Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

DSC 0517 DxO

Prvi dan kolovoza je u Ljubljanu uz paklenu vrućinu, sparinu pa potom večernji pljusak donio i Mr. Big, Fozzyja i Alena Brentinija u Kino Šiška.

Zrak je u Kinu Šiška već i na početku u 19 sati kada je Alen Brentini izašao na pozornicu bio jako, jako težak i sparan iako u dvoranu tada i nije došlo puno posjetitelja. Alen je uz instrumental „Trust“ (ako se ne varam) koji je svirao posljednji i posvetio ga ekipi iz Rijeke koja ga je došla podržati odsvirao i nekoliko pjesama na engleskom jeziku s albuma koji je u pripremi. Ovaj odličan gitarist je bio dobra najava za ono što je slijedilo.

DSC 0020 DxO

Idući na pozornici Šiške bio je Fozzy. Fozzy je vrlo osebujan rock/metal bend predvođen pjevačem Chrisom Jerichom. Chris je Kanađanin koji se uz pjevanje bavi i profesionalnim hrvanjem pa je tako pjesmu „Judas“ koji koristi i prilikom šetnje do ringa iskoristio i kao prvu pjesmu šoua u Ljubljani. Nažalost, prvih par pjesama vokal se gotovo i nije čuo. Stanje se popravilo poslije, a nama nikako nije bilo dosadno jer je Chris energični zabavljač koji doslovno „šljašti“ i u svim svojim svjetlećim izdanjima, od šljokica, metala, šalova sa srebrenim detaljima koji bi više priličili damama pri večernjim izlascima do jakne koja svijetli poput božićnog drvca. Nije Chris jedini „luckasti“ član Fozzyja. Super zabavan je i gitarist Rich Ward koji nije mogao odoljeti i ulijetanju u publiku s gitarom a štoseve je izvodio i cijelo vrijeme na bini. Bend jako puno energije ulaže u svoj nastup, Chris cijelo vrijeme ne skida smiješak s lica, a i ostatak benda nastoji animirati publiku. Naučili su na slovenskom reći „hvala“, „Ljubljana“ i „ljubim te“. Šteta da Chris nije pokušao polomiti jezik na „ljubim te, Ljubljana“ pa da bar nešto polomi u svojoj karijeri ako već ima kanadske ledene kosti koje ne pucaju u ringu za hrvanja. Fozzy je urnebesno smiješan, energičan i zabavan bend koji vam cijelo vrijeme mami osmijeh na lice i misao „ovi će se ubit“ tijekom nastupa. Ako vam kvaliteta njihovih pjesama i nije osobita, trud koji su uložili u ovaj šou je za svaku pohvalu jer se ne sjećam kada sam zadnji put vidjela ovako pozitivan i zabavan šou najviše zahvaljujući šoumenu Chrisu Jerichu.

DSC 0458 DxO

Postoji li netko na našoj šarenoj zemaljskoj lopti a da nije čuo „To Be With You“, pjesmu koja je obilježila karijeru Mr. Biga? Teško! Na ovim prostorima oni koji znaju i puno više od Mr. Biga i koji cijene fenomenalne umjetnike koji prebiru po žicama Paula Gilberta i Billyja Sheehana te vokalista Erica Martina sigurno su se našli u ljubljanskoj Šiški. Mr. Big je izašao pred popunjenu ali i presparnu dvoranu. Prvu su zasvirali „Daddy, Brother, Lover, Little Boy“, pjesmu iz 1991., s albuma „Lean into It“ koju su napisali Billy Sheehan i pokojni bubnjar benda – Pat Torpey (preminuo početkom ove godine). Nizale su se poznate pjesme Mr. Biga „Undertow“, „Alive and Kickin'“, „Take Cover“… a Paul Gilbert je svako malo oduševljavao svojom virtuoznošću. Pravo oduševljenje je nastalo kada je uzeo akustičnu gitaru i zasvirao cover „Wild World“ koja im je također veliki hit. Publika je uživala i uz veliku zagušljivost, a ne sumnjam da bi uz bolju klimatizaciju atmosfera bila i još bolja. Jedino osvježenje smo mogli potražiti na šanku, a ako nam nije bilo dovoljno vruće, mogli smo si kupiti i majice Fozzyja i Mr. Biga po cijeni od 25 eura.

DSC 0595 DxO 2

Pjevač Eric Martin je predstavio bend, a uz već spomenute Gilberta i Sheehana (koji su izveli i izvrsna sola koja su uistinu majstorska priča za sebe), predstavio je i bubnjara Matta Starra, a sebe onime koji želi biti s nama. Naravno, bila je to najava za „To Be With You“. Odličan koncert Mr. Biga koji nam nije bio dovoljno dug a i nedostajale su nam neke pjesme iz njihove bogate karijere.

Šteta je bila što bend nije izašao na bis na koji su bili gromoglasno pozivani.