Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

12 pain of salvation by martina rusalka sestic

Trideset godina na sceni nije mala brojka pogotovo u vremenu kada se za svakog potencijalnog slušatelja mora boriti rukama i nogama po bespućima kaotičnog svijeta društvenih mreža i internetskog carstva.

Pain of Salvation nakon tri desetljeća postojanog glazbenog istraživanja sebe, Boga, postojanja i smisla svega što nas okružje i dalje budi velik interes publike što je pokazao i njihov nastup pred prepunim klubom smještenim u utrobi broda A38 u Budimpešti.

Koncert se održao u sklopu turneje kojom bend promovira svoj deseti studijski album In the Passing Light of Day, još jedno konceptualno remek djelo kojim je Daniel Gildenlöw opjevao svoj emocionalno iscrpljujući boravak u bolničkoj izolaciji.

1 kingcrow by martina rusalka sestic

Prije nego su zvijezde večeri izašle na pozornicu, publiku je zabavljao talijanski bend Kingcrow koji je, moram priznati, unio pozamašnu količinu energije u svoj nastup. Stilski se uklapaju uz Pain of Salvation, ali zbog samog načina na koji su prezentirali svoje pjesme, nisam ostala pod dojmom da su iskreni u onome što rade. Sve mi je skupa djelovalo kao da se toliko žele svidjeti svakom pojedincu u publici da su spremni u drugi plan staviti ono što je zapravo najbitnije – svoju glazbu.

Međutim, publika je dobro upila njihovo dobro raspoloženje i ispratila ih glasnim pljeskom.

4 pain of salvation by martina rusalka sestic

Pain of Salvation izlazi na pozornicu nakon kratke pauze i započinje svoj set hitom s novog albuma On a Tuesday te nastavlja s novim materijalom i pjesmama Reasons te Meaningless. Gildenlöw potpuno opušteno s velikim, zaraznim osmjehom vodi cijeli program povremeno razbijajući ozbiljnost tema kojima se bave njegove pjesme ponekom šalom, ali i pjesmom. Tako su odsvirali i Disco Queen kojoj je prethodio kratak monolog i razgledavanje ploča Boney M-a.

U programu su se našle i Handful of Nothing, Pilgrim te Inside Out sa One Hour on a Concrete Lake iz 1999. Kraj regularnog dijela koncerta je obilježila Full Throttle još jedna uspješnica s novog izdanja nakon čega je uslijedio posebno emotivan bis koji je kulminirao epskom izvedbom naslovne pjesme In the Passing Light of Day koju je Daniel posvetio svojoj supruzi i njihovom zajedničkom životu.

5 pain of salvation by martina rusalka sestic

Trideset godina zaista na sceni zaista nije mala stvar, ali je puno veća stvar kada nakon sva ta tri desetljeća možeš stati pred publiku i vidjeti 3 različite generacije fanova kako istom strašću uživaju u tvojoj glazbi. To je ono što se ove srijede navečer dogodilo s Pain of Salvation i onima koji su se u to vrijeme zatekli u potpalublju broda A38.