Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

DSC02929 1

Činjenici da je prvi razuman oblik života nastao na afričkom kontinentu sasvim se logično može pridodati pretpostavka da je prva glazba nastala na istom mjestu. Glas i udaraljke, dva iskonska instrumenta, s lakoćom su mogla stvoriti paklene kombinacije. Suvremeni primjer navedenog možete naći u obradi pjesme „Africa“ grupe Toto, a u izvedbi mješovitog zbora Angel City Chorale u kojoj glasovi, ruke i noge stvaraju magiju i zvukove prirode koje samo glazba može izmisliti.

Afrika, kontinent velikih divergencija između bogatstva i bijede, ponosne tradicije i surove sadašnjosti oduvijek je bila nepresušno vrelo inspiracije nebrojenim glazbenicima zbog njenog neusporedivog glazbenog blaga koje su rado istraživale i suvremene glazbene ikone poput Stinga ili Petera Gabriela. A na tu glazbenu ovisnost zakačio se i Dino Dvornik, pa kada bi ispustio bojni poklič Afrika, otvarala bi se vrata neukrotivog ritma.

Grupa Osibisa jedan je od prvih bendova kojima se pripisuje svjetsko populariziranje afričke glazbe u srazu s ostalim suvremenim stilovima, općeprihvaćeno kao World music.

DSC02821 1

Iz prebogate glazbene tradicije afričkih naroda izrodio se tako jedan glazbeni stil, poznat kao Afrobeat. Navodno je rodonačelnik tog žanra u kojemu se integralno isprepliću ritmovi zapadne Afrike pomiješani s američkim funk i jazz elementima, Fela Kuti, otac glazbenika koji je sa svojim bendom nastupio u splitskom klubu Judino drvo, punim imenom i prezimenom Olufela Olufemi Anikalupo Kuti.

Femi Kuti (Nigerijac porijeklom, rođen u Londonu) dokazani je borac za ljudska prava Afrikanaca, a svoja iskrena i gromoglasno istaknuta uvjerenja gotovo s nepodnošljivom lakoćom prezentira kroz svoju glazbu, prepunu uvjerenja u ono što radi. A te stavove brani i popularizira diljem svijeta sa svojim bendom Positive Force (četiri puhača, gitarist, basist, klavijaturist, bubnjar, perkusionist na kongama (inače Beograđanin Igor Vince), te tri tamnopute ratnice-plesačice, ujedno i back vokali). Naravno, tu je i sam Femi sa svojim saksofonom, klavijaturama i, unatoč godinama, nepresušnom pozitivnom energijom.

DSC02941 bw

Od samog početka koncert (bolje bi bilo kazati glazbeni tulum) krenuo je silovito uz trenutno opuštanje prepunog auditorija, s aktivnim sudjelovanjem svih prisutnih kako u plesu, tako i zbornom pjevanju, na što ih stvarno nije bilo teško nagovoriti.

Kako je Femi Kuti najavio, kroz 90-ak minuta svirat će neke stare i neke nove pjesme s novog albuma „One people, one world“. S obzirom da nisam toliko upoznat s njegovim opusom, stvarno ne znam naslove pjesama, što uopće nije ni bitno. Bitna je činjenica da su svi glazbenici dali svoj maksimum (njihove pozitivne povratne reakcije to su nedvojbeno dokazale), uigrana ekipa kojoj je ritam zapisan u DNK ostvarila je nevjerojatnu uigranost, groove koji se rijetko može čuti kod benda s tolikim instrumentima. Unatoč specifičnim, ponekad isprekidanim ritmovima, bubnjar ni na trenutak nije ispadao; naprotiv. Puhačka linija konstantno je valjala svoje dionice nadopunjene odličnim basom, a gitara je svojim dobro osmišljenim solima bila tek na trenutke u prvom planu. Normalno je da je prvi plan rezerviran za Femija, on je taj koji motivira i bend i publiku, a u nekoliko pjesama imao je izuzetne solaže na saksofonu.

DSC02766 1

Sve u svemu odličan koncert koji bi autoru ovog teksta ostao u još ugodnijoj uspomeni da je kojim slučajem imao kojih 20-ak godina manje, što bi mu omogućilo aktivnu fizičku korelaciju s veselom, optimističnom i pokretačkom glazbom koju su nam suvereno prezentirali Femi Kuti i njegovo društvo.

I za kraj napomena koja može nešto značiti građanima Splita, nakon nedavnog koncerta Simple Mindsa te ovog friškog Femi Kutija: u okviru drugog Mediteranskog festivala knjiga na kojem je gostovao norveški pisac Jo Nesbø, očito je da se u gradu stvara jedna drugačija, građanska klima.