Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0270

Dana 15. 5. u Močvari je u sklopu programa Začarana močvara nastupila folk kantautorica Josephine Foster, žena čiji glas s pravom opisuju kao vilinski.

Glazbenu večer otvorila je Dunja Knebl, česta gošća Močvarine pozornice, koja je ovom prilikom izvela pjesme s repertoara kultnog američkog folk pjevača Burla Ivesa, koji je već u djetinjstvu snažno utjecao na nju i začarao je ljepotom tradicionalne folk glazbe. Burl Ives bio je dio folk scene 1940-ih, u koju je spadao i Woody Guthrie, a inače je zaslužan za snimke stotine tradicijskih pjesama koje je skupio tijekom lutanja po svim krajevima Amerike, a popularizirao je prvi i mnoge pjesme drugih autora kao što je kultna The Wayfaring Stranger, Long Black Veil, Ghost Riders In The Sky i ostale. Dunja je ovom prilikom odala počast svom uzoru i izvela niz pjesama iz Ivesovog repertoara. Prateći se na gitari izvela je jedan kratak set, popraćen dvostrukim bisom koji je uključivao bezvremensku, prekrasnu The Wayfaring Stranger. Dunja je tako pružila sjajan uvod u glavni nastup večeri, nježnu americanu Josephine Foster.

DSC 0269

Josephinin nježni glas evocira putovanje prašnjavim putevima Amerike početkom 20. stoljeća, ali i političku osviještenost 60-ih. Od prve pjesme Josephine je začarala malobrojnu ali posvećenu publiku (koncert je inače bio sjedećeg tipa) svojim fragilnim vokalizama, koje su katkad bile na rubu utonuća u tišinu. Scenska pojava Josephine pomalo je neobična –odaje dojam sramežljive, samozatajne djevojke koja ne mari za svjetla pozornice već samo za glazbenu ljepotu – njezini govori u polušaptu između pjesama bili su nešto između obraćanja publici i pričanja sa samom sobom. Melodije su neobične i sanjive, tekstovi intimistička poezija namijenjena za pozorno slušanje, a atmosfera meditativna i lirična. Aranžmani su prilično standarni – klasična pratnja na gitari i nešto usne harmonike, no ono što Josephine izdvaja iz mora indie/americana kantautorica je njezin hipnotizirajući glas kojim opčinjava poput morske sirene ili vile, pomalo na tragu Joanne Newsom. Josephine Foster savršeno se uklopila u koncept „začarane močvare“ i održala pravi „vilinski“ wohnzimmer koncert za pamćenje.

Inače, do sada je izdala preko 10 autorskih albuma, a ovaj je koncert održan u sklopu europske turneje na kojoj promovira svoj zadnji album "No more lamps in the morning" iz 2016. godine.



Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture