Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

6 abbath by martina rusalka sesticU nekom paralelnom svemiru Gene Simmons i Lemmy Kilmister su bili jako zaljubljeni. Kao plod te velike ljubavi na svijet je došao Olve Eikemo, metalcima poznatiji kao Abbath Doom Occulta iliti jednostavno Abbath. Svaki put kad mi netko spomene Abbatha, ne mogu, a da ne pomislim da bi upravo on mogao biti dijete Lemmyja i Genea Simmonsa kad bi takva mogućnost postojala.

Šalu na stranu, gospodin Eikemo je uspio u black metal ubaciti svu šašavost i nepretencioznost hard rocka. Taj element nikako nije nešto što se sviđa okorjelim blekerima, ali ako volite oba žanra i pitate se kako bi zvučao Motorhead u black metal verziji dovoljno je pojaviti se na bilokojem Abbathovom koncertu.

Nastup u Budimpešti se održao u sklopu kratke klupske turneje koja je okupila nekoliko srednjoeuropskih gradova uključujući i Ljubljanu, još jednu nama susjednu prijestolnicu. Na ovom ih putovanju prati relativno mladi i sve poznatiji danski bend Baest koji se žanrovski smjestio u polje death metala. Svoj su set odradili brzo, a u svaku pjesmu su uključivali i publiku. Sudeći prema reakcijama, dečki su uspjeli pridobiti priličan broj novih fanova.
3 baest by martina rusalka sesticMladim bendovima teško da mogu išta zamjeriti pogotovo kad vidim da se zaista trude, ali Baest bi vrlo skoro trebao pokazati po čemu se to oni razlikuju od svih ostalih death metal bendova. Ugovor sa Century Media je tu kao i priznanja za najbolji novi danski bend, sad je samo na njima da nastave tim smjerom. Pjesmama kao što stu Crosswhore i Wormlord su zagrijali publiku na pravu temperaturu za Abbathov show.

I kažem show, zato što je taj koncert bio sve – i black metal i hard rock i stand up komedija. Abbath je sam po sebi pravi showman. U to sam se uvjerila kad sam ga prije dosta godina prvi put vidjela na pozornici s Immortalom, a i kasnije, kada je započeo novo poglavlje svoje glazbene karijere.
Ovoga je puta, na brodu A38, grlio publiku, zvao na pozornicu i dečke koji su prigodno imali isti corpsepaint kao i on, fotografirao se s njima, grlio i njih i sve ostale koji su se zatekli u prvim redovima, davao fanovima vlasi svoje kose…
 
7 abbath by martina rusalka sesticOno čega je publika bila najviše željna, bile su pjesme iz Immortalovog opusa, a njih je na setlisti bilo izobilje. In My Kingdom Cold, Tyrnats, kultna All Shall Fall i Nebular Ravens Winter samo su neke od njih. Mene je razveselilo kad sam čula Warriors, pjesmu još jednog Abbathovog projekta „I“. Nikako ne smijemo zaboraviti ni Abbathove najnovije hitove kao što su Winterbane i To War! koja je odlično poslužila za otvaranje nastupa.
Na samom kraju koncerta, Abbath je sjeo pred publiku, par sekundi mrkog osmjeha promatrao znatiželjna, vesela lica i još jednom izgrlio svakog tko je to htio.
Bio je ovo definitivno jedan od najprisnijih i najopuštenijih koncerata koje sam ove godine vidjela – bez ikakvog stresa i opterećivanja žanrovskim ograničenjima.