Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

3

U 30tak godina postojanja, trio koji čine Ira Kaplan, Georgia Hubley i James McNew i koji nastupa pod imenom Yo la Tengo, već drugi put u 5 godina dolazi u zagreb, ovog puta promovirajući svoj novi album iz ožujka ove godine “There's a Riot Going On”, u izdanju Matador Recordsa, kuće za koju snimaju Sonic Youth, Cat Power, Interpol, Spoon, Belle and Sebastian, QOTSA, Mogwai, a koja se specijalizirala za ne-mainstream oblike rocka: indie, punk, eksperimentalni, alternativni, ali i  elektroniku.  Debelo nakon svojih zlatnih dana i nakon što se zvuk amerikane širio na valu etno glazbe, Yo La Tengo je ipak s puno veselja dočekan i ovaj puta u Zagrebu. Solidno popunjena velika dvorana  “pogona Jedinstvo”, okupila je obožavatelje benda koji su u prvim redovima pjevušili riječi pjesama, te znatiželjnike koji su u pozadini dvorane, uz šank, komentirali nastup.

Najavljen početak u 20.15 naišao je na odobravanje publike, iako još skeptične prema ranijim počecima pa ih je većina pristigla u zadnji čas. Potreba za ranijim početkom objašnjena je paralelnom predstavom u susjednoj “Močvari”, iako razlog i nije bitan jer posljednje vrijeme većina stranih izvođača počinje s nastupom oko 20 sati, a maksimalni odmak od toga je 15 minuta, kao što je to bio slučaj s nedavnim koncertom Roda Stewarta u Areni Zagreb.

13

Koncept koji su YLT predstavili prije pet godina u zagrebačkoj “Tvornici”, ovdje se savršeno uklopio da ne smeta tom paralelnom programu, a čine ga dva dijela nazvani “tihi set” i “glasni set”, prvi dio sastojao se od laganijih i akustičnijih stvari, dok je drugi, nakon pauze bio nabijen ritmovima. Razlika među setovima zaista je zapanjujuća. Čak toliko, da se stvorio dojam dva odvojena koncerta. No, na stranu dramatika, njihov zvuk prilično je prepoznatljiv po svojoj memljivosti, ali i uhobolnim distorzijama koje su obilježile alternativnu glazbu 80-tih. Poput zagrijavanja, i kao sami sebi predgrupa, tihi set nalikovao je na slow motion onoga što dolazi nakon pauze.
Neskloni komunikaciji s publikom, bend je već u prvom setu  mirno, koncentrirano i savršeno usklađeno stvarao zvukove, povremeno obogaćene glasovima, igrajući se tim zvukovima i ostavljajući publici da se upinje pokušavajući odgonetnuti što stvara pojedini zvuk i odakle dolazi. za ilustraciju, zvuk zvončića dolazio je s labavo pričvršenim narukvica koje su im visile oko zapešća, a na kojima su se nalazili zvončići. Svaki pomak ruke koja svira neki od instrumenata stvarao je tako zvuk. Inovacije i eksperimentiranja u glazbi nisu uvijek dobrodošla, ali YLT je iskusni igrač na sceni. Gledajući njihove članove, bračni par Hubley-Kaplan i pridruženog McNewa, kako se od pjesme do pjesme kreću po pozornici, mijenjajući instrumente kao djeca igračke, jasno je da je riječ o sreći da se to troje našlo i da uživaju u tome što rade, a njihov rad istovremeno je i igra i stvaranje.

9

U prvom setu, Ira je ipak progovorio i obratio se publici monologom o sreći i iznenađenju što ih zagrebačka publika (još uvijek) tako dobro prihvaća i prati, a uz zahvalu, spomenuo je i kako su u Zagreb stigli dan ranije i vrijeme iskoristili za šetnju gradom, tijekom koje su grafiterski dali do znanja gdje su bili. Na najvećim je obožavateljima da otkriju to mjesto.

U drugom dijelu nastupa, YLT krenuli su odmah oštro i konačno pokrenuli publiku. Pjevne i melodiozne pjesme bržeg ritma potaknule su više pjevanja u prvim redovima i više plesanja u stražnjima, a sve uz puno dobrih emocija, pa je i ekipa za šankom utihnula i usredotočila na koncert. Puno melodiozniji set, uz nekoliko žestokih distorzija završio je dok je publika još bila u pjevačko-plesnom raspoloženju, i unatoč nedostatku zraka i visokoj temperaturi koja se stvorila u pogonu, nije se dala otjerati bez bisa.
Posljednja stvar, “Dreaming” možda je najdojmljivija, uglavnom zbog vokala Georgije Hubley koji, unatoč blizini 60-tog rođendana, još zvuči jednako toplo i sigurno, potpuno pod kontrolom i bezgrešno, čak i na toj  pjesmi intimnog ugođaja. Kako je ira rekao, to je zvrsna pjesma za završetak koncerta koja kaže da je vrijeme da odsanjamo u svoje domove.

Tihi set:
You Are Here
She May, She Might
Tears Are in Your Eyes
Here You Are

Glasni set:
Out of the Pool
Little Eyes
Here to Fall
Shades of Blue
For You Too
Autumn Sweater
Stupid Things
From a Motel 6
Nothing to Hide
I Heard You Looking

Bis:
Nervous Breakdown (Black Flag cover)
Our Way to Fall
Dreaming (Sun Ra cover)