Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

20180509 234051Dok proljetnu večer uz nasip rekreativci i ozbiljniji sportaši provode šetajući se, vježbajući, u trku, oni željni dobre zabave su više/manje sjedili po klupicama u blizini Močvare lagano, pomalo, uz čašicu (razgovora) zagrijavajući se za koncert Ensiferuma i njihovih gostiju.

Ensiferum promovira album izdan prošle godine „Two Paths“, sa zagrebačkom publikom su se već susretali, tako da se dobar provod itekako očekivao.

Prvi od gostiju večeri bio je talijanski Wind Rose. Wind Rose je na sceni skoro deset godina, glazbenim žanrom su bliski Ensiferumu a kostimima više Ex Deu. Svirkom se i nisu nešto istaknuli, sve je već viđeno više puta, ali u odnosu na neke druge bendove (konkretno Ex Deo) nastup Talijana mi je djelovao blijedo. Sa mnom se sigurno ne bi složila ekipa ispred bine koja ih je zdušno podržavala i zabavljala se uz njihov nastup.

20180509 203809Još dok su Talijani bili na bini, vani se stvarao red zbog meet&greeta s članovima Ensiferuma. Fanovi su bili željni autograma, fotografija s bendom, izmijeniti koju riječ s njima. U svakom slučaju, lijepo je od benda kada misli na svoje fanove. Ono što mi se istaknulo kao nelijepo su bile cijene majica. Obična majica s printom benda je koštala 180 kuna što mislim da je definitivno previše, posebno kada se uzme u obzir da ih se sa web stranice npr. njihovog izdavača Nuclear Blasta može naručiti za 18 eura (plati se i poštarina, naravno) ali opet izađe manje od 180 kuna.
Kako ne bi skrenuli pozornost ni s Wind Rosea, niti s Ex Dea, Finci su bilo vani točno između njihovih nastupa, ravno pola sata. Dovoljno za sve!

20180509 215014Oni koji prate kanadski Kataklysm, sigurno znaju i za Ex Deo jer ga čine tri člana Kataklysma: Maurizio Iacono, J.-F. Dagenais i Stephane Barbe. I dok Kataklysmov novi album „Meditations“ izlazi kroz par dana 1.6., momci se ne odmaraju, već obilaze Europu na turneju svirajući kao Ex Deo. Za razliku od Wind Rosea koji mi je bio bljedunjav, Ex Deo je od prve minute zvučao moćno! Ovi momci točno znaju što rade, pa je od prve „The Rise of Hannibal“ do posljednje „Romulus“ sve zvučalo fenomenalno! Navikli smo i na odličnu komunikaciju Maurizia i publike koja nije izostala ni ovaj put. Primjetio je kako je u publici zamalo nastao „wall of death“ koji nije izgledao kako treba, pa je Maurizio potaknuo publiku da ga se napravi kako spada. Ex Deo je totalno zapalio Močvaru i nabrijao publiku na Ensiferum.

Ex Deo set lista:
The Rise of Hannibal
I, Caligvla
Pollice Verso (Damnatio ad Bestia)
Suavetaurilia (Intermezzo)
Cato Major: Carthago delenda est!
Ad Victoriam (The Battle of Zama)
The Final War (Battle of Actium)
The Roman
Romulus

20180509 215024Zagrebu dobro znani Ensiferum ovaj je put na stage zakoračio u isključivo muškom izdanju. Nije bilo harmonikašice Nette koja je uvijek dizala publiku na noge. Ne znam jesu li momci potaknuti njenim odlaskom ili sami sobom odlučili začiniti večer jako dobrom zajebancijom? Finci su mi kao nacija dobro znani, pa tako znam i za njihovu uštogljenost kao i nesposobnost zbijanja šala. Ostala sam više nego pozitivno iznenađena njihovim šalama, forama, spontanom svirkom kao i blues dijelom (odnosno blues najavom za pjesmu), a o coveru „Sweet Child O'Mine“ da i ne govorim. Stvarno dobra animacija publike kroz taktove pjesama koje su potpuno drugačije od onoga što Ensiferum inače radi. No, da mi se izvještaj ne bi temeljio samo na onome što je za njih neuobičajeno, važno je reći da su izveli masu svojih stvari koje je publika pratila od početka do kraja te da je publika znala i pjesme sa zadnjeg albuma. Pravi fanovi! Močvara je imala jedan od boljih dana što se tiče zvuka, a opuštena ekipa iz Ensiferuma je dala sve od sebe te se poklopilo više faktora koji su ovaj nastup učinili više nego dobrim.

Ensiferum set lista:
Ajattomasta Unesta
For Those About to Fight for Metal
Two Paths
Heathen Horde
King of Storms
Wanderer
Twilight Tavern
Treacherous Gods
Lai Lai Hei
Bas solo
In My Sword I Trust
Tumman Virran Taa
The Longest Journey (Heathen Throne, Part II)
Way of the Warrior
Into Battle
Bis:
Iron
Sweet Child O' Mine