Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

DSC 0471

Zagrebački klub Boogaloo ugostio je u subotu 22. 9. Mostar Sevdah Reunion, pionire sevdaha 21. stoljeća koji su utabali put recentnijim zvijezdama sevdaha kao što su Amira Medunjanin (koja je uostalom surađivala na dva njihova albuma) i Božo Vrećo.

Od svog prvog albuma iz 1999. česti su gosti velikih world music festivala i prestižnih koncertnih dvorana na Zapadu, predstavljajući svjetskoj publici svoju viziju sevdaha, koja je istodobno vjerna izvornom duhu tog idioma i osvježena modernim aranžmanima, u kojima se miješaju elementi bluesa, jazza, soula i funka.

DSC 0559

Ovom prigodom zagrebačkoj publici predstavili su svoj live album 'Kraljevi sevdaha' s osvježenim konceptom i s novim vokalistima – Antonijom Batinić i Milutinom Sretenovićem koji se bendu pridružio na zadnjem studijskom albumu "Mostar Sevdah Reunion presents Sreta – The Balkan Autumn". 72-godišnji Sretenović dolazi iz Bora u Srbiji, i počeo je pjevati po kafanama još 60-ih. Posjeduje pravi "romski" glas, markantan, opor i hrapav, na tragu Šabana Bajramovića, s kojima su MSR također surađivali, i tako savršeno prenosi atmosferu "balkanskog bluesa". Jednako je dobar u poletnim sevdalinkama kako i u onim melankoličnim. Mlada Antonija Batinić ima snažan, zvonak glas, ali i još puno prostora za razvijanje stila, vrijeme će reći hoće li dorasti velikim damama sevdaha. Dojam je ponešto narušavalo to što su oboje pjevača pred sobom imali tekstove pjesama, koje su povremeno diskretno konzultirali. MSR izveli su neke od najpoznatijih sevdalinki, koje publika zna i voli, kao što su Što te nema, Mito bekrijo, Mujo kuje konja na mjesecu, Moj dilbere i ostale. Koncert su otvorili vrckavom Lijepi li su mostarski dućani (jednu od rijetkih sevdalinki u kojoj uopće nema melankolije, već je isključivo humoristična), a za bis, na uporne zathjeve publike izveli su Eminu.

DSC 0594

Sevdah MSR-a manje je stiliziran od onog Amire Medunjanin i Bože Vreće, koji su se vinuli u sve sofisticiranije i intelektualnije prerade. MSR publici nudi iskonski balkanski blues iz zadimljenih kafana, sevdah koji je osvježen elementima romske glazbe, bluesa i soula i funka, ali taman toliko da se ne izgubi izvorni duh. S takvim konceptom MSR se dobro uklopio u partijanersku atmosferu Boogalooa u subotu navečer, u kojem smo još jednom svjedočili tome kako sevdah privlači najraznovrsniju moguću publiku – rijetko kad na jednom mjestu vidite ljude tako različitih generacija te društvenih i glazbenih backgrounda.