijalu svojih primarnih bendova/projekata.

1 the spirit by martina rusalka sestic

The Spirit me vizualno dosta podsjetio na svoje sunarodnjake Der Weg Einer Freiheit. Jako pozadinsko svjetlo bez ikakve mogućnosti da vlastitim očima uopće vidite tko se skriva u sjeni nije mi nimalo sjelo za jedno koncertno predstavljanje. Ako su već htjeli svirati u potpunom mraku, onda su sva svjetla trebala biti pogašena. Osim toga i u glazbenom smislu jako sliče na Der Weg Einer Freiheit. Nije to loše jer se radi o sasvim solidnom bendu, ali ako se planiraju zadržati malo dulje na sceni, bilo bi vrijeme da nađu nešto svoje, što će samo njima biti specifično.

7 hypocrisy by martina rusalka sestic

Mislim da je publika jedva dočekala Hypocrisy jer sam vidjela neke fanove kako nestrpljivo grizu nokte od uzbuđenja dok je svirao intro. Od svega što je Peter radio, Hypocrisy mi je uvijek bio ispod radara, kao i Pain (a da ne govorim o Lindemannu). Pain sam vidjela možda i više nego neke bendove koji su mi dragi i nekako mi je onako usput postao zanimljiv. Pogotovo kad su prošle godine u Budimpešti održali besplatan koncert. Te sam godine imala priliku razgovarati s Peterom i pitala ga što je s Hypocrisyjem, a on je samo slegnuo ramenima i rako da nema više ništa za reći u kontekstu tog projekta te da se i sam pita ima li smisla uopće izbaciti novi album. Album navodno uskoro izlazi pa ću mu dati priliku jednom kad ugleda svjetlo dana.

5 hypocrisy by martina rusalka sestic

A da se napokon osvrnem i na sam koncert… Kad je Peter izašao na pozornicu kao da je bio posve novi čovjek, nekako zadovoljan i iskreno sretan s pjesmama koje izvodi. I čini mi se da je Pain tu samo kako bi osigurao prihode budući da je glazba namijenjena širim masama.

4 hypocrisy by martina rusalka sestic

Setlista je pokrila cijelu diskografiju od albuma Penetralia sve do End of Disclosure koji je izašao prije 5 godina. Sam koncert je započeo klasikom Fractured Millenium s kultnog albuma Hypocrisy iz 1999. posluživši kao izvrstan uvod u ostatak nastupa. Našao se tu i zanimljiv, energičan medley Pleasure of Molestation/Penetralia/Osculum Obscenum kojeg je publika emotivno dočekala (očekivana reakcija na svakom koncertu kada bend izvodi svoje prve kompozicije).

3 hypocrisy by martina rusalka sestic

Sljedeća i posljednja zvijezda večeri je kanadski bend Kataklysm koji je čest gost u ovom gradu. Nikad mi Kataklysm nije bio prvi na vlastitim playlistama, ali uvijek rado odem na njihove koncerte. Energije nikad ne nedostaje, a tako je bilo i ovog puta. Standardno čvrst, žestok metal bez ikakvih specijalnih efekata, ušminkavanja i sređivanja. Nažalost nemam niti jednu fotografiju njihovog nastupa jer mi je fotoaparat prestao pokazivati znakove života (dokrajčio ga death metal), ali sam, kad već nemam fotografije, barem zaradila pošteno ukočen i bolan vrat od silnog headbanganja. U jednom je trenutku i cijela dvorana izgledala kao nekakav golemi ventilator koliko se toga vrtjelo – od crowdsurfera, circle pita pa do onih s kosama do koljena koji se ne prestaju razbacivati.

Zanimljiva večer uz dva benda koja, ruku na srce, i dalje vrte dobar stari prokušani recept kojim su i privukli fanove – Kataklysm uvijek dosljedan sebi od prvog albuma i Hypocrisy koji još ne zna želi li ili ne i dalje svirati.

2 hypocrisy by martina rusalka sestic



Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture